Söndag i dag och ett perfekt läge att summera de res-ligheter som man funderat över under veckan.

Vi börjar väl bakifrån med frågetecknet?

Resenecessären olagligförklarad – varför då?

Jag reser nästa alltid med incheckat bagage, främst för att jag inte vill vara den där som tar upp hela hyllutrymmet med min kabinväska, så att andra får sitta med väskan i knät. Men senaste svängen till Stockholm snikade jag ändå in två hundralappar och bokade utan incheckat bagage. Det var ju ändå bara två nätter.

Jag hade tidigare efter tips köpt en genomskinlig necessär, för att slippa stå i säkerhetskontrollen och strula med plastpåsar samtidigt som kön växer bakom en. Men nu blev den stoppad. Nya regler, den genomskinliga necessären är inte längre tillåten i säkerhetskontrollen enligt Transportstyrelsens författningssamling.

Var ligger logiken i det? Vad kan hända om en genomskinlig necessär används i stället för Swedavias plastpåsar? Någon klok som kan förklara?

Dessutom, på hemväg beslöt jag mig för att spela dum i Arlandas säkerhetskontroll och lägga upp necessären på bandet igen. Och nu var det ingen som sa något.

Min genomskinliga rese-necessär

Diss – Luras online-resebyråerna med bagage?

Nu har det hänt två resor på raken. Jag har vid bokningstillfället tackat nej till att betala extra för bagage. Både för Dubai- och Prag-resan. (man måste ju öva lite på att vara en kabinväskemarodör, eller hur?)

Bara för att innan resa upptäcka att bagage visst ingår. Jag kan inte ha läst fel, gjort fel och mints fel två resor i rad. Det måste nästan vara en scam. För det börjar kännas som att online-resebyråerna försöker ta extra betalt för bagage även för resor där det redan ingår från flygbolagets håll?

Fler som varit med om detta?

Hiss – Tågcharter på gång

Och så en liten solskenshistoria på slutet väl?

En eldsjäl, Måns Andersson, håller för fullt på att rodda ihop tågcharter till sommaren 2019.
”Det ska vara moderna vagnar, duschar och restaurang. Tåget ska gå via de vackraste sträckningarna i Europa och resan ska innehålla flera stopp på vägen till Medelhavet.”

Låter hur läckert som helst ju, vi vill absolut åka med om det hela blir verklighet!

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetankar i ditt flöde.

 

13 Comments

 1. Eleonore

  Jag övade för första gången nu i påsk på att resa utan incheckat bagage. Hade en vanlig plast/fryspåse hemifrån med en klämma, gick bra. Men jag ser att du fått med både tandkräm och deo, man får ta med det ombord? Jag trodde alla förpackningar behövde vara genomskinliga?

  • Gunilla Yourstone

   Har aldrig hört att själva förpackningarna ska vara genomskinliga. Fast jag är inget proffs på att packa necessären i handbagaget heller. Deon är förresten stift, söndag räknat hade den kunnat legat kvar i väskan antar jag, den är ju inte flytande.

 2. Ann Beutler

  Brukar också köra plastpåsemodellen, det har funkat bra sedan detta infördes. Det är 100 ml som gäll med vätska..så tandkräm ligger ofta på 90. Deo brukar jag ha en ännu mindre. Betala för handbagaget har jag lyckligtvis sluppit ..Kul du skriver just om handbagage kontra stora väska. För min del blir detta handbagagets år, helt otroligt. Men jag har upptäckt att jag klara mig bra med lilla väska och givetvis en stor ryggsäck, ja givetvis inte backpackersäck utan normal rygga
  Har hittills i. år varit i Kiruna 5 n Norge 5 n och snart väntar Budapest 5 nätter, alla med handbage. Bokade boende i Vilnius i sept, givetvis tog vi lgh med tvättmaskin. Alltså så skönt att slippa vänta vid bagagebandet

  • Gunilla Yourstone

   Både och tycker jag. Skönt att slippa vänt på bagaget, fast också skönt att bli av med bagaget och slippa dra runt det på flygplats och flyg. Och att kunna bre ut sig lite i packningen. Nu när det visade sig att vi får checka in till Prag, unnar jag mig nog att ta med vandringskängorna. 🙂

 3. Jag brukar oxå resa mkt med bara handbagage men funkat bra hittills!!! Men bara med mini prylar! Glad påsk!

 4. Nej att betala för incheckad resväska på flyg där det ingår, det har jag inte varit med om. Dock betalade jag extra för ett tag sedan för att få en ombokningsbar biljett. När jag sen skulle boka om så fick jag inte det av flygbolaget eftersom att de har sin egen tidsfrist för när man senast kan göra det. Surt, men men. Det är säkert vanligt?

  • Gunilla Yourstone

   Det var ju surt. Har du provat att höra av dig till resebyrån om det?

 5. Reser nästan alltid med bara kabinbagage + stor handväska som rymmer flera necessärer, paddan och måste-Birkenstock. Klarar utan problem 3-4 nätter (även med officiella middagar). Övning ger färdighet att packa så smart som möjligt och allt ska matcha. Rullar toppar i 5-liters plastpåsar med zip/dragkedja och pressar ur luft. Har åtminstone 3 genomskinliga resenärer med små/tillåtna förpackningar. Ska bli intressant att se hur de funkar när jag åker till London om en vecka 🤔 Var inga problem för en några veckor sedan.
  Elenore har missuppfattat det där med vätskor i handbagage; förpackningar behöver inte vara genomskinliga, men max 100 ml/1 dl. Förvaras i genomskinlig påse max 1 liter. Finns numera ofta tandkräm som är 50-75 ml (förmodligen samma pris som 100…). Deoroll i plast är små och lätta.
  Alla flygbolag har sina egna regler hur nära inpå avresa man får boka om och till vilken kostnad. Läs alltid det finstilta… Att nätbyråer erbjuder incheckat bagage fast det ingår i biljetten är nog en standardfråga som de då tjänar extra på 😡 Eller använd en ”vanlig” resebyrå som är vana att läsa flygbolagens regelverk.

  • Gunilla Yourstone

   Låter effektivt med packningen. Min akilleshäl i min packning brukar vara just necessären. Har en del jag gärna tar med mig… 🙂

 6. Förrutom att behöva vänta på bagaget så slipper man risken att bagaget inte kommer fram. På vår senaste resa var det flera på både ut och hemresan som stod och väntade förgäves vid bandet. En av dem träffade vi på efter 4 dagar och då hade de fortfarande inte fått sitt bagage.

  • Gunilla Yourstone

   Det är sant. Drabbade oss på väg till Zanzibar. Båda väskorna var borta. Som tur var hade vi packat badkläder och ett ombyte i handbagaget.

   • Alltid ett ombyte i handbagaget så att man klarar första dagen, det har vi gjort länge. Så tråkigt att behöva börja med att leta badkläder eller badkläder.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *