Peking eller Beijing som staden ju förstås egentligen heter, är verkligen fantastisk. Få städer i världen har väl så många kulturella sevärdheter att erbjuda. Minimum är tre dagar, tycker jag, för att ha en chans att uppleva det allra mest sevärda. Här kommer mina  bästa tips till saker att se och göra i Peking.

Jag har varit i Peking 2 gånger, första gången 1999 och andra gången 2010. En förvandlad stad mellan besöken. 1999 dominerades Peking av cykeltrafiken och hutongerna, den gammaldags bebyggelsen fanns överallt. 2010 var Peking en storstad som andra och det mesta av hutongerna rivna och ersatta med nybyggda kontorsbyggnader, hotell och förstås det stora olympiska området från 2008. Men sevärdheterna finns förstås kvar och någon ny har tillkommit.

Att se och göra i Peking

1. Muren, muren och muren!

På första, andra och tredje plasts kommer förstås Kinesiska muren. En sevärdhet som motsvarar alla typer av högt uppställda förväntningar. Muren kan upplevas på flera olika platser, varav den närmaste Badaling är alltför välbesökt för att det ska bli någon riktig njutning.

Man bör i stället satsa på någon av Mutianyu, Jinshanling, Juyongguan och Simatai om man vill att det ska vara lite glesare mellan de skrikande asiaterna med selfiesticks och de kinesiska skolklasserna. Gärna vandra några kilometer längs muren också. Vid Gubeikou, Huanghuacheng och Jiankou kan man utforska muren i orenoverat skick.

Via hotellet eller en tour agency kan man arrangera en chaufför som kör en till muren.

Att se och göra i Peking

2. Himmelens tempel

Hit kom kejsaren en gång per år vid vintersolståndet för att offra och be för en god skörd kommande sommar. Om minsta misstag begick under ceremonin var det mycket illavarslande för det kommande året.
Till himmelens ära har Himmelens tempel takpannor i mörkblått, himmelens färg.

Detta är en favorittempel. Riktigt vackert och mäktigt. Ska man bara se ett tempel i Kina så är det detta man ska satsa på.

Att se och göra i Peking
Att se och göra i Peking: Himmelens tempel

Att se och göra i Peking

3. Förbjudna staden

Här bodde kejsaren, hans stora familj och hov. Ingen annan fick tillträde, därav namnet. 

Mycket folk och timslånga köer vid entrén. Om du inte går in med en guide förstås och därmed kan promenera rakt in, förbi alla köer.
Hemligheten är att kolla lite avsides från de stora folkmassorna och känna lugnet. Att kolla in utställningarna med alltifrån bilder på den sista kejsaren, endast 5 år då han tillträdde tronen och änkekejsarinnan Cixi som sufflerade bakom tronen och hade den egentliga makten. Till bilder på alla de 1000-tals konkubiner som inhystes i palatset och bara i undantagsfall faktiskt fick träffa och tillbringa en natt med sin kejsare.

Att se och göra i Peking

4. Hutongerna

Pekings gamla bebyggelse. Låga små charmiga gråa hus belägna i smala täta gränder. Så här bodde alla i Peking förut. Nu är det mesta rivet, mycket i samband med OS 2008, men några områden finns kvar. Här bor man trångt och utan eget badrum. Det finns i stället gemensamma toaletter ute i gränden. Ändå trivs många Pekingbor med att bo här eftersom det är enda chansen till ett centralt boende i Peking idag. Annars är det förorten med timslånga pendlingstider som gäller. Hutongerna klan man utforska själv eller köpa en tur till. Då brukar ett hemma-hos-besök ingå.

hutongerna

5. Himmelska fridens torg

Det ÄR en speciell känsla att stå på detta gigantiska torg. Stort som en normal svensk småstad, höll jag på att säga. Mitt på finns Mao´s mausoleum med tillhörande ringlande kö. I norra änden ligger Förbjudna staden. Massor med folk, mest turister förstås, de flesta av dem inhemska.

Om du har någorlunda ljus hy och blond kalufs dröjer det inte länge innan ditt första fotoerbjudande dyker upp. En make som vill att du poserar med frun på bild. Eller kanske med barnen, eller mormor. Möjligheterna är enorma, bara du sätter gränserna för hur många familjealbum du vill förgylla.

6. Sommarpalatset

Sommarpalatset var kejsarens sommarresidens och förstås stort som en hel liten stad. Det ligger i utkanten av det nutida Peking vid Kunmingsjön. Höjdpunkter är Marmorbåten, Långa korridoren och 17-valvsbron.

Att se och göra i Peking: Sommarpalatset

7. Akrobatik

De kinesiska akrobatikföreställningarna är verkligen fantastiska och bör absolut inte missas.

8. Minggravarna

Minggravarna ligger norr om stan och är kejserligt gravfält från den kinesiska Mingdynastin (1368–1644). Här finns mausoleer för 12 av Ming-dynastins totalt 16 kejsare, samt ytterligare några gravar som tillhör konkubiner och enucker.

Man öppnade en av gravarna 1956 för att utforska och ta tillvara föremålen i den. Under kulturrevolutionen som följde, brändes tyvärr det mesta av fynden.

9. Pekingopera

Pekingopera är en väldigt annorlunda kulturell upplevelse. Kanske mer annorlunda än njutbart för oss västerlänningar, men ändå en kul grej att prova och ett riktigt färgstarkt skådespel.

Att se och göra i Peking: Pekingopera

10 Lamatemplet

Ett tibetanskt tempel i Peking. Det är ett av de största lamaistiska templen utanför Tibet och anses vara den bäst restaurerade tempelanläggningen i Peking.

11. Pearlmarket

En klassiska inomhusmarknad där man kan hitta det mesta. Hantverk, kläder och prylar.

12. OS-arenorna

Det är rätt intressant att besöka OS-byn som byggdes till Peking-OS 2008 och titta på alla de stora arenorna, varav Pekings Nationalstadion, eller Birdsnest, är den mest kända.

Läs om vår resa till Kina här.

Massor av hotell i Peking hittar du här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

6 Comments

 1. Japp, jag har prickat av dessa och även sommarpalatset 🙂 Före bloggens tid dock, tyvärr.

 2. Så fina bilder! Jag är väldigt sugen på att åka till Kina! Tittar på det alternativet för sommaren (augusti) eller Island. Hur är det att resa till Peking, Yangshuo och Longji på sommaren? Skulle du välja Kina eller Island för en resa i augusti? Jag har sån beslutsångest ??

  • gunilla yourstone

   Både Kina och Island är ju superfina resmål. Men jag skulle ändå välja Kina. Mer exotiskt resmål, ändå. Har varit i Kina två gånger i juli. Funkis men kan vara rätt disigt i Peking. September ska visst vara allra bästa månaden för Kina.

 3. Joaqim

  Hej! Jag har stopover i Peking och kommer bara vara i själva stan cirka 7 h. Vad hinner man på den tiden?
  Med vänlig hälsning// Joaqim

  • Gunilla Yourstone

   Muren är ju klart mäktigast, men då hinner du inte med så mycket annat. Personligen skulle jag satsa på det. Smart är att förboka med ett tour-företag som hämtar upp på flygplatsen.
   Annars inne i stan kan man hinna Förbjudna staden plus himmelens tempel och kanske eventuellt en sak till.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *