Vågar man åka till Sri Lanka nu?
Sri Lanka var länge och hårt drabbat av ett inbördeskrig. 1983-2009 pågick striderna och turismen som innan blomstrade försvann förstås helt under dessa år. Sedan 2009 har turismen formligen exploderat. På 9 år har antalet utländska besökare 5-dubblats. Antalet svenska turister har till och med 8-dubblats under dessa år.

Vi besökte Sri Lanka 2016 och blev förälskade i landet. Sri Lanka är på många sätt den ultimata destinationen. Hela kusten består i princip av stränder och det finns massor att se och göra, tempel, vandringar, vackra landskap, safari och charmiga kolonialstäder.

Sri Lanka

Vi har verkligen märkt av svenskarnas intresse för landet, Sri Lanka är en destination som verkligen ”gått varm” på bloggen de senaste åren. Och när vi får privata mejl och meddelanden från läsare, handlar de ofta om just Sri Lanka.

Så hände det ofattbara. Den 21:a april, när jag befann mig i Kiev och Christofer i Gävle, nåddes vi av nyheterna om terrorattackerna på Sri Lanka. Många döda och stor förödelse. Och sedan ytterligare oroligheter till följd av detta.

Svenska UD utfärdade, liksom många andra länder, en avrådan från resor till landet och därmed ströps även många lankesers möjlighet till försörjning över en natt.

Vi har fortfarande kontakt med vår chaufför från resan, Priyankara. I december var vi bjudna på hans bröllop, men var dessvärre tvungna att tacka nej. Han driver ett eget företag med chaufförsuppdrag för turister och nu har vi förstås oroat oss en del för hur det ska gå för honom och alla andra lankeser som lever av turistnäringen.

I tisdags kom så det glädjande beskedet att UD häver sin avrådan för resor till Sri Lanka. Landet anses säkert igen.

Men hur är det egentligen på plats och vågar man resa nu? Vi har kollar läget med Priyankara och med Leif Ohlson, Secretary General på Sweden Sri Lanka Business Council som just anlänt till Colombo.

Hej Priyankara, hur är läget nu för ditt företag, dig och din familj?

Innan terrorattentatet, hade vi massor av bokningar, även för maj och juni, som normalt anses som lågsäsong. Efter attackerna avbokade samtliga klienter. Alla med företag som är beroende av turister har haft en mycket tuff period. Våra rörelser har totalkollapsat, kan man säga och många har hamnat i en situation där vi inte ens kan försörja våra familjer. Inga andra jobb har heller funnits att få under tiden.

Jag hoppas förstås att det vänder nu när många länder hävt sin avrådan. Jag har faktiskt några svenskar bokade kommande månader och körde ett portugisiskt par förra veckan.

Hur är läget i Sri Lanka nu?

Saker och ting är i stort sett tillbaka till det normala. Hela landet känns säkert igen.

Men några saker är fortfarande annorlunda; Vi chaufförer får inte komma in i flygplatsbyggnaden för att möta upp med våra klienter längre, utan får vänta utanför. Man märker en utökad säkerhet i hela landet, vilket förstås är bra. När man är ute på vägarna och kör, som jag, blir man ofta stoppad och kollad. 

De stora hotellet skannar alla gäster och deras bagage innan de får komma in på hotellen. De små hotellen har inte samma säkerhetsprocedurer. 
Många hotell har förmånliga erbjudanden just nu med t.ex. 50% rabatt, så på så sätt är det en bra tid att åka nu.

Priyankara var vår mycket duktiga och pålitliga chaufför under vår resa 2016 och driver företaget Sri Lankan Safest Driver.

Hej Leif, Secretary General på Sweden Sri Lanka Business Council, du är på plats i Colombo nu. Hur känns säkerhetsläget i Sri Lanka? Märker man något av det som varit?

På Colombos gator märks egentligen inte mycket. Jag har besökt t.ex. Cinnamon Grand och där märktes inget – förutom en förhöjd säkerhet. Bilar och personer kontrolleras, men på ett effektivt och professionellt sätt. Det finns lite mer soldater på gatorna, men inget som direkt stör. En förstagångsbesökare till Colombo märker inget. Jag har upplevt – krig, fred och nu detta – då ser jag skillnaden, men för den som besöker första gången – nej ingen större skillnad jämfört med Storbritannien eller annat land som drabbats av terror.

Vad säger lankeser som du pratar med om terrorattackerna och läget i landet?

Självklart är de tagna och bedrövade över vad som har hänt, men händelserna har också samlat människor att stå upp emot terror.

Märker man av motsättningar mellan religiösa grupper?

Jag skulle ljuga om jag sa allt allt lugnt. Det finns grupperingar som försöker utnyttja situationen och skapa spänning. Utmaningen för både politiker och människor här är kunna förhindra detta och inte dras med.

Är det fortfarande undantagstillstånd och tidvis utegångsförbud?

Det är undantagstillstånd, men en besökare märker inte av det. Det behövs för att lagligen kunna deployera soldater på gatorna. Samma krav hade ställts hemma i Sverige. Inga utegångsförbud är implementerade.

Hur har turismen och alla de som jobbar med turism påverkats?

Stor påverkan – bokningarna “dog” direkt, men tack vare att flera länder har hävt avrådan för resor finns förhoppning att vintersäsongen 19/20 inte påverkas allt för mycket. De som drabbas mest är de mindre företagen i branschen som inte klarar av ett längre tapp. Anställda på restauranger och hotell drabbas också hårt då stor del av deras lön utgörs av service charges – omsättningsbaserad lön.

Vågar man boka en resa till Sri Lanka nu?

Jag skulle inte säga “våga” – “vågar” man åka till London, Stockholm eller Paris? Ja de gör man och likväl vågar man åka till Sri Lanka. Det är inte en fråga om våga utan om man har förtroende för myndigheterna och reseoperatörerna att de gjort allt som står i deras makt att förhindra nya attentat. Det enda sättet att stoppa de onda krafterna är att resa och låta kulturer mötas.

Vad bör man som resenär till Sri Lanka tänka på?

Njut av landet – visa respekt för människorna som upplevt så mycket elände (krig, tsunami och nu Påskattackerna) men fortfarande möter oss med ett leende.

Så vågar man åka till Sri Lanka nu?

Så vad blir slutsatsen? Vi tänker att alla länder kan (och har snart, tyvärr) drabbas av terrordåd. Man får lita på UD´s råd. I och med att UD tagit bort sin avrådan, tänker vi att man vågar boka och åka.

Christofer lämnar just nu inte Europa pga sin stroke, men annars skulle vi absolut ha kunnat tänka oss Sri Lanka till vintern.

Vill du läsa fler resetips och reseberättelser? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

 1. Världen är en farlig plats.
  Kände av en viss oro igår i Stockholms innerstad med väldigt mycket folk överallt.
  Sådant man aldrig tänkte på förr.
  Sri Lanka har jag besökt, 1979 2 gånger och 1992.
  Har fina minnen därifrån.
  Hoppas det ska gå bra för er chaufför med familj och alla andra också förstås.

  • Gunilla Yourstone

   Nej det är absolut annorlunda nu. Man tänker sig för och ser sig för på ett helt annat sätt. Det blir nog bra på Sri Lanka nu.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *