Planet är ett litet propellerplan. Ingång bak, två säten på var sida. Som Östersundskärran hemifrån Umeå. Jag pratar modern resejournalistik med den manlig journalisten som har sätet bredvid mig. Numera skrivs de flesta av kvällstidningarnas researtiklar från skrivbordet hemma i Sverige. Man behöver inte vara på plats för att göra klickvänliga artiklar med samma tips som på Tripadvisor. Men vi som vet, vi ser ju skillnaden.

Utanför fönstret det stora blå. Då och då liksom fläckvis avbrutet av det skimrande gröna. 40 minuter före landning styr vi nedåt. Det frodiga, drömsk,a gröna nu under oss. Palmer och bananplantor helt nära, landningshjulen borde snart slå i. Och ändå inget mer än detta. Det gröna, otämjda.

Jodå det finns en landningsbana under tassarna också, det känner vi nu. Och snart en liten flygplatsbyggnad och en bagagekärra att tillgå.

– Welcome to Siargao!

Vi kör den enda vägen. Under alléer av iron trees. Förbi fält med oxar, under glesa palmskogar. Ett hus eller två.


Stannar så vid en jetty. Man har väntat på oss. Dukat upp mat. Nygrillad färsk fisk, friterad kyckling, något som vi själva döper till filippinsk pytt i panna. Tärningar av fläsk, lök och ägg. Och chili, filippinsk mat som annars inte är stark. En citrusfrukt, kalamansi att pressa över.


Färsk frukt till efterrätt. Mango, vattenmelon och ananas.

Vi packar in oss i båtar och glider ut i mangroveträsket.
– Det skyddar oss från havet berättar man för oss, här innanför är vattnet alltid lugnt.Längst in i alla vindlingar och vikar ligger en klargrön lagun, Sugba Lagoon. Som en sjö av havsvatten. Vi lånar brädor, visst hade jag lovat att prova Stand up Padling innan jag fyller 50? Check. Vingliga osäkra ben första paddeltagen, men sen går det enkelt. Jag kan det här. Redan innan jag provat.
Det finns ett rev, som blir vårt mål. Snorkla kan man göra från brädan också. Latmanssnorkling. Papegojfisk, Angelfish. Och är det en orm där nere i vattnet?

Vi återvänder igen genom träsket igen samtidigt som solljuset blir varmt och havet blir till smält smör. Landar på vår nya resort, Siargao Bleu Resort. En kokosnöt blir välkomstdrink. Solnedgång vid världens ände. Just precis där jordskivan tar slut och havet störtar handlöst nedåt.
Läs alla våra inlägg om Filippinerna här.

Denna resa är en pressresa som arrangerats av Filippinska Turistbyrån

2 Comments

  1. Oj så härligt, hoppas att ni har det underbart!

    • Gunilla Yourstone

      Jag är redan hemma igen, men hade det helt fantastiskt på plats! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *