Betalt samarbete med Göta Energi

Hela vintern har det varit rekorddyrt med el. Även drivmedelspriserna var rekordhöga redan före kriget i Ukraina. Nu har de ju skenat till galna nivåer. Även andra varor, som till exempel främst mat, har skjutit i höjden. Detta påverkar förstås allas vår ekonomi och även resandet.

Dels genom att höga priser i vardagen ger mindre pengar över till resor och dels genom att priserna på resandet stiger.

Som tur är har vi själva haft fast elavtal både för radhuset och stugan i vinter. Tur framför allt vad gäller stugan som fortfarande har ett farligt golvdrag. Så vi har klarat oss hyfsat. Inte behöver vi bilen till och från jobbet heller, så även där klarar vi oss bra. Men matpriserna drabbas vi förstås av som alla andra.

Men resor? Vi kan inte låta bli att undra, hur sjutton ska man resa nu för tiden?

Stugan drar mycket el

Tåg

När vi bokade tåg ner till Stockholm inför helgen som var, märkte vi att SJ höjt priserna. Jag hittar ingen information om vad det beror på, men elpriserna bör väl kunna vara en rimlig förklaring?

Bil och husbil

Att göra en roadtrip med bil börjar kännas orimligt med de bensinpriser som är. Och Christofers husbil ska vi bara inte prata om vad det kommer att kosta att köra med. Kommer vi ens att ha råd att ut och åka med den när den är klar, undrar vi fundersamt?

Flyg

Bränslepriserna skenar i skuggan av kriget. Som sagt. Samtidigt är konkurrensen mördande mellan de många, av pandemin hårt prövade flygbolagen. Svårt att säga var priserna tar vägen.

Det skulle kunna bli så att priserna på resor till västra Europa går upp och priserna till östra Europa går ner något. Som vi hörde en flygexpert sia om i P1-podden Plånboken.

Tågluff

Summa summarum känns det som att vårt beslut att satsa på en tågluff i sommar är helt rätt. Interrail-priserna ligger fast, just nu är det faktiskt 10% rabatt till och med. Och sedan lägger man bara till platsbiljetter. Så definitivt blir det tågluff för oss i juni. Om nu bara Europa står kvar och håller ihop tills dess.

 

2 Comments

  1. Skönt att ni i alla fall har fast elavtal! Vi har tyvärr inte möjlighet att teckna elavtal själva eftersom vi bor i husbåt (och det är marinan som sitter på elavtalet). Men resorna, ja, ojoj. Vi kommer resa med husbilen ändå, men visst påverkar priserna!! Blir er stora husbil klar till sommaren? Ni kan ju ge er ut på någon kortare sväng för att känna på i alla fall, kanske?

    • Gunilla Yourstone

      Husbilen är snart klar. Och visst måste vi åka med den. Fast frågan är hur långt?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *