”Maldiverna är väl inget typiskt resmål för er?” Fick vi lite förvånat höra inför vår resa. Och ja rätt, om man tänker på Maldiverna som ett typiskt sol-, bad- och resort-resmål. Men vi åkte ju förstås inte till Maldiverna för att pressa fram en solbränna. Det är fantastisk snorkling på Maldiverna som lockar. Vi har hört att den ska vara typ bäst i världen och djur- och naturälskare som vi är, det vill vi gärna uppleva.
Vi köper tre snorklingsutflykter under våra dagar på Maldiverna, två från Ukulhas och en från Bodyfolhudhoo, och snorklar dessutom från stranden både på resortön Gangehi som vi besöker över dagen och från vår andra ö på resan, Bodufolhudhoo.
En rörlig sammanfattning av allt det fantastiska vi upplevde kan du se i vår film här.
Hur är snorklingen på Maldiverna?
Snorklingen var, som ryktet sagt, helt fantastisk.
Jag är ingen storsnorklare, erfarenheten är rätt begränsad faktiskt, men tyckte att detta var helt underbart. En artrikedom som man aldrig hade vågat drömma om. Vi simmar mitt bland mantor, får närkontakt med en sköldpadda och träffar på hajar. Färgglada fiskar av kända och okända sorter finns det hur mycket som helst. Vid flera tillfällen är vi helt omgivna av stora stim av fiskar som skickligt simmar runt oss. En nästan religiös upplevelse kommer över mig bland alla dessa förunderliga och vackra varelser. En ödmjukhet för naturens storhet.
”Var har jag varit hela mitt liv, hur kan jag ha missat allt det här?”
Christofer är en erfaren dykare. Tog dyk-cert i början av 90-talet och har framför allt dykt i svenska och norska vatten. Men även på utlandsresor i Thailand och Dominikanska republiken. Nu är det slut med dykandet efter stroken men Christofer fixar fortfarande att snorkla. Även han är imponerad av Maldivernas undervattensmiljöer. Reven och korallerna ser ju inte ut som förr förstås. För tjugo år sedan var det något helt annat. Men djurlivet är det bästa han sett vid dykning och snorkling.
Dykning eller snorkling på Maldiverna?
Vi provade som sagt bara snorklingen, men har hört sägas att det just på Maldiverna faktiskt inte är så stor skillnad. Att en snorklare har chans att se i princip lika mycket som en dykare. Allt finns så tillgängligt och nära under ytan. Men det är klart att man känner suget, även jag som aldrig har dykt. När man simmar där precis på kanten av revet. Ser ner i djupet och den stora blå oceanen. Ser fiskar och stim försvinna neråt. Suget att följa efter. Djupare och djupare ner.
Snorkla med mantor från Ukulhas
Som vanligt vilar vi inte på hanen. På´t direkt bara. Fast denna gång är det inte ens vårt eget fel. För vårt första hotell på Maldiverna, Beach Villa Ukulhas har bara 3 rum. Eller ska vi säga hyddor. Chicko som äger stället sköter allt ihop med närmaste familjen. Syrran serverar maten, mamma basar i köket. Chicko själv hämtar gäster i hamnen och fixar utflykterna. Chicko är en person och har en båt. Så det blir liksom bara en utflykt om dagen för hans gäster. När vi anländer har den franska familjen i hyddan innanför vår redan bokar en utflykt för morgondagen.
– Vill vi följa med? Det blir Manta-snorkling och sandbanks-ö efter det. Klart vi vill! Alva hade egentligen inte riktigt bestämt sig ens om hon ens vågar snorkla med mantor, nu bokas det ändå.
Chicko styr båten och har en medhjälpare som snorklar med oss. Man ska simma efter honom, han vet var djuren finns. Vi börjar på ett ställe. Här har redan en annan utflyktsbåt positionerat sig. Vi hoppar i. Jag är ringrostig, när snorklade jag sist? Direkt kommer en sköldpadda pilandes under mig. men jag får ingen luft, snorkelröret har vridit sig, vikt sig på något vis. Upp igen och få ordning på grejerna. När jag kommer ner igen är sköldpaddan förstås borta.
Men mantorna finns där. Stora, majestätiska, seglar, glider de runt oss. Cirkulerar. Flera meter långa och breda. Efter en stund byter vi plats. Kör en bit med båten. Nu är vi ensamma på plats. Går ner igen. Nya mantor. Mer stillhet nu. Bara vi och de franska tonårspojkarna. Deras mamma har gett upp. De underbara djuren tycks leka med oss. Men man får inte ta i dem. Huden tåg inte vår beröring och dör.
Mantorna håller till i västra Maldiverna, där vi alltså befinner oss, under vintern och flyttar till östra Maldiverna under sommaren.
Snorkling längs revkanten med båt från Ukulhas
Nästa dag åker vi ut igen. Samma team, fransmännen och vi. Snorklar totalt en timme på två olika platser längs revkanten. Träffar på hajar, som de franska killarna önskat sig. Och miljarders med fiskar förstås. Papegojfisk, clownfisk, kirurgfisk, med mera.
Snorkling med båt från Bodufolhudhoo
När vi byter ö till Bodufolhudhoo har vi inte fått nog av snorklingen, snarare tvärt om. Vi bokar en ny snorklingsutflykt härifrån. Denna gång är det bara vi som åker, de andra gästerna på hotellet verkar inte så på vad gäller utflykter. Vi ”beställer” sköldpaddor denna gång. Det vi känner saknas lite så här långt. På första snorkingsplatsen ser Alva och jag en sköldpadda ganska direkt. Bra fart på den också. Det är kanske så man ser sköldpaddorna, tänker jag, med hög fart på väg någonstans.
Men så när vi går ner på plats nummer två kommer det. Vår guide gestikulerar. ”Turtle!” Och där är den. En alldeles underbar sköldpadda. Har hittat något spännande bland korallerna. Något ätbart den rotar efter. Vi får i lugn och ro betrakta den på nära håll. Se och fota oss trötta innan mötet är över och vi skiljs åt i oceanen. Simmar åt varsitt håll.
Bodufolhudhoo´s housereef
Ön Bodufolhudhoo valde vi bland annat just för sitt housereef. Att det skulle finnas väldigt fin snorkling på simavstånd. Här är vi förstås också ute och snorklar och ser många fina fiskar. Christofer träffar under sin allra sista tur på en drakfisk. Det är ju en extremt giftig fisk som man i värsta fall kan dö av att beröra.
Gangehi housereef
Lyxresorten Gangehi besöker vi under en dag. Jag ger mig ut där också på en kortare snorklingstur. Förutom det vanliga utbudet hittar jag här rätt mycket revhaj och så springer jag faktiskt på en stingrocka.
Priser för snorkling på Maldiverna
Vi betalade 50 USD per person för våra vanliga snorklingsturer med båt. Mantasnorklignen var dyrare, där betalde vi 100 USD per person, men då var det också i kombination med en utflykt till en sandbanksö också.
Åka tillbaka och snorkla mer?
Ja, vi som aldrig åker tillbaka är faktiskt ganska sugna på mer snorkling på Maldiverna. På östra sidan av ögruppen finns även möjlighet att snorkla med valhaj och det vore i så fall det som skulle locka allra mest.
Läs alla våra inlägg om Maldiverna här.
Missa inga inlägg, glöm inte att följa 4000mil på Facebook.
Åh så vackert det ser ut, och vilket djurliv! Jag som älskar att både snorkla och dyka drömmer mig nu bort till Maldiverna! Nästan så att jag börjar planera en resa i mitt huvud medan jag läser ert inlägg! Fantastiska filmer och bilder! 🙂
Tror inte att dykningen och snorklingen blir så mycket bättre någon annanstans på jorden. Hoppas du kommer dit en dag. 🙂
Tack för lite positivism och vackra snorklingsbilder från underbara Maldiverna. Snorklat där har jag inte gjort, men däremot dykt. 1991 var jag där med blivande maken och vi gjorde inget annat än dök. Först vid reven utanför Kuredu, som då var en liten och primitiv ö och sen var vi på en dykbåt i en vecka. Helt fantastiskt och det är helt klart den bästa dykningen vi har upplevt worldwide.
Fantastiskt att ni fick se så mycket vid snorklingen, tom mantor och sköldpaddor!
Tack igen för titten, en stunds glädje och livet känns lite lättare.
Ja man måste få drömma sig bort en liten stund också.
Mycket tid under vattenytan blev det, tog ett tag hemma innan trycket i öronen blev normalt igen. 🙂
Hej!
Jag har tittat på resor med lite olika researrangörer. Hur bokade ni er resa, hur länge var ni där och vad kostade det? Jag har älskat att snorkla hela mitt liv och vill så gärna till Maldiverna där jag aldrig har varit. Tacksam för alla praktiska tips och råd.
Vänliga hälsningar, Kicki
Vi bokade själva. Vi var där 9 dagar och jag har inte kostnaden u huvudet så här 1,5 år efteråt tyvärr.
Läs våra inlägg från Maldiverna så finns det hur mycket råd som helst där.
Hej
Vilken fantastisk resa ni har gjort och vilka bilder. En dröm för mig och önskan jag har kvar att uppleva är just valhaj och mantor. Har tyvärr kommit upp i åren o vill bara snorkla numera o behöver förmodligen peppingstöd. Hur bokade ni er resa? Snälla , hör av dig via mail.
Vi bokade resan själv, flyg på flygresor.se och hotell på booking.com. Snorklingsutflykterna bokade vi på plats på vårt boende.