Ja men det här var väl en udda vinkel? Tänker du nu. Men vänta så ska vi förklara. För de finns faktiskt en hel genre med sevärdheter som gör en grej av just det. Att de är synvillor eller på annat sätt faktiskt inte är på riktigt.

Den svävande sjön på Färöarna

Hela världen är väl full av såna här platser. En guide som säger. ”Stå här, titta hitåt. Ser du?” Och så ska man se något som ser ut som något annat. En klippa som ser ut som en elefant. Typ.

Eller som på Färöarna. En sjö som ser ut att sväva. Sett från rätt håll. Vi är väl inte jätteimponerade av de här grejerna generellt. Tar bara fotot pliktskyldigast. Men platsen där denna sjö svävande var så fantastisk i sig att vi älskade platsen ändå.

Läs också: Vandring till Traelanipa, Trälklippan – Färöarnas egen ättestupa

Trollvägen i Idre

Nästan samma tema. Men med en ”try this at home” tvist på hela synvillan. Eller hur man ska säga. För här ser det ut som nedförsbacke. Fast när man släpper kopplingen och låter bilen rulla, så rullar den ju åt fel håll!

Rolig grej faktiskt, men fotot blir ju uselt.

Läs också: Trollvägen – Sveriges högst belägna väg 1003 m.ö.h.

Ekvator-avloppet i Uganda

Nu börjar synvillorna bli tvistade på riktigt. För denna sevärdhet precis på ekvator-linjen i Uganda gör gällande att vattnet rinner ner i avloppet åt olika håll beroende på om man befinner sig på norra eller södra halvklotet. Detta demonstreras omsorgsfullt med en portabelt handfat i gult och svart.

Vi går till en början på tricket. Men Alva,16 år och 9:deklassare på Minervaskolans matte-NO-linje, protesterar.
– Det där är inte sant, säger hon. Och vid en googling visar det sig stämma. Vi ha blivit lurade.

Läs också: Vattenvirvlarna vid ekvatorn – vad är myt och vad är verklighet?

The Venetian i Macau

Nu börjar vi röra oss mot en annan typ av kategori. Runt om i världen har man byggt upp ”fejk-platser” som liknar en annan verklig plats. Alla som besöker fejk-platsen vet att den är fejk. Men man vill liksom ändå åka dit och låtsas.

Låtsas att man är i Venedig fastän man egentligen befinner sig på casino-hotellet The Venetian i Macau. Låtsas att man är i Kina. Fastän man egentligen är på EPCOT-center i Florida. Osv.

Läs också: Parissyndromet – om ett eget lite Plasteuropa i Macau

The Venetian i Macau
EPCOT-center

Madame Tussauds

Madame Tussauds är förstås en variant på detta tema, fast med kända personer i stället för platser.

Pyongyang, Nordkorea

En sjukt skruvad variant av fejk-platsen är Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Där de västerländska turisterna slussas runt till några få utvalda platser. Gatorna är i stort sett tomma. En konspirationsteori påstår att den tunnelbanestation som alla turister tas till bara är en kuliss. Att ”pendlarna” här alla är statister. Vad vet vi? Allt är möjligt i Nordkorea.

Selfie-museum

En helt ny och upcoming kategori i genren är Selfie-museet. Varianter poppar upp i världens städer. Vi har själva besökt UpSide Down i Amsterdam. Popcorn i Hamburg är likartat.

Stockholm har haft en pop-up variant under våren. Tycker mig ha sett en annons på Instagram om att något nytt också är på gång.

Hela konceptet går ut på att man får hjälp av uppbyggda miljöer att fejk-fota sig själv i någon häftig miljö. På UpSide Down var det som namnet antyder flera upp-och-ner miljöer. Man skulle alltså vända på fotot för att få effekten.

Men också möjlighet att fota sig i ”sitt eget” privata (rosa!) jetplan.

Har du besökt några sevärdheter som gör en grej av att inte vara på riktigt?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

3 Comments

  1. Minett

    Roligt inlägg, då i princip alla som rest har råkat ut för detta. Dock vill jag säga att gatorna i Pyongyang inte är tomma på människor. Och tunnelbanan upplevde jag inte som en kuliss. Men visst flödar det av konspirationsteorier om Nordkorea.

    • Gunilla Yourstone

      Pyongyang har vi ingen egen erfarenhet av. Utan har bara läst beskrivningar. Där det ofta förekommer funderingar om vad av det man får se som är på riktigt och vad som är kuliss. 👍

  2. Vad gäller vattnets avrinning i handfatet är min erfarenhet dock att ”myten” faktiskt nästan alltid stämmer: På norra halvklotet rinner vattnet ut motsols medan det på södra halvklotet rinner ut medsols. Jag blev verkligen paff när jag upptäckte detta, för jag är i grunden en skeptisk naturvetare.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *