Vi är på väg tillbaka till Victoria Falls från bron mellan Zimbabwe och Zambia. Dvs till orten Victoria Falls alltså, där vi bor i två nätter. För att besöka vattenfallen och nationalparken Victoria Falls. Klockan är bara halv två och vi har redan hunnit sjukt mycket idag. Helikopter över fallen, ett fullständigt dyblött besök på marknivå och dessutom närkontakt med bron över Zambezifloden, den klassiska gränspassagen mellan de två Z-länderna.

Vi är hungriga nu, solen gassar. Vi har svårt att avgöra om vi är blöta på ryggen pga ”the big spray” eller av helt vanlig gammaldags svett. Vi har träffat på några souvenirförsäljare vid det här laget. Slagit oss i slang, lett och varit trevliga. Fått fösa iväg dem med underarmen sen. För vi vill dessvärre inte ha några flodhästar snidade i trä, ju.

Så när den här försäljaren kastar sig över oss är vi mer bistra.
– No thanks, we are not interested!

Han följer efter oss en bit. Ropar något. Vad sa han?
-Beware of the elefant.

Sa han det? Vad konstigt sätt att försöka fånga vår uppmärksamhet på ändå. Fast helt missriktat. För oss naturvana nordbor skrämmer man ju inte så lätt med vilda djur. Vi vet att det är de som flyr först. Man ska ha tur om man får se. Helst om man inte är ute i soluppgång eller solnedgång.

Marscherar på längs stigen. Lunchen hägrar.

Då rasslar det till i buskarna till vänster. Och där är de ju. Fem stora elefanter. De äter löv. Stirrar på oss. Någon dunkar pannan i ett träd. Mäter oss med blicken. Så här stark är jag. Om ni kommer närmare.

Försäljaren är förbi oss nu. Pratar med mötande. De vänder om. Tar stora vägen istället.

På väg hem från solnedgångskryssningen händer det igen. En ensam elefant blockerar vägen. Vi lyser på den med helljuset. Mobilkamerorna i minibussen blixtrar och blippar. Han går åt sidan, vi kan köra vidare.

En vanlig dag i Zimbabwe helt enkelt.

 

6 Comments

  1. Waow! Mäktiga djur! Vilka upplevelser!

    • Gunilla Yourstone

      Ja lite chockartat att bara stöta på dem så där ”på öppen gata” faktiskt!

  2. Wow vilken upplevelse! Helt otroliga bilder.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *