Ukulhas på Maldiverna är en så kallad lokal ö. Det vill säga en ö där det bor lokalbefolkning.

Turismen på Maldiverna var länge separerat från det lokala ölivet. Av Maldivernas 1200 öar är 200 bebodda av lokalbefolkning. På de obebodda öarna byggde man lyxiga resorter. Avskiljda från befolkningen och med egna lagar och regler. På resortöarna var det tillåtet att dricka alkohol och gå klädd i bikini. På de lokala öarna rådde sharialagar.

Tsunamin 2004 drabbade förstås Maldiverna och dess turistnäring hårt. Som en följd av detta tillät regeringen 2009 turister och guesthouses även på de lokala öarna. Sedan dess har en turistnäring byggts upp även på dessa öar.

På Ukulhas byggdes det första guesthouset 2014. Idag räknar vi till 29 guesthouses och hotell på booking.com. Och fler är på väg. Det byggs och projekteras för fullt. Alla vill vara med och dela på kakan. Vårt eget guesthouse Beach Villa Ukulhas fanns inte förra året, när vi första gången planerade för en semester på ön. Och längst söderut på ön är ett jättebygge med typ 6 våningar på gång.

Ukulhas på Maldiverna

Hur tar man sig till Ukulhas?

Ukulhas ligger ca 7 mil från Malé i North Ari Atoll. Till Ukulhas tar man sig med färja, speedboat eller sjöflygplan.

Färja

Färjan tar 4 timmar och kostar 5 USD enkel väg. Bolaget som kör färjan heter MTCC och färjan avgår från Male’ Vilingili Ferry Terminal. Man måste alltså först ta sig från flygplatsen till Malé och sedan ta färjan därifrån.

Färjan avgår 9:00 från Malé till Ukulhas söndag, tisdag och onsdag
Och 10:00 från Ukulhas till Male lördag, måndag, tisdag

Ukulhas på Maldiverna

Speedboat

Speedboat tar 70 minuter och kostar 50 USD. Denna linje trafikeras av två bolag Coral och Nevi.

Båtarna avgår 10:30 och 16:00 från Malé Airport till Ukulhas alla dagar utom fredag
Och 7:00 och 13:00 från Ukulhas till Malé Airport alla dagar utom fredag

Speedboat måste bokas i förväg. Enklast är att be hotellet göra det.

Sjöflygplan

Man kan även flyga sjöflygplan till Ukulhas. Det tar 15 minuter och kostar 380 USD per person. Detta alternativ måste bokas minst 3 dagar innan.

Var ska man bo på Ukulhas?

Som sagt, boendealternativen blir bara fler och fler. Bäst tycker vi att man bor på västra sidan av ön. Om man väljer ett boende längs den bortersta vägen som går längs stranden, kan man gå fram och tillbaka till stranden utan att ens klä på sig ordentligt. En sarong eller handduk över bikinin bara när man korsar vägen, så är man framme sen.

Ukulhas på Maldiverna

Vi bodde på Beach Villa Ukulhas. Där bor man just så nära och i privata små bungalows med egna stora uteplatser. I den främsta bungalowen, som vi bodde i, ser man till och med vattnet glittra lite mellan träden. Solsängar som tillhör guesthouset finns nere på stranden. Längre norrut än så bör man inte bo, för högre upp hörs öns elanläggning brumma alltför högljutt. Söderut på ön var det just när vi åkte ganska rörigt i och med att flera byggen pågick, men när de är klara blir det nog bra.

Vår egen uteplats och matplats

Ukulhas på Maldiverna

West Sands ligger med samma fina läge, lite längre söderut än Beach Villas. Detta hotell hade vi bokat förra gången vi tänkte oss till Maldiverna, då vi fick avboka istället.

Restauranger på Ukulhas

På Ukulhas finns ca 8 restauranger. Utöver dessa serverar de flesta guesthouses mat till sina gäster. Vårt boende Beach Villa Ukulhas tillhandahöll mat om man beställde i förväg, senast vid måltiden innan. Om man ville ha lunch beställde man det vid frukosten och ville man ha middag beställde man det vid frukosten eller lunchen. Frukost ingick och man beställde vad man ville ha till frukost på kvällen innan. Sin mat åt man sedan på sig egen uteplats.

Vår definitiva favoritrestaurang  på Ukulhas var SeaLaVie Café som serverade thaimat. Där hängde vi mest hela tiden när vi inte åt hemma på Beach Villas.


 

Bikinibeach på Ukulhas

Bikinibeach är beteckningen på den (enda) strandremsa på de lokala öarna där det är tillåtet att ha badkläder på sig. På alla andra platser på Maldiverna där det bor lokalbefolkning är badkläder förbjudet.

Ukulhas på Maldiverna Ukulhas på Maldiverna

Ryktet säger att bikinibeach på Ukulhas är Maldivernas bästa. Vi har inga problem att tro på det ryktet. Stranden är så vacker som man bara kan begära av en strand. Finkornig vit sand, turkost vatten och en fond av palmer och andra gröna växter. Stranden är dessutom fri från skräp, vi antar att lokalbefolkningen tar hand om sin ö och sin strand och dagligen rensar den från ilandflytande plastflaskor mm.


Dessutom är den förmodligen Maldivernas största bikinibeach. På många lokala öar är bikinibeach bara en kortare strandremsa på 50-100 meter. På Ukulhas täcker den över halva ön. Från söder om hamnen på öns östra sida och ändå ner till sydspetsen på ön. Och så västra sidan från söder upp till över halva ön.

Ukulhas på Maldiverna

Stranden är dessutom inte avbalkad från resten av ön med tråkiga plank, utan här är det växtligheten som avskiljer stranden från bebyggelsen samt ett lågt prydligt vitt staket. Det finns massor av olika entréer till stranden, så var man än bor på ön har man relativt nära till stranden.

 

Eftersom bikinibeach finns på både västra och östra sidan av ön, går det alltid att hitta skugga någonstans. Formen på bikinibeach varierar över året. När vi var där i mars var tex södra stranden helt borta.

Ukulhas på Maldiverna

Övrig service på Ukulhas

På Ukulhas bor det 1200 människor ungefär. Det finns skola upp till 11 år, 3 moskéer, en fotbollsplan och en lekplats, plus ett antal ”kvartersbutiker” där man man handa ät- och drickbart, samt till exempel solkräm. Dessutom finns dykcenter och några souvenirbutiker. Tvärt om vad jag trodde går det till exempel att köpa solklänningar med bara axlar i souvenirbutikerna.

ATM finns ännu inte, men ryktet går om att det är på väg.

Ukulhas på Maldiverna

Vad vi tyckte om Ukulhas och jämförelse med andra öar

Nu har vi alltså varit på två öar bara, och kikat lite på en tredje ö som hastigast. Vårt intryck är att Ukulhas är en väldigt ren och städad ö. Och att Bikinibeach är riktigt vacker och framför allt stor. Tillvänjningen vid turisterna och vårt levnadssätt verkar ha gått relativt långt på ön. På den södra halvan av ön gick turister (kvinnor) omkring i linnen och korta shorts, precis som på vilken semesterort som helst. Och ingen verkade reagera på det. I norr höll sig de flesta av lokalborna och vårt intryck är att man kanske bör vara lite mer påklädd där uppe.

Läs också: Bodufolhudhoo – en genuin lokalö med fint housereef

Ukulhas på Maldiverna

Men det är ganska mycket turister här. Den sydvästligaste delen av stranden var ganska bizzy. Man är inte ensam turist på plats. Alls.

Vi tyckte att Ukulhas var en vacker och trevlig lokal-ö som vi gärna rekommenderar. Men vill man bryta ny mark får man bege sig längre bort.

Ukulhas på Maldiverna
Ukulhas på Maldiverna

Läs alla våra inlägg om Maldiverna här.

Missa inga inlägg. Gilla 4000mil på Facebook.

 

4 Comments

 1. Vad fint det ser ut. Härligt att kunna drömma sig bort en stund.

  • Gunilla Yourstone

   Mmm, det är så jag använder bloggen just nu. För att drömma mig bort. Och tillbaka.

 2. Härligt. Är nog inte sista gången på Maldiverna för oss, nästa gång blir det till en lokalö. Men det lär väl få vänta lite, man får drömma sig tillbaka istället. Svårt också att se fram emot resor just nu. Jag bara väntar på beskedet att vår Åreresa på påsklovet blir inställt, tror det kommer på måndag : (. Man får träna sig på att leva i nuet och ta en dag i taget just nu.

  • Gunilla Yourstone

   Vi känner också att vi kan tänka oss att åka tillbaka. Och välja den annan del av landet. Förmodligen ännu mer remote.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *