Vi bokade vår resa till Hong Kong innan protesterna och oroligheterna tog fart i början av sommaren. Följde utvecklingen en liten klump i magen ändå. För hur skulle det bli att besöka Hong Kong? Vågar man åka till Hong Kong nu? Alls liksom? Jag tror allvarligt talat att jag inte skulle ha varit så orolig om det bara varit jag själv som åkt. Men att ha ansvar för många. Barnen! Och pappa. Jag är streetsmart, inbillar jag mig. Kan känna stämningar. Och springa snabbt. Men när man har ansvar för andra blir det något annat.

Så här gick det för oss och detta är mina råd till den som är på väg till Hong Kong.

Edit 2019-11-12: Vi har fått rapporter om att sedan vi lämnade Hong Kong har situationen hårdnat ganska ordentligt, med eskalerande våld från båda sidor. 

Varför är det oroligt i Hong Kong? Vad handlar det om?

Hong Kong har ju tillhört Storbritannien i 99 år. Många av innevånarna i Hong Kong känner sig inte ett dugg mer kinesiska än du och jag hemma i Sverige gör. Man är van vid marknadsekonomi, demokrati och yttrandefrihet.

Kina har lovat Hong Kong specialvillkor i 50 år efter att britterna lämnade tillbaka kolonin till Kina 1997. Men förändringarna har ändå smugit sig på. Först långsamt och på senare år i en allt snabbare takt. Demokratin har begränsats. Och nu förslaget om ett utlämningsavtal mellan Hong Kong och Kina, som skulle innebära att regimkritiker kan föras till Kina och fängslas.

Det som pågår är Hong Kongs kamp för sin frihet, för sin särart och för sitt land. För sitt språk, sin kultur och sina mänskliga rättigheter. En kamp mot att slukas upp av och införlivas av det stora totalitära maskineriet Kina.

Och hundratusentals, miljoner Hong Kong-bor sluter upp på gatorna i protester som till det mesta är helt fredliga, men som möts av ett besinningslöst övervåld från polisen. Tårgas och misshandel av försvarslösa civila.

Att som svensk inte sympatisera och helhjärtat sluta upp bakom Hong Kong-bornas kamp för friheten är förstås otänkbart.

Vad är det som händer? Hur går det till?

Protesterna genomför på givna, i förväg bestämda  dagar. Oftast på helger eller helgdagar då många är lediga från jobbet och kan delta. Längst fram går de modigaste. De som är beredda att offra sina liv för kampen. De bär gasmask och skyddsutrustning och möter polisen i våldsamma sammandrabbningar. Gatsten kastas osv. Polisen svarar med tårgas. Längre bak går vanligt folk och demonstrerar fredligt. Gatorna är fyllda med miljoner människor!

MTR, som driver Hong Kongs tunnelbana har på regimens order stängt av tunnelbanan under pågående protester, så att demonstranterna inte kunnat ta sig bort från polisen och hem. Därmed har demonstranterna uppfattat att MTR tagit parti för regimen och tunnelbanetåg har vandaliserats som en följd av det.

Ett antal demonstranter sitter numera fängslade och har åtalats.

Vågar man åka till Hong Kong
Lånade bilder: miljoner Hong Kong-bor i fredliga demonstrationer

Hur var det för oss i Hong Kong?

Vi anlände till Hong Kong vid halv fem-tiden söndag eftermiddag. Airport Express gick då som vanligt, men stannade inte på mellanstationerna, utan bara på slutstationen Central.

Vi visste inget då, men medan vi satt på tåget rasade ”striderna” för fullt ovanför oss i Kowloon-området. På Central på Hong Kong-ön märktes inget och vi tog oss till vårt hotell i Sheung Wan, Hong Kongön utan problem.

Nästa dag, vid lunchtid ungefär, flanerande vi längs Tsim Sha Tsui-promenaden. Solen gassade, allt var lugnt, trevligt och välordnat. Men just här hade alltså gårdagens sammandrabbningar skett, gatsten hade rivits upp och kastats. Gator, väggar och parkbänkar sprejats ner av slagord.

Men varje natt efter sammandrabbningarna, fick vi senare berättat för oss, skickar staden ledning ut stora mängder av arbetare som i våldsam takt återställer staden till nyskick till dagen efter. Gatstenarna läggs tillbaka, slagorden tvättas bort. På morgonen är allt som vanligt.

Vågar man åka till Hong Kong
Lånade bilder: återställande av gata och Starbucks vars ägare tagit ställning mot demonstranterna

Sista kvällen besöker vi området igen, och då ser vi ändå tecknen. Nu när vi vet. Slagord som står kvar mitt i gatan på övergångsstället. Svåra förstås att skrubba bort, utan att stänga av trafiken.

Vågar man åka till Hong Kong

I övrigt märker vi främst av det oroliga läget i Hong Kong genom att det är så få andra turister på plats. Normalt är 80% av turisterna kineser och alla de är borta nu. Vi kan åka bergsbanan upp till Victorias Peak och linbanan Ngong Ping helt utan köer. Bara att gå in och sätta sig. Normalt får man vänta i timmar här.

Vi åker vidare mot Seoul under onsdag eftermiddag och redan samma kväll är det dags för demonstrationer igen, får vi höra efteråt. Och till helgen är det för första gången sammandrabbningar och tårgas i SoHo på Hong Kong ön.

Vad ska man tänka på som turist i Hong Kong?

Icke kinesiska turister är fortfarande mycket välkomna i Hong Kong. Befolkningen vill att vi kommer och att vi berättar för omvärlden om vad vi ser och upplever.

Innan ett besök är det bra att uppdatera sig om läget. Det kan man bl.a. göra på Sweden Abroad. Bra också att fråga t.ex. på hotellet om vilka protester som är planerade och när. Så att man inte ovetandes går rakt in i något.

De flesta demonstrationerna äger rum på Kowloon-sidan. Därför kan det vara strategiskt rätt att boka hotell på Hong Kong ön, kanske inte direkt vid Central eller Causeway Bay, som också ofta är utsatta, utan lite vid sidan om ändå. Så att man kan ta sig till sitt hotell även om det pågår saker på stan.

Eftersom de flesta demonstationerna äger rum på helger och helgdagar, är det bättre att besöka Hong Kong under veckan. Den 24/11 är det district council election och då kan det bli mer oroligheter i samband med det.

Och till sist, fika inte på Starbucks.

Vågar man åka till Hong Kong

Läs mer om vår resa till Hong Kong här.

Vill du läsa mer om vår resa? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

6 Comments

 1. Så bra inlägg, intressant att få lite rapportering hur man som turist kan uppleva situationen. Hoppas verkligen Hong Kong får tillbaka sin fulla demokratiska självständighet, men tyvärr känns detta som något som kan bli en ännu värre katastrof än vad det är nu. Hoppas jag har fel..

 2. mirjam

  Hej Gunilla,
  Tack för inlägget.
  Vi bokade också vår resa långt innan detta.. vi ska vara i Hong Kong 3 dagar/2 nätter för vidarefärd till Filipinerna sedan.
  Som det ser ut nu har vi hotell i Mongkok men funderar på att boka om till flygplatsön. vad skulle du säga som nyligen varit där? vi reser med 2 barn…

  • Gunilla Yourstone

   Är det helg eller vardag när ni är där? Är det i samband med valet? De flesta protester har varit på Kowloon sidan. Dvs fastlandet. Jag skulle i så fall hellre boka om till Hong Kongön, typ Sheung Wan området. Där har det hittills alltid varit lugnt som jag förstår. Och där finns mycket att se och göra i närområdet.

  • Desire

   Miriam, vi är nog i ungefär samma sits. Ska stanna i Hong Kong 1 natt innan vi reser vidare med småbarn till Filippinerna. Har också boende i Mongkok men funderar också på att boka på flygplatsen istället. Skulle vara kul att komma i kontakt med dig!

   • Mirjam

    Desire
    Vi tänker boka om hotellet till flygplatsön troligen… åker från HongKong 22/12

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *