Jag får leta en liten stund innan jag hittar Casa do Adro i Vila Nova de Milfontes, Portugal. För skylten är så liten. Och fasaden bara ett vanligt hus. Men detsamma jag öppnar dörren och stapplar in med min otympliga resväska:

-Du måste vara Gunilla? Välkommen. Min man bär upp väskan. Kom med mig!

Jag får sitta i något som närmast ser ut som familjens eget vardagsrum. Dricka hemgjord lemonad.

-Om jag får ditt pass, tar jag hand om incheckningen senare.

Den gamla damen visar mig runt i ett guesthouse fullständigt täckt av prydnadsurnor, vitrinskåp och färska snittblommor.

Det finns ett litet gästkök där man får ta det man vill ha. Frukt, tilltugg, vatten, vin och öl. Ett litet barskåp med portvin och annat. En stor terrass att av njuta alla dessa på. Hembakt chokladkaka under en servett.

På morgonen erbjudas jag bre extra mackor att ta med som lunch. När jag avböjer, vet att lunch kommer att ingå i min utflykt idag, får jag ändå en stor bit av den där förföriska chokladkakan medskickad. Insvept i en stor servett.

Vi är snart på väg att checka ut från vårt trevliga lilla hotell Leisure Mount View Holiday Inn i Haputale på Sri Lanka. Då det knackar på dörren. Det är en av ägarbröderna. Han vill bara lämna en sak till mig och håller upp ett färgglatt halsband som han sedan försiktigt fäster runt halsen på mig.

-Jag har gjort det själv, säger han och ler blygt.

På vårt hotell An African Villa i Kapstaden mottas vi av inte mindre än tre stycken mycket glada hundar. De blir strax inschasade på kontoret av husse.

Efter rundvisningen vill vår värd absolut sitta ner med oss och prata igenom våra dagar i Kapstaden. Passar det direkt eller vill vi ta det lite senare? Näerå, vi kan absolut ta det på en gång.

– Vad vill vi göra under våra dagar? Vad vill vi får ut av vistelsen? vill ha veta. Några biljetter som han kan boka åt oss? Robben Island, Table Mountain? Vill vi äta fine dining någon kväll? I så fall kan han både råda och boka.

Sedan tar vi fram en karta och han visar och berättar. Här är det farligt efter mörkrets inbrott., här kan man gå. Vi bör absolut ladda ner Uber och beställa taxi via dem, för det är billigast och bäst.

Det är morgon och dags för vår första frukost på Kuba. Vår Casa particular-värdinna kommer in med den ena rätten efter den. Först kommer färskpressad juice in. Sedan varma mackor och en liten tallrik yoghurt med müsli. Därefter pannkakor och andra varma smårätter. Sedan ett fruktfat. Kaffe och te och ett litet läckert bakverk.

Frukosten som vår favorit casa-particular-dam bullade upp

Ovanstående är tre exempel är i sig inget ovanligt. På liknande sätt går det ofta till på de små, personliga hotell, guesthouses och pensionat där vi allt som oftast bor på våra resor.

Det är betydligt vanligare att servicen överträffar våra förväntningar än att det blir tvärt om.

Incheckningen genomförs oftast medan vi sitter ner i bekväma soffor och dricker något svalt. På Turtle Bay Resort i Tangalle på Sri Lanka hängde man till och med varsin blomsterkrans om halsen på oss när vi klev in genom dörren.

Det är mer regel än undantag att man vill se till att vår vistelse som helhet blir så bra som möjligt. Råda om sevärdheter, säkerställa att vi inte råkar ut för behagligheter etc.

Frukosten serveras ofta vid bordet, vilket vi tycker är betydligt trevligare än någon slamrig buffé.

Ibland kan man också få sig en pratstund med ägaren. Som på La Digue på Seychellerna, eller efter första natten på Sri Lanka. Höra lite om förutsättningarna när man som europé driver hotell i Afrika, om hur ön förändrats se sista 10 åren. Höra om motsättningar mellan olika folkgrupper på Sri Lanka och hur det var under inbördeskriget.

Vi undviker med få undantag de där stora hotellkomplexen. Där det alltid, även om servicen kan vara god, blir så opersonligt och anonymt.

Incheckning vid flygplatsliknande gater med snitslad bana som hanterar kön, passerkort som ska visas upp vid poolen och handduksutlämningen. Stora matsalar för frukost, lunch och middag. Kanske köer framför bufféborden till frukost.

Nej vi vet helt klart vad vi föredrar och det är små personliga hotell. Vad föredrar du?

 

 

 

 

6 Comments

 1. Suzanne

  Helt klart bäst med små, personliga boenden😁

 2. Väljer första hand små mysiga hotell. Är just nu i Frankrike i lilla orten Ygrande. Bor på en herrgård med 22 rum. Super mysigt asså 🙂 🙂 men ibland vill man ju bo större tex. När vi var i Las Vegas. Då ville man ju bo på the strip. Ibland avgör oxå standarden och prislappen för oss. Små hotell med hög standard kan många gånger vars sjukt dyra. Hotell Komplex kan ibland vara lite billigare. O ibland finns det bara komplex på vissa ställen om man vill bo finare 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja i storstäder kan det vara enklare (och bättre) att välja ett större hotell.

 3. De små ställena så klart. Märker skillnad bara jag jobbat och bott på olika hotell i Stockholm under våren. Downtown Camper går bort på grund av sin storskalighet. Till och med Amaranten på Kungsholmen känns mer personligt i det sammanhanget.

  Men ja, de små egna ställena. Alla dagar.

  • Gunilla Yourstone

   Downtown Camper hade förut frukost uppe i loungen på översta planet också och där fick man den där lugna känslan som man vill åt. Men det kanske är borta nu. Man har i alla fall slutat med luncher där.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *