En gång för många, många, många ljusår sedan startades den här bloggen. Den startades i någon form av naiv, hurtfrisk anda. Här kommer vi med våra resor, hej och hå. Typ. Upptäcktsresande Karlsson möter Pippi Långstrump.

Åren har gått, inläggen har blivit 1076 till antalet. Läsarna har gått från 3 den där första dagen i juni 2013 till 2000 per dag.

Jag startade bloggen för att jag älskade tre saker. Att resa, att skriva och att fota. Jag älskar fortfarande dessa tre saker, förmodligen mer än det mesta annat här i livet.

Men bloggen har på sätt och vis blivit ett monster. Plötsligt lägger jag oceaner av tid på saker som inte alls är att resa, skriva och fota. På det som jag långt ifrån älskar. På att sälja mig själv på mässor, på att förhandla pris på sponsrade artiklar. På att om och om igen förklara för någon påträngande typ i Hamburg som kallar sig Lucy att nej jag kommer inte att skriva en artikel som länkar till det ena eller andra casinot och speciellt inte för 400 kr. På att felsöka tekniska fel på bloggen, på att ringa support och helpdesk om bloggen plötsligt är nere eller när något jäklans skit gått snett och dessutom träffat fläkten.

Det senaste halvåret i synnerhet kanske.
Det började med den där trojanen i julas, ni som var med då kanske minns. En trojan som slängde iväg läsare till andra kreativa sidor från min blogg. En extrem stress mitt i alla röda dagar att försöka få rätsida på detta. Att få en minst sagt ovillig helpdesk på mitt webbhotell Loopia att hjälpa mig.

Och sedan när trojanen var borta och vi trodde att allt var bra igen. Då började det riktiga helvetet. För då hade Loopia lyckats skapa en likadan kopia av min blogg. Vilket innebar att allt mitt innehåll var duplicerat på nätet och sjönk som en sten på Google. Jag tror nästan att jag hade kunnat bara lägga ner hela bloggen där och då. Om jag inte haft en pålitlig ”techy guy” vid min sida som hjälpt mig ut detta. Det tog nästan hela våren att ”tvätta ren” bloggen från Loopias misstag. Samt nästan 20.000 kronor. Tur att bloggen genererat bra med pengar under de goda åren. Jag har fått sitta manuellt och ändra många av de där 1076 länkarna. En och en.

– Men det borde ju Loopia ha betalat! utropar vän av ordning nu. Jo, så är det ju, men så mycket pengar tjänar inte bloggen att den har råd att stämma en jätte. En elak jävel till jätte dessutom.

Den ångesten som alla dessa turer har skapat i mig. Kanske är det svårt att föreställa sig för en utomstående. En blogg liksom, spelar det någon roll? Men det ligger så oerhört mycket jobb bakom allt detta, det har varit en så stor del av mitt liv under så många år nu. Plötsligt hamnade man i allt det där andra. För att man älskade att skriva, resa och fota.

Men på något sätt tog vi oss tillbaka och fick till och med ett nytt läsarrekord, som sagt, i juli med 67.400 läsare.

Men små och stora tekniska problem lurar bakom varje hörn, när man har en blogg. För nu i onsdags släppte WordPress, den plattform som bloggen bygger på, en ny version, 5.5.

Vi insåg lite för sent att detta är en problemversion. Proffsen rullade tillbaka till förra versionen, insåg jag för sent. För rulla tillbaka vill man göra snabbt om det ska göras, för man förlorar ju allt man gjort under tiden.

Det har strulat med flera saker, men det vi framför allt har förlorat är funktionaliteten för att se läsarnas kommentarer på bloggen. Kommentarerna finns där och vi ser dem från admin-gränssnittet, men de går just nu inte att läsa på själva bloggen.

Detta är inte helt trivialt att lösa (och inte gratis heller eftersom vi måste ta hjälp), men om allt går som det ska borde problemet vara löst under denna vecka.

Fortsätt kommentera om ni vill, det ni skriver kommer att synas sen, när allt är klart. Och framför allt kommentera gärna vidare sen när det är klart. Vi älskar kommentarer på bloggen och de får oss att stå ut, även genom tider av skit och djävulskap och oöverstigliga tekniska problem.

14 Comments

 1. Japp, blogg är mer än att ”glida omkring på gratisresor” och ”skriva lite om det sen”. Bra inlägg, mitt i all skit!

  • Gunilla Yourstone

   Ja med blogg kommer skit, så är det bara. Och en del kul också. 🙂

 2. Jag tänkte precis fråga i svenska resebloggargruppen igår varför man inte kan läsa kommentarerna hos er faktiskt. Då kan man alltså skriva vad man vill här? 😉
  Har haft skaplig tur med min blogg då som inte strulat så mycket. Hatar också sådant. Jag har en support som hjälper mig när något hakar upp sig. (En kille jag var ihop med i gymnasiet faktiskt). Hittills har det räckt. Peppar peppar!

  • Gunilla Yourstone

   Det som göms i snö, kommer upp i tö. 🙂 När problemet är löst kan alla läs allt som skrivits under tiden.

 3. Hej Vi ser kommentarer från våra läsare och våra svar, kan det bero på vilket tema man använder?

  Hälsningar

  Håkan och Carina

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är vårt tema som behöver uppdateras och det är lite komplicerat och inte helt riksfritt att genomföra.

 4. Marianne

  Jag läser med glädje alla inlägg
  Har saknar kommentarerna på sistone men nu fick jag förklaringen !

  • Gunilla Yourstone

   Kul att du läser. 🙂
   Jag skrev en liten ”blänkare” om felet på Facebook föra veckan, men det är ju inte alla som följer oss där, så jag kände att jag behövde skriva på bloggen också.

 5. ÅH jag lider med er. Fattar precis stresskänslan, uppgivenheten över att lösa saker en inte är bra på osv. Hoppas ni har gjort skiten för det här årtioendet för er del nu

 6. ann beutler

  Men fy vad jobbigt Fantastiskt att ni har stått ut! Skickar hejarop från Skaraborg!

 7. Margareta

  Som med annat denna sommar – häng i, håll ut även om det är frustrerande! Vi läsare gör det 😊👍

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är väl det som gäller, att hålla ut. Funkar på mycket här i livet. 👍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *