Det har gått en och en halv månad sedan vi kom hem ifrån Albanien och vi har hunnit börja smälta resan och intrycken. Vi är med andra ord redo att summera, vad var egentligen de allra bästa platserna och upplevelserna?

Albanska Alperna

Det som dröjer sig kvar och som vi kommer att minnas längst med vår resa till Albanien är utan tvekan vår tre-dagarstur till Albanska Alperna i norr. Färjeresan upp till Valbona i den dramatiska fjordliknande sjön, vår kväll i Valbona och vårt oväntade närkontaktsmöte med tvättäkta albanska fjällkor, vandringen över bergen till Theth och den sjukt söta lilla kyrkan i Theth. Riktiga tvättäkta kvalitetsupplevelser allihop. Vi älskar verkligen den här delen av Albanien.

tips till Albanien

tips till Albanien

Det klara, härligt turkosa vattnet

Vattnet i söder vid Drymades, Dhermi och Gjipe Beach var kanske till och med blåare och klarare än i Kroatien. En sann njutning varje gång man fick simma ut i detta fantastiska.

tips till Albanien

tips till Albanien

Människorna (helst i norr)

Vi mötte så många vänliga, trevliga, (originella!) människor i norra Albanien. Aldrig kommer vi att glömma vår alban-kanadensiska vän som direkt kom fram och presenterade sig vid färjeläget i Koman och sedan blev vår självutnämnda guide genom hela resan. Visade, förklarade, lärde ut ord och berättade om historien.

Den lokala maten

Den lokala maten var enkel, rustik, välsmakande, lokalproducerad och gjord på förstklassiga råvaror. Hur ofta kan man säga det om mat numera? Vi älskar fårosten, avgudar tomaterna och drömmer om lammköttet med smak av citron.

tips till Albanien

Prisnivån

Det är svårt att prata Albanien som turistmål utan att nämna prisnivån ändå. För den gör ofrånkomligen sitt i helhetsupplevelsen. Att alltid vid varje måltid känna att Herregud, hur kunde det bli så billigt? i stället för att halvt om halvt känna sig rånad liksom. Priserna är helt klart en nog så god anledning att åka till Albanien.

tips till Albanien

Läs alla våra inlägg om Albanien här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelse och resetips.

 

7 Comments

 1. Johanna Gillberg

  Hej Gunilla,
  Tack för all värdefull information om Albanien! Vi planerar att resa dit nästa sommar och ser så fram emot det! Jag har två frågor som du kanske har svaret på. Vi vill väldigt gärna bo på hotell summer dream nära dhermi men vet inte hur vi bokar det. På booking finns det men går inte att boka. Har ni kontaktuppgifter till hotellet direkt? Vet ni ngt annat bra hotell i närheten för det fall det är fullbokat redan? Vi kommer endast att ha med oss lite kläder och kommer att behöva tvätta dem (2 veckors resa). Vet ni om det går att tvätta kläder på hotellen eller någon annanstans? Tack på förhan! Ska lusläsa alla era bra tips? Hälsningar Johanna

  • Gunilla Yourstone

   Hej Johanna, det var samma sak förra året att Summer Dream inte gick att boka först. Sedan släppte de rummen i slutet av januari. Boka något annat avbokningsbart och kolla sen Summer Dream med jämna mellanrum, är mitt tips.
   Har tyvärr inga kontaktuppgifter. Vi lämnade inte in tvätt i Albanien, men set brukar ju funka på de flesta hotell.

 2. Johanna Gillberg

  Tack för svar och bra info! 😀👍

 3. Hej! Jag och min mor åker till Albanien imorgon och undrar lite kring valutan och växling? Mamma vill växla till euro och sen växla i Albanien till deras valuta men finns gott om bankomater? Är det smidigare att ta ut pengar direkt i Albanien?

  • Gunilla Yourstone

   Vi tog med en del Euro, men tog även ut lokal valuta på plats. Euro är gångbart att betala med direkt, en del hotell vill till och med ha det. Men det funkar bra att ta ut pengar på plats också.
   Kort ville man helst inte ta emot, verkade som att det var höga avgifter för dem.

 4. AnnaLena

  Hej, åker till Dhermi, via Korfu på sö med mina två barn. Två v med sol och bad. Vill gärna göra ngn utflykt, men helst inte hyra bil. Vet ni hur det fungerar med buss? Hyra taxi för en dag?
  Vet ni ngt mer om Dhermi? Finns det supermarket?

  Hälsningar AnnaLena

  • Gunilla Yourstone

   Eftersom vi hade hyrbil vet vi dessvärre inte hur det funkar med buss och taxi. Drymades hade ett spermarket, så det har med all säkerhet Dhermi också som är större.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *