Ja, vilka är egentligen Sveriges minsta städer? En minst lika intressant frågeställning som vilka de största är, kan man tycka.
Vad är en stad, måste man ju börja med att fråga sig då? För Sverige har väl inte ens några städer i juridisk mening längre. Det vill säga sedan kommunreformen 1971. Det är ju kommuner som gäller.  Men en kommun är ju inte det samma som en stad, den täcker ett område som ofta är glesbygd också, när man kommer en bit ut.

Så vad är en stad idag? Ordet används i dag antingen om en större tätort som har haft stadsrättigheter, eller om kommun vars huvudort har haft stadsrättigheter. SCB har definierat stad som en tätort med mer än 10 000 invånare.

Sveriges minsta städer arjeplog
Arjeplog – en av Sveriges minsta kommuner

Tätort då vad är det? Jo det finns förstås också definierat. Ordning och reda ska det vara:

En tätort är ett tätbebyggt område. Det definieras som ett sammanhängande område med minst 200 invånare där avståndet mellan husen är mindre än 200 meter. Dessutom krävs att andelen fritidsfastigheter understiger 50 procent. I Sverige uppdaterar Statistiska centralbyrån indelningen i tätorter och småorter vart femte år baserat på dessa kriterier.

Så om vi börjar med att kika på kommunerna så blir det så här:

Sveriges minsta kommuner (antal innevånare)

Går man på invånarantal hamnar man alltså långt upp i Sverige. Faktum är att 6 av Sveriges 10 minsta kommuner ligger i vårt eget hemmalän, Västerbotten. Vi har besökt dem alla, de i Norrbotten också.

Drakryggen i Bjurholm 

Bjurholm ligger mindre än en timme från oss. En av våra favoritutflykter är den till Drakryggen i Bjurholms kommun. Här finns också en älgfarm som lockar till sig besökare från Umeå varje sommar. Fast vi tvivlar på att så många andra turister kommer till Bjurholm. Mer än de från kommunerna runtomkring.

Kommunchefen jobbar på halvtid och är även Bjurholms enda polis, har jag hört sägas. Om det stämmer vet jag inte. I Malå finns hela två poliser. Det vet jag nästan säkert.

Malå

Sveriges minsta kommuner (areal)

Tittar vi istället på minsta vad gäller areal, så blir förhållandet det motsatta. Nu är vi mest i Stockholms län och botaniserar. Stockholm har gott om folk och ont om yta. Norrland det motsatta.

Sveriges minsta städer solna
Solna

Tätorterna då? Jo om vi kikar på dem, så blir det så här.

Sveriges minsta tätorter (antal innevånare)

Dessa små, små orter med under 200 innevånare har vi aldrig ens hört talas om. Har ni?
Men de är ju kanske inte riktigt städer va?

Södra Sveriges glesbygd

Sveriges minsta tätorter (landareal)

Samma med tätorterna med minst yta. Okända pärlor i den svenska myllan.

Men om en stad nu är en tätort med minst 10.000 innevånare, då får vi ju tag på den minsta städerna om vi börjar med att kika vid 10.000. Så. Här har vi dem alltså, Sveriges minsta städer. Timrå och Gällivare har jag varit till ett antal gånger och känner väl till. Övriga är bekanta namn som vi inte besökt i någon större utsträckning. Men Åhus tror jag att vi fått tips om att besöka någon gång. Att det ska vara en mysig stad.

Sveriges minsta städer (antal innevånare)

Sveriges minsta stad (landareal)

Här får ni ingen lista, det blev för jobbigt att ta fram. Bara vinnaren som är Kungsängen i Upplands-bro kommun, 475 hektar. Om det nu ens är en stad. I den meningen man vanligen menar. Mer än förort, skulle kanske vi säga.

Sveriges minsta städer Gällivare
Gällivare

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Bloglovin.

 

8 Comments

  1. Jag har upplevt den traumatiska händelsen att byn jag växte upp i minskade till under 200 invånare, och tappade sin tätorts-status 🙂 Staden jag bor i nu, Ulricehamn, tangerar de minsta med sina cirka 11 500 invånare, men är på väg uppåt. Litet är fint tycker jag!

    • Gunilla Yourstone

      Åh vilket trauma! Tyvärr är det väl många orter som fått uppleva detta i takt med att landsbygden dör. 🙁

  2. Vilket roligt och intressant inlägg.
    Jag som jobbar på ett kommunalt bostadsbolag i Stockholm och har jobbat i kommunal förvaltning är så otroligt imponerad av de små kommunerna.
    Hur får de ihop allt de måste ha i en kommunal verksamhet?

    • Gunilla Yourstone

      Hehe, ”Tråkigt inlägg”, tyckte Christofer, därför har det fått ligga till sig lite, men nu hade jag inget annat. Kul att du gillade det. 🙂
      Ja det har det nog tufft de små kommunerna. Fler och fler gamla också och färre och färre unga som ger inkomst. Glesbygden borde nog få behålla inkomst från företag, tycker jag, typ skog och vattenkraft för Norrland.

  3. Haha, ja det blir helt tvärtom för oss för när du är i Sydsverige så är det jag som varit i nästan samtliga småstäder, alla utom Timrå faktiskt som jag bara susat förbi med buss.
    Faktum är att jag har min älskade lilla stuga i Oxelösunds skärgård och släktens fritidshus norr om Älmhult som var min morfars hembygd så där är jag både döpt och gift. 😀 Förövrigt en kommun som expanderat stort sedan min barndom. I Eksjö är två kusiner uppvuxna så där har jag varit massor och ja, Åhus ska du absolut besöka. Då hinner du Brösarps gästgiveri också. 😉
    Små tätorter? Jodå, flera av dem ligger ju i Småland de också och Runtuna inte långt från just Oxelösund. Där har jag förövrigt också familj, haha.

    • Gunilla Yourstone

      Eksjö har jag faktiskt varit i, ingift släkt där i mitt ”gamla liv”. Annars är det dåligt md småstäder söderut.

  4. Intressant läsning. När det gäller de minsta tätorterna så ligger Nye bara några kilometer från där jag växte upp så där har jag varit ett antal gånger. Och Målerås har jag besökt på väg till Öland, de har ett superfint glasbruk och ett av de bästa konditorier jag varit på. När det gäller minsta städer så visste jag inte att Eksjö (som ju ligger nära Vetlanda där jag växte upp) är en av de minsta städerna när det gäller antal invånare. Supermysigt är det där i alla fall.

    • Gunilla Yourstone

      Ah kul att du känner till dem. Jag tycker att jag har varit runt hyfsat i Sverige, men har uppenbarligen mycket kvar. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *