Det har varit en behaglig flight. Med tomt säte mellan mig och min granne och bra mat, man kan ju alltid lita på Turkish Airlines i det hänseendet, det är sen gammalt.

Jag har tittat på den nya dokumentären om MH370, flygplanet som försvann spårlöst utanför Malaysia för nästan 10 år sedan. Är det stört förresten att titta på dokumentärer om gamla flygplanskatastrofer under en flight? Gjorde samma med Gottröra-olyckan också. Lyssnade på podd-dokumentären på flyget.

Nya flygplatsen i Istanbul är gigantisk, skinande ren och nästan helt tom. Kön till passkontrollen är exakt noll personer. Bara att passera.

Vi åker en limousine-liknande minivan in till Istanbul och vårt hotell Novotel i Karaköy.

Takvåningen har utsikt över Bosporen. Men jag vill ha mer. Mer Bosporen, mer utsikt, mer Istanbul!

Rakt över gatan från hotellet finns en strandpromenad. Där man måste gå igenom en säkerhetskontroll med en metalldetektor för att få flanera. Färjorna över till den asiatiska sidan går tätt. Sist jag var här åkte vi över med en sån. Återvände till Europa i perfekt solnedgångstid. Fiskmåsarna är de samma nu som då. Cirkulerar. På jakt.

Viker av in längs en gränd med restauranger och butiker. Inkastarna är trevliga, småpratar en stund och erbjuder sedan diskret en meny eller ett bord.

Så kommer den. Min första turkish delight-butik. Fri provsmakning förstås av olika sorter. Och baklava med för säkerhets skull. Han vet att han har mig, hans breda leende säger mig det, när han skär upp ytterligare en generös bit gräddig pistagerulle. Så klart jag köper! Den stora boxen med blandade ”delights”.

foto: Daniela Nasteska Olsson – Discovering the Planet

Lagom till solen gått ner bakom minareterna och himlen färgats förföriskt rosa, når jag Golata bridge. Fiskarna med sina spön. Killen som säljer den nygrillade fisken i bröd tillsammans med chili. Ett teahouse där husets katt brer ut sig på kuddarna.

Istanbul. Jag minns varför jag älskade dig. Nu är jag tillbaka.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

 1. Istanbul är fortfarande på att-besöka-listan. Ser härligt ut!

 2. bmlarsreseblogg

  Istanbul är verkligen en stad med många ansikten. Det är:
  Europeiskt – asiatiskt
  Gammalt – nytt
  Kristet – muslimskt
  Och en stad jag bara älskar efter ett par besök, men nu känns det plötsligt som om det är dags igen, längtar!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *