Vi har precis sett klart sista avsnittet av SVT´s serie Tunna blå linjen, serien som skildrar polisens arbete på ett realistiskt och nästan dokumentärt vis. Utan tvekan den mest tittade och omtalade serien just nu, va? Alla, verkligen alla, verkar titta. Och gilla den. Vi själva är förstås inget undantag.

Säsong 2 är tydligen redan på gång. Skrivs just nu och spelas in i höst.

Spelas in på riktiga platser

Ofta när man gör film använder man sig av fejkade miljöer, men med Tunna blå linjen har man haft som målsättning att platserna ska var äkta och gå att känna igen, läser vi oss till. Med två undantag, problemområdet ”Ekängen” är påhittat eftersom man inte ville peka ut ett område och polishuset är i andra lokaler eftersom man av förståeliga skäl inte fick spela in i det riktiga polishuset.

Men annars är det autentiska och klassiska Malmöplatser som används. Till och med en Malmö-novis som jag kan känna igen en och annan vy eller plats i serien. Seriens karaktärer bor också i riktiga autentiska Malmöhem som lånats för inspelningen.

Arrangerade rundvandringar i seriens spår

Nu läser jag att en entusiastisk tittare, Sebastian Lindberg, har börjar arrangera rundvandringar i seriens spår. Det känns ju helt genialt. Vi skulle absolut kunna tänka oss att gå en sån tur när vi nästa gång besöker Malmö. Entusiastiska tittare som vi också är.

I Facebook-gruppen Snacka om tunna blå linje, som jag går med i för researchen av detta inlägg, skriver tittare över hela Sverige om att ”de måste åka till Malmö nu”.

Typ här är de väl i avsnitt 2?

Andra serier som också genererat guidade turer

Det är ju inget nytt med guidade turer som visar platser från kända serier. I New York har jag varit sugen på en Sex and the city-tur, men hann tyvärr inte med sist. Seinfeld-turer finns tydligen också, varav en guidas av verklighetens Kramer.

Det närmaste jag annars har kommit serie-turism är att jag besökt baren ifrån Cheers när jag bodde i Boston. Om nu någon minns den serien?

Och så fick Umeå vara med i Tunna blå linje också

Ja, så fick då äntligen Umeå, som seriens Sara kommer i från, sina 15 secons of fame i sista avsnittet av serien.

Några sekunder på Umeå järnvägsstation, granne med vårt eget radhus. Tegskyrkan. Fast bara utvändigt, invändigt är det tydligen St Andreas Kyrkan på Fridhemstorget i Malmö som använts. Så den där autenciteten kanske bara gäller Malmö då? Ytterligare några sekunder när Sara går över cykelbron över Umeälven.

Tunna blå linjen
Här steg Sara av
Och här pratade hon i telefon med Leah. Fast då pågick det ju ingen ljusfestival som lyste upp bron.

Fast när Sara åker tåg upp till Umeå, ser det ut som att sekvensen i själva verket filmats i södergående riktning med Övik utanför fönstret?

Skulle du vilja gå en rundvandring i Tunna blå linjens spår och har du ägnat dig år serie-turism någon gång?

 

4 Comments

 1. emolis

  Vi brukade besöka Harry Potterplatser när vi var på ställen där olika scener hade spelats in eller stått som förebild. Kommer nog faktiskt fortsätta med det trots att barnen nu är stora, vill t ex gärna åka the Jacobite Steam Train i Skottland. När vi var på Irland/Nordirland för några år sedan besökte vi en del ställen från Game of Thrones, mest för att vissa i familjen gillade serien (själv har jag bara sett ett avsnitt, det räckte för mig 🙂 )
  Har inte sett Tunna blå linjen, men borde kanske göra det… har ju nära till Malmö 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja just det Harry Potter och Game of Thrones finns det många som reser efter också. I Seoul fanns det ett Harry Potter café minns jag. Med en uppbyggd miljö liksom.
   Tunna blå linjen måste du bara se! 🙂

 2. Haha, jag behöver ingen rundvandring eftersom Malmö är så kompakt geografiskt att jag har en relation till nästan allt som är med. Framför allt introt skulle få mig att längta till Malmö om jag flyttar härifrån och då är jag ju inte ens skåning från början. Det stora kraftverket såg vi från köksfönstret i vår första lägenhet, de små röda radhusen i är på vägen till internationella skolan innan den flyttade, i kyrkan är ett av mina kusinbarn döpt och bubblan utanför har jag kommit upp ur från tåget från jobbet oräkneliga gånger på väg till fotbollsträning och matcher två kvarter bort. Bron över järnvägen i slutet åker vi över när vi åker till mamma som flyttade hit för några år sedan och havsbilderna är våra egna kvarter (du hade sett vårt hus på Torsobilden om den visat lite mer högerut)…
  Vi sitter hela tiden och kommenterar gathörn och på FB går det runt malmömemes.
  Så kul att folk vill hit, det hade jag inte hört. Serien skildrar verkligen Malmö toppenbra på gott och ont. Hela jargongen.

  • Gunilla Yourstone

   Dessa turer är kanske mest för besökare? Jag förstår att ni Malmöbor är exalterade av att ha (en så bra) tv-serie som utspelar sig i riktiga miljöer i stan.
   Riktigt bra serie!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *