Jag minns min fösta utlandsresa. Den till Kreta. Den allra första säsongen det gick charter dit från Sverige. Jag var bara 14 men slösade hela min månadspeng och eventuella extrapengar man kanske fått inför resan, på tvättäkta souvenirer. Kom hem med en temugg med Knossos målningar i reproduktion. Med en 12 centimeter hög kopia av de där antika grekiska vaserna, en kylskåpsmagnet med en sån där grekiskt blå dörr på. Och så vidare. Vad jag skulle med grejerna till? Ställa i bokhyllan där hemma i flickrummet i Gävle. För att liksom kunna visa alla att jag minsann varit ute i världen jag också.

Kanske. Eller, ännu mer troligt, hade jag inget syfte? Kanske köpte jag dem för att jag trodde att det förväntades. För att jag sett andra människor komma hem från resor med exotiska och spännande pryttlar och ställt i bokhyllor i sina hem? För att det var så man gjorde?

Nej min mugg finns inte kvar. Men typ så här snygg

När jag var i USA och jobbade 1995 var jag tvungen att skeppa hem en kartong separat. För att jag shoppat så mycket amerikansk heminredning. Stora porslinskrukor (jodå, någon av dem står fortfarande kvar hemma hos mina föräldrar faktiskt) och allsköns bråte.

Efter första Kina-resan 1999 kom jag hem med skålar, en svårtransporterad ”Kina-hatt” som skulle hänga på väggen hemma var det tänkt och massor av piratkopior till kläder. Tommy Hilfiger och Ralf Lauren.

Mindre och mindre shopping

En sak som verkligen förändrats för oss i takt med att vi reser mer, är att vi shoppar mindre och mindre på resorna. För att vi dels vill satsa pengarna på resor och på upplevelser på plats, snarare än prylar. För att vi inte orkar släpa hem grejer från andra sidan jorden i någon större utsträckning längre. För att vi numera tycker oss ”ha allt”.
För att vi har insett att det knappast är piratkopiorna som tillverkats under de mest humana villkoren för arbetskraft, djur och miljö. Och sen håller de sällan särskilt bra heller.

Vad köper vi då?

Ja våra shoppingfynd utomlands kan man väl oftast dela in under något av dessa tre kategorier.

Köpt på Seychellerna

Resekläder

Det absolut vanligaste shoppingscenariot för oss är att vi köper kläder för att använda under själva resan.

I Kuala Lumpur 2015 hade jag resväskan full av strandklänningar som skulle ha använts på Perhentian Island. Dit kom vi aldrig på grund av olyckan som jag råkade ut för. Blev i stället kvar i Kuala Lumpur, men närhet till sjukhus och eftervård. Då var jag helt enkelt tvungen att köpa lite mer påklädda kläder som funkade i en muslimsk storstad.

Hatt-inköp blir det ofta för Christofer

Christofer blir ofta tvungen att köpa en keps eller hatt. Helt enkelt för att han glömt att ta med sig någon befintlig och inte vill bränna upp skallen.

Ett par sånna vida ”elefantbyxor” som är så praktiska i t.ex. Asien där man besöker många tempel. Ytterligare en strandklänning till sortimentet. Eller något outdoorplagg när man besöker olika vandringmekkan i världen. För att befintligt lager tagit slut, eller för att man vill passa på när det finns ett stort utbud.

När vandrings-tshirtsen är slut

Under denna kategori tycker jag även att man kan räkna in Sarongen som ju kan användas som både filt, handduk, sjal, kjol och klänning.

Kris när våra väskor försvann på väg till Zanzibar. Då shoppade vi loss på en t-shirt och en sarong!

Ät- och drickbart från trakten

Det är inte alltid det ät- och drickbara lämpar sig för att ta hem. Vi är inte typen som packar resväskan full med parmaskinka, ostar och färsk frukt. Men ibland vill man ta hem något litet ät- eller drickbart från orten eller landet. För att minnas och för att det är gott.

Till exempel köper vi ofta med biscotti-skorpor från Italien. Eller en flaska Limoncello. Från Tropea kunde jag faktiskt inte motstå en av deras unika, söta, milda rödlökar i resväskan hem.


Annars kan det bli te i Kina och Sri Lanka och kaffe på Kuba. Och massor av torkad mango i Filippinerna.

Lokalt hantverk

Ibland, men inte så ofta, kan det hända att vi shoppar lite lokalt hantverk. Oftast i Afrika då faktiskt. Något träsnidad djur, kanske en tavla eller ett vackert afrikanskt tyg.

I Burma köpte vi en liten skål av en kvinna som drejade i sitt hem. Den förvarar vi strösocker i och tänker nog på henne varje gång vi tar en tesked.

Mer och mer försöker vi att tänka att det då helst ska vara något som han användas. Tavlor och prydnadssaker kan allt för ofta bli liggande när man kommer hem. Istället för uppsatta och framställda. Men en skål eller så, kan alltid komma till användning. Eller ätpinnar från Asien.

Lokalt hantervek
Extra bra om det finns något ideellt syfte också
Det blir nej. De här kan inte användas till nåt.
När jag hittade dessa gobitar i en gitarrfabrik i Filippinerna, önskade jag verkligen att jag haft små barn igen!
I Kiruna blev det shopping. Men allt går att äta, ha på sig eller använda till nåt!

Brukar du shoppa på resa? Vad köper du i så fall med dig hem?

Vill du läsa mer om våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

24 Comments

 1. Annelie

  Kläder och andra vardagssaker. Mest sånt som vi använder på resan… En extra tröja för den var snygg och man inte orkar tvätta… Typ. Enda ggr vi lämnar plats för shopping i resväskorna är typ till USA och då är det mest kläder som får följa med hem tillsammans med lite godis ( men numer finns nästan allt här hemma med om än några kr dyrare)…
  När jag var liten sa min mamma nån gång att när hon åkte bort (iof sig över nån natt) så brukade hon ta på sig strumpor och trosor och kanske tom t-shirt som var på väg att ge upp så hon kunde slänga dem istället för att släpa smutstvätt + ha plats i väskan ifall hon köpte nåt kul (hur stor plats nu lite underkläder tar.. ) men detta har jag haft med mig då vi reser. Jag packar ofta kläder som inte är de nyaste och till barnen lagom men kanske på gränsen att växas ur. På så vis kan ett plagg ge plats för ett annat om man hittar något nytt man vill ha…

  • Gunilla Yourstone

   Det där med att ta med gamla kläder gör jag inte medvetet, men ibland händer det att t.ex. det blir hål i ett par trosor eller en T-shirt. Och känslan att kasta och och få aningens mindre och lättare bagage är alltid så nice. 🙂

 2. emolis

  Shoppar också mindre och mindre faktiskt, men som du mest ätbara eller användbara saker. Te, kaffe, kakao, kokossocker, torkad fisk… Sen plastbantar vi sen några år tillbaka och det har blivit en sport att hitta saker i naturmaterial som ersättning. På Bali hittade vi t ex både resebestick, sugrör, tandborstfodral och lite annat i bambu. Ätpinnar är också ett måste att köpa då hela familjen använder dessa hemma av någon konstig anledning. Ibland följer dock fortfarande någon onödig grej hem. En sån där rishatt skulle jag prompt ha när vi var i Vietnam, ett elände att få hem i helt skick och väl hemma var den kanske inte så snygg på väggen som jag hade tänkt 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja ta hem en stor hatt är ingen hit, har som sagt själv gett mig på det en gång. 🙂
   Mindre och mindre känns som the way to go.

 3. Kul inlägg!
  New York: (2-3 ggr/år): Sköna skor, typ Sketchers, trikåkoftor (såna sköna finns ytterst sällan här hemma), väskor..går även alltid o spanar in Swatch-utbudet vid Times square..
  Europa, där Primark finns; gärna trikåleggings (också svårt hitta här hemma). Deras mjuka It-resväskor..(kul med Londonmönstrad mellan från London, Parismönstrad kabinväska från Paris..och jo, har även en NewYork-mönstrad hård Samsonite köpt i New York).
  Generellt mest kläder, skor, någon väska. Tänker alltid tillbaks på var de köpts o blir glad när jag har det på mig.
  Är generellt ingen hatt-/keps-människa, men jo sådana har inhandlats, när man efter en konsert i solen suttit o kisat med handen över pannan..o har fler inbokade på samma resa… aldrig till hemmet-prylar eller magneter..

  • Gunilla Yourstone

   Håller med om att det är roligt att ha på sig kläder som köpts på resa. Man blir glad och tänker på resan varje gång. 🙂

 4. För många år sen var vi i London, bodde i Paddington, där köpte jag en liten tennfigur av björnen Paddington. I Skottland en liten tennfigur av lochness odjuret, fick ju inte se den riktiga😀. Köper även en del konst av lokala konstnärer. Från Beijing kom vi hem med 1 vacker jordglob, 4 sidenbonader i de 4 årstiderna. En hemsk drake. Men det löjliga var att innan vi åkte hemifrån köpte vi ätpinnar. Jag undrar hur vi tänkte. Försöker även komma över god Grappa och whiskey man inte hittar här. En del keramik har det blivit genom åren, dock ej med resemålet påskrivet.. Sätter en liten lapp i botten med land och årtal.

 5. Köper ibland jul- och påskpynt utomlands. (Det måste inte vara gjort som pynt, man kan ju själv bestämma att det är så jag använder det.) T.ex. julkrubbor eller ngt färgglatt att hänga i påskriset. Kul att minnas en särskild resa när man plockar fram det varje år, men inget man har framme jämt.

  • Gunilla Yourstone

   Kul med lite annorlunda pynt som dessutom för tankarna till gjorda resor! Bra ide. 🙂

 6. Förut köpte jag alltid magneter. Gillade att ha minnen från resor på kylen. Efter en flytt ligger de i påse (får se om de kommer fram).
  Nu köper jag något julpynt, ofta julgranskulor. Kul att plocka fram till jul och minnas.
  Sen köper vi mat, kryddor och sånt. Tidigare köpte vi karamellfärg i ovanliga kulörer (då det inte fanns blå färg i Sverige).

  • Gunilla Yourstone

   Trevligt att ha lite minnen. blir lite nyfiken på det där med karamellfärg, är det många färger som inte finns i Sverige men som finns utomlands?

 7. Monica Forsman

  Jag minns en resa då vi mötte upp i Bangkok, vi från England och dottern från Sverige. Dottern hade endast packat ner trosor och tandborste! Sen gav hon sig ut på Kao San Road och shoppade kläder för hela semestern. Ganska smart faktiskt då det blev en mycket lämplig garderob för rundresa i den delan av världen!

 8. Caroline

  Fantastiskt fin blogg du har, intressanta inlägg och bra texter. Älskar att resa och hittade hit nyligen i och med att vi bokat Albanien för sommarens semester.
  Jag och min man har ett stort inredningsintresse och därmed har vi via specialbagage släpat hem en och annan lampa, tavlor, väggklocka, skrin, kuddfodral, någon marmorskål men även bestick, kockknivar etc. Älskar att hitta sådant som vi kan använda och som ibland är lite udda.
  Sedan, absolut: ät- och drickbart från resor. Vin från Italien, peppar från Phu Quoc, rom från Filippinerna. Har tidigare köpt en del kläder som jag tyckte var utmärkt vid köptillfället och för användning under resan men väl hemma- inte så passande. 🙂
  //
  Ö-viksbo

  • Gunilla Yourstone

   Vad roligt att du gillar bloggen. 🙂 Åh så gjorde jag också förr ”när jag var ung” Släpade hem stora inredingsprylar från resor. Älskade att hitta udda saker. 🙂
   Men nu är det som att jag inte orkar längre.

 9. Vi har börjat med en liten minneshylla. Så det blir en liten sak från varje resa. Nu sist var vi i Thailand så då hade dem gjort en tuk tuk av en burk Singa. Så den köpte vi samt en liten handgjord elephant i trä. Fick symbolisera Thailand.

 10. Jag brukar alltid vilja ha något med mig när jag besöker ett nytt land i synnerhet. Vad jag handlar beror helt på destination och vad jag förknippar med den, men kan bli ätbara saker, en tvål med en doft som påminner om platsen, kylskåpsmagneter med söta hus om jag besökt en ”pastellig” stad, kort, eller något bruksföremål, smycke gjort på nåt material typiskt för platsen…. Ja lite vad som helst egentligen bara det är praktiskt att få med sig hem.

  • Gunilla Yourstone

   Den lilla detaljen är ju viktigt också. Att det ska vara praktiskt att få med hem. Förut kunde jag handla stora skrymmande saker och så var det jättebesvärligt att få hem dem! 🙂

 11. Margareta

  Stor igenkänning! Numer ofta sådant som är ät- och drickbart. Senast blev det te i Assam och kaffe i petflaska från Kuba 😊När jag jobbade i Chisinau köpte jag ofta med mig pinfärska valnötter från marknaden, inga här hemma var i närheten av att smaka lika gott! Då och då köper jag örhängen, små fina minnen. (Inga stora i typ plast) Ibland har det svidit lite i plånboken men jag har aldrig ångrat mig. En favorit är ett par inköpta 1990 hos en guldsmed i Mexico.😊

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är trevligt med lite minnen med sig hem. Helst som kan användas. 🙂

 12. Jag tänker också efter mycket mera vad jag köper för souvenirer numera. På mina senaste resor har det blivit t.ex. teer och nytt passfodral från Thailand samt underbara handgjorda kopparsmycken från Bosnien. Vackra sjalar/halsdukar är jag också svag för. Vad gäller inredning så händer det inte så ofta, men jag är riktigt glad över papyrusrullarna från Egypten som är inramade på väggarna i mitt vardagsrum 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *