Jag har ju bott och pluggat ett år i Karlsruhe i Tyskland tidigt 90-tal. Så mitt förhållande till Tyskland är förstås speciellt. Älskar språket. Eftersom jag inte underhållit det på 26 år, är jag ju inte längre flytande i det på något vis, men älskar att lyssna till det. Det är inte helt ovanligt att jag ibland ser tyska serier eller filmer bara för språket skull.

Under många år tyckte jag kanske att jag kunde Tyskland efter ett år där, ville ut i världen och se nya och spännande länder som jag aldrig satt min fot i förut.

Nu kan jag verkligen längta efter att återupptäcka Tyskland. För det är ju egentligen bara det sydvästra hörnet jag någorlunda kan. Allt det andra av Tyskland finns ju kvar. Och Tyskland är ju på många sätt den perfekta destinationen med tåg.

Tyskland

Direkttåg till Hamburg och Berlin

Snälltåget kör direkttåg från Stockholm till Berlin under sommaren. 17 timmar tar det. Riktigt lockande. Och riktigt smidigt. SJ kör igång i höst med direkttåg till Hamburg.

Snälltåget. Av: Linus Hall

Tysklands vackraste tågresor

Vi har fått tips om Tysklands vackraste tågresor. Jag hade inte koll på någon av dessa sträckor innan, så jag sög i mig av alla tips. Och förstås för jag dem visare till er.

Harzer Schmalspurbahnen

En smalspårig, 14 mil lång järnväg i östra Tyskland där man kör med ånglok. Omgivningarna är vackra, nationalparken Harz och berget Brocken. Dessutom små charmiga korsvirkesstäder att stanna till i.

Tysklands vackraste tågresor
Tysklands vackraste tågresor – Harzer Schmalspurbahnen

Moseltalbahn

Moseltalbahn går genom en av de regioner i Tyskland som jag kanske är allra mest nyfiken på just nu. Vackra slott, fina vandringar, cykelleder, vingårdar och så floden Mosel som långsamt flyter fram igenom alltihop. Och nu vet jag alltså att det dessutom finns en järnväg rakt igenom detta charmiga område. Nästan för bra för att vara sant.

Tysklands vackraste tågresor

Mittelrheinbahn

Mera vingårdar! Mittelrheinbahn går mellan Köln, Bonn och Meinz och sträckan mellan Koblenz och Bingen är utsedd till Tysklands vackraste tågresa och går genom ett UNESCO världsarv.

Nationalparkbahn

Nationalparkbahn går genom Sächsische Schweiz i Sachsen, ett område med otroliga klippformationer. Vi har redan varit på den tjeckiska sidan för några år sedan och nu ser vi fram emot att vid tillfälle få åka tåg igenom den tyska delen också.

Tysklands vackraste tågresor

Bäderbahn Molli

1886 byggdes en järnväg till den populära badorten Heiligendamm vid tyska östersjökusten. Och än idag puttrar ångloket Molli fram här. Sträckan börjar i Bad Doberan och går i gatuspår i staden. Mellan orterna Heiligendamm och Kühlungsborn följer sträckan Östersjöns kustlinje.

Tysklands vackraste tågresor
Tysklands vackraste tågresor – Bäderbahn Molli foto: Torsten Maue

Läs också: Att se och göra i Berlin – bästa sättet att spendera 24 timmar i Tysklands huvudstad

Vi gillar ju tåg och blev än mer sugna på Tyskland nu.

 

10 Comments

 1. Tyskland har så oerhört mycket att leverera på upplevelsefronten att jag inte riktigt tror vi förstår det. Outforskad storhet! Hade förmånen att upptäcka det första gången när jag som unge bilade med familjen 89-92. Återbesöker gärna och tågresorna här såg ju supercharmiga ut! Är också väldigt sugen på att testa nattåg rakt igenom landet. Får se när det blir möjligt. 🙂

  Och ja, frukostseminariet var fint!

  • Gunilla Yourstone

   Håller med till 100%. Mycket och varierande upplevelser. Och jag har bara sett en bråkdel.

   • Outforskat får stå för dig Daniel. 😉
    Ja Molli står högt på min önskelista med ånglok rakt genom byn.
    Harz rekommenderar jag som är uppvuxen med släkt i närheten. Wernigerode (och världsarvet Quedlinburg nära) är mysiga och nuförtiden har den gamla gränsen blivit till fler vandringsleder i det enade landet.
    Rhendalen är magnifik och kombineras gärna med båt. Bacharach är min favoritby där.
    Vid Mosel missar man inte Tysklands äldsta stad Trier full av romerska ruiner. Kul för just mig att kejsar Konstantin I den Bleke (den Stores far) hade det som sin residensstad för han kröntes i York och sitter staty där.
    Vackra tågresor är även München-Garmish Partenkirchen och annat söderut med berg såklart men också alla små floddalar med skogiga kullar och smålinjer. Siegtal, Ahrtal m.fl. utan massturism (utom Ahrtal under vinskörden när det är full rulle).

 2. Hej!
  Följer din blogg, så inspirerande, tusen tack för alla härliga inlägg. Undrar hur du får tag på såna här spännande webbinarium? Tacksam för tips, särskilt nu i dessa tider.
  Vi har alltid rest mycket o längtar efter att världen ska bli frisk igen. Mvh Linda

  • Gunilla Yourstone

   Kul att du följer och gillar. 🙂
   Det är bloggen som har gjort att jag blir inbjuden på den här typen av seminarier. Det är traditionellt resebyråer och journalister turistbyråerna bjuder in till olika event och på senare år även resebloggare.

  • Sächsiche Schweiz har jag besökt, inte med tåg dock. Harzer Schmalspurbahnen verkar fantastiskt, med traditionellt ånglok och allt 😊

 3. Vilka härliga tågresor! Vi besökte Wernigerode för några år sedan och hade planerat in en tågresa till Brocken, men ett gigantiskt åskväder och påföljande heldagsträning gör att resan fortfarande står på önskelistan.
  Kul ide med frukostpaketet!

  • Gunilla Yourstone

   Ja man vill kasta sig över dem alla fem på en gång!
   Tråkigt med ovädret.

 4. Naturligtvis var vi inte så hurtiga som telefonen tyckte. Naturligtvis var det heldagsregn…..

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *