Vår amerikanska bekantskap vid incheckningsdisken på Havanna flygplats på väg mot Mexiko är upprörd. Hotellet hon och familjen tillbringade helgen på här i Havanna var verkligen under all kritik. Till att börja med, när de anlände till hotellet började man med att meddela att man just gett bort det sista rummet. Trots att de ju bokat innan. Det blev transport till ett annat hotell än det bokade. Dessvärre kom det vatten ut kranarna i badrummet bara ibland och frukosten var verkligen dålig. Och då kostade ändå hotellet 2000 kr/natt.

Oj, säger vi chockat. Vi bodde för 300 kr natten. Ingen lyx, men rent och trevligt. Vatten i alla kranar dygnet runt och en fantastisk frukost! Fast vi bokade förstås Casa Particular och inte hotell. Den amerikanska damen tittar långt efter oss.

Helt klart, de kubanska hotellen är dyra och dåliga, statligt ägda som de nu är. Vanliga medborgare tillåts hyra ut rum i mindre skala, en möjlighet som man utnyttjar till max. Det känns som att varenda portuppgång har en skylt (minst). Rummet i de gamla husen är iordningfixade. Toaletter är insatta. Man vet vad turisterna vill ha. 2, 3, kanske 4 rum hyr man ut. Fixar en storslagen frukost varje morgon till alla gäster på det klockslag som i förväg bokats.

Var ska man bo i Havanna

Var ska man bo i Havanna

Hur får man då tag på sitt Casa Particular?

Fler och fler börjar dyka upp på booking.com. Här hittar du de som i skrivande stund finns ute i Old Havanna.  Många fler finns förstås och de som inte finns på de stora sajterna är billigare. Vi försöker boka genom någon lokal bokningssajt, men kommer inte ända fram i bokningsförfarandet. Får hjälp av en kollega från Kuba. Hans mamma fixar. Hon har själv ett Casa Particular, Hostal Doña Anita, i staden Moron nära strandparadisen Cayo Coco och Cayo Guillermo på södra Kuba.

Var ska man bo i Havanna
Cayo Guillermo

Men är det i Old Havanna man vill bo då?

Ja, ja, ja, svarar vi på den. Gamla Havanna är så charmigt att det svider i ögonen på oss. Vi vill bara ha mer. Här finns ett gytter av förfallna hus och gatumyller, restauranger, salsamusik och rombarer. Nere vid färjeterminalen kan man hyra sig en timme med en riktigt gammal amerikanare och se resten av Havanna från den.

Var ska man bo i Havanna

Var ska man bo i Havanna

Läs alla våra inlägg från Kuba här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för mer resetips i ditt flöde.

3 Comments

 1. Pernilla

  Hej. När vi ska boka boende på Kuba via airbnb så får vi 12 olika alternativ vilket syfte vår resa har. Det finns inte turist som alternativ. Vad ska vi välja? Vi ska boka boende hos familj. Ska man välja ”People to People?

 2. Karin Åkeson

  Hej, tyvärr fanns inga boenden i länken med casa particular i inlägget. Hur bokade ni ert boende i Old Havana?
  Vad hette det som ni bodde på?
  Hälsningar Karin
  Förhoppningsvis snart på väg till Kuba

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *