Veliko Tarnovo, Bulgariens gamla huvudstad, flerfaldigt utnämnd till Bulgariens vackraste stad och dessutom till Balkans kulturhuvudstad.
Och ändå har vi aldrig hört talas om staden innan vi plötsligt är här.

Redan när vi rullar in i staden med vår minibuss anar vi att något stort är på gång. Färgglada gamla hus längs en paradgata. Mer som Singapore än Bulgarien! Det vill säga det som vi hittills sett av Bulgarien.

Vi tumlar ur minibussen på stadens huvudgata. Rakt in i vår lunchrestaurang. Vi är sena, för vi har inte kunnat motstå att stanna vid ett kommunistiskt mastodont-monument längs vägen. Har man alls gjort ett före detta kommunist-land om man inte stannar vid minst ett gigantisk monument i betong? Menade vi och tog oss tid.

Men att vara sen är ett problem, om man samma dag bokat lunch på den populäraste restaurangen i landets vackraste stad. Det tar någon minut innan ett bord trollats fram. Med nästan fönsterplats.

Tre-rätters förstås. Här fuskas det ingenstans. Sedan är vi redo att stå öga mot öga med allt det där som vi anat genom fönstren.En utsiktsplats uppenbarar sig och vi får äntligen fri sikt ut över floden Jantra som gör 4 ordentliga krökar under och runt staden innan den ringlar vidare mot Donau vid den rumänska gränsen 5 mil norrut.
Staden klättar djärvt på klippkanten.
– Som Provence, säger jag. Och tänker på vår dag med tåget Train des Pignes till den lilla franska staden Entrevaux.


Vi går en gågata med hantverks-shoppar, parallellt med huvudgatan. Köper, faktiskt, faktiskt en skål. Vi brukar sällan köpa. Men hur kan man motstå när den är gjord efter mönster från gamla antika porslinsskärvor som hittats i utgrävningar? När man ser drejskivan i studion och betalar sina skrynkliga sedlar direkt i handen på damen som drejat? Precis som det ska vara.Sedan ser vi befästningsmurarna. På tre kullar fanns en grandios fästning, Tsarevets, en gång en av de mäktigaste i Europa. Delar av bebyggelsen härstammar från 3000 talet före Kristus! I nutid har den restaurerats och återuppbyggts. En magnifik entré leder upp till borgen. Högst upp tronar patriarkens kyrka, alltså den allra mäktigaste kyrkan i landet.

Eftersom kyrkan restaurerades under kommunisttiden, är den idag restaurerad till ett museum i stället för kyrka och innehåller kyrkmålningsliknande bilder ur Bulgariens historia.

Vi besöker fortet under sen eftermiddag och får njuta av den vackra platsen i mjukt eftermiddagsljus samtidigt som vi svettas i hettan på vägen upp. Utan tvekan är Veliko Tarnovo en av våra favoritplatser i Bulgarien!Läs också: Vackra Plovdiv är Europas äldsta stad med sina 8000 år av historia

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

5 Comments

  1. Ja, där ser onekligen ut att vara fint. Bilderna på befästningsmuren gillar jag mycket. Påminner om Kinesiska muren. I alla fall på bild. 🙂

  2. Ser jättefint ut! Vi måste åka till Bulgarien en gång till helt enkelt 🙂

  3. Ser vackert ut!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *