När man i Sverige säger att man ska åka till Mexiko är det i många fall just Yucatan-halvön man syftar på. Det är den östligaste delen av Mexiko, berömt för sina fantastiska stränder. Mexiko är ju mycket större än så och en dag kommer vi kanske tillbaka för att upptäcka och se mer. Atlantkusten, Oaxaca och för alla oss som läst Born to run, hägrar ju den mystiska, men vackra Kopparcanyonen där…
Men här kommer våra tips till Yucatan och Mayarivieran.
Var ska man bo?
Orterna ligger som ett pärlband längs kusten. Från norr till söder, Cancun, Playa del Carmen, Akumal och Tulum. Regeln är att ju längre norrut desto mer exploaterat.
Cancun är en ganska stor stad med över 600.000 innevånare. Redan vid inflygningen ser vi höga hotellbyggnader på rad längs en långsmal ö förbunden med fastlandet med broar i båda ändar. Pudervit sand och overkligt turkosblått hav på båda sidor av ön. Här bor man om man gillar massturism, shoppinggallerior, artificiell underhållning och amerikanska turister?
Nästa ort är Playa del Carmen. Också den exploaterad på liknande sätt. Själva hoppar vi denna ort helt. På Playa del Carmen och ner mot Akumal ligger stora all-inclusive resorts längs med vattnet. Entréerna är imponerande och andas pengar. Murar och vakter. Mil efter mil. Här bor de som gillar all-inclusive och anläggningar, tänker vi.
Nedanför Akumal och mot Tulum blir det lite mindre massturism ändå. Fortfarande avgränsade hotellområden och vakter, men lite mysigare liksom. Bambustaket som avskärmar turisterna från övriga världen i stället för murar och järngrindar. Mindre storlek på hotellanläggningarna, kanske 100 gäster i stället för 1000.
Tulum är officiellt Yucatans alternativa hippie-tillhåll. Här finns yoga-studios, alternativa butiker med dyra design-klänningar i linne, drömfångare och vegan-restauranger. Men allting är relativt. Det är långt ifrån småskaligt. Vägen längs strandresorterna är kaos. Det blir tydligt att man växt för snabbt och okontrollerat.
Vårt hotell, Rosa del Vineto, ligger längst ner i södra Tulum. Fördel: lugn och trevlig ändå, tar man en promenad längst stranden kommer man snart bort från allt. Nackdel: hela den stökiga vägen med 86 farthinder att köra varje gång man ska någonstans. Samt lite för få trevliga restauranger på gångavstånd.
Sedan finns öarna, Isla Mujeres, Isla Cozumel och och Isla Holbox. Varav vi besöker och bor på Isla Holbox. Här hittar vi (äntligen) det vi söker och gillar. ”Lagom” turism i samklang med lokalbefolkningen. Charm och en touch Mexiko en smula på riktigt ändå. Vårt hotell, Beachfront Hotel la Palapa, har ett riktigt smaskigt läge vid havet.
Bästa tid att åka?
Högsäsong är mitten av november till april. När vi åkte i början av januari var det verkligen mycket folk. Det kom en del regn och kvällarna blev lite kyliga.
Den som vill se det berömda sol-orms-fenomenet på Chichen Itza måste komma runt den 21:a mars för att kunna uppleva detta.
Allra bästa tiden att åka är förmodligen i april efter att både spring-break i USA och påsken varit?
Visum, valuta och eluttag
Inget visum behövs för svenskar om man stannar mindre än 30 dagar.
Valutan är Peso, vars värde är ungefär halva kronans.
Eluttagen i Mexiko kräver en adapter.
Prisnivå
Yucatan är dyrt. Det är inget konstigt med strandhotell som kostar 2000-4000 kr per natt. Dessa hotell har även restaurangpriser i svenska nivåer.
Äter man i stället t.ex. en lunch i Valladoloid, en ort två timmar från kusten, kan man äta och dricka gott och mexikanskt för en billig penning.
På Holbox är det billigare än vid kusten på fastlandet. Här hittar man ett strandhotell för 1000-lappen per natt eller till och med billigare.
Restaurangpriser på Holbox:
en mexikansk öl: 30 kr
enklare tacos: 30-40 kr
huvudrätt: 60 kr
Att göra
Stranden och havet är förstås de främsta sevärdheterna och själva anledningen till att de flesta kommer hit.
I Yucatan finns dessutom en uppsjö av aktiviteter. Många artificiella; delfinarium, nöjesparker, zip-lineing, vattenland, nöjesparker. Om man är lagd år det hållet.
Sevärdheternas sevärdhet är förstås underverket Chichen Itza, tre timmars bilresa från kusten. Läs om vårt besök och våra bästa tips till hur man besöker Chichen Itza här.
På en klippa ovanför havet i Tulum ligger Tulums välkända mayaruin. Långt ifrån den mest imponerande mayaruinen, men helt klart en av de mest spektakulärt belägna. Ett besök här hör väl nästan till om man befinner sig i området. Kom så tidigt på dagen som möjligt, besökstrycket är STORT. På stranden nedanför kan man ta ett bad.
Överallt finns Cenotes, dvs underjordiska floder, att bada i. Vissa välkända och med massor av folk på besök, andra får man i stort sett vara själva vid. Vi valde cenoten Laurenze Oxman utanför Valladoloid, på vägen mellan Chichen Itza och Tulum. Vacker cenote, ett trevligt bad och en väldigt lagom mängd besökare. Var vi kanske 10 personer där samtidigt?
Sködpaddorna i Akumal
Alltså vi måste nästan ta dem separat.
Vi har aldrig snorklat eller dykt med havssköldpaddor. Det låter härligt. Vi har velat. 2015 var vi ju på väg till Perhentian Island. Gunillas syster hade berättat om havssköldpaddorna där. Man simmade ut. En ensam snorklare mötte en sköldpadda. Två individer av olika arter som möts där i vattnet. Båda har valet att vända och dra sig undan. Om det inte känns rätt.
Samma sak på Zanzibar. Vi såg inga havssköldpaddor, när vi snorklade. Våra rumsgrannar hade turen nästa dag. Bara de och sköldpaddan.
Vi har läst om sköldpaddorna i Akumal och tänkt att nu kanske? Tagit med snorkel och cyklop. Inte tänkt till.
För till Yucatan kommer 100.000-tals turister. Eller miljoner? Alla vill snorkla med havssköldpaddorna. Nu har sköldpaddorna börjat få cancer av allt som människorna i vattnet för med sig. Sedan maj i år har man begränsat, stängt av havet. Bara 500 personer om dagen får snorkla med sköldpaddorna. Vattnet är indelat i olika sektioner. Avspärrat.
Vi känner oss dumma. Det hade vi kunnat räknat ut förstås.
Sköldpaddorna har det bättre utan vårt besök. Det här är långt ifrån lika villkor. Det känns lätt att avstå.
Att hyra bil – vågar man det?
Ja man vågar absolut hyra bil.
Bilhyra är ganska billigt, trafiken är lugn och ”svensk” till sin natur, vägarna är generellt sett bra. En hyrbil ger ju stor frihet att åka runt och se sig om.
Se upp för de mexikanska fartguppen. Inte att leka med för underredet på din bil.
Bra sida att jämföra hyrbilspriser hittar du här.
Vi råkade ut för en scam på bensinstationen när vi tankade vår hyrbil. Christofer räckte fram två 500-peso-sedlar. Killen som tankade upp bilen bytte snabbt (insåg vi senare) ut en av sedlarna mot en 100-peso-dito i stället.
-Sir, you gave me to little.
Det var bara att hala upp en ny 500-sedel.
När vi kom till hotellet kunde vi räkna efter, eftersom vi just tagit ut pengar och visste hur mycket vi haft och mycket riktigt, det var 400 peso för lite. 200 spänn i lärpengar denna gång.
Säkerhetsläget
Yucatan är ändå den lugnaste och säkraste delen av Mexiko. Men polis, vakter och tunga vapen är alltid närvarande.
Ta sig dit
Man flyger in till Cancun. Resor finns med flera europeiska bolag och även amerikanska. Många av de billigaste resorna innehåller två stopp, ofta med mellanlandning någonstans i USA. Då tillkommer även kostnad för transit-ESTA.
Prisbild 6000-10.000 kr. Aktuella priser hittar du på www.momondo.se
Två restauranger vi rekommenderar
På Holbox hittade vi Mandarina Restaurant på hotellet Casa Las Tortugas. Mysigt och god mat. Det borde vara förbjudet i lag att missa deras räk- och avocadobruschetta!
I Tulum föll vi för Mateos Mexican Grill. Ganska högt upp längs strandvägen och på ”fel” sida från havet sett. Trevlig stämning och god mat.
Läs alla våra inlägg från Mexiko här.
Välkommen att gilla 4000mil på Facebook, Instagram och Bloglovin för mer reseinspiration i dina flöden!
Mycket bra och informativt inlägg! Jag var i Cancun och några av öarna på en dykresa i början på 90-talet. Det var fantastisk dykning, verkligen som att simma i ett akvarium.
Tack! Hoppas det fortfarande är så och inte är förstört! Själv dyker jag tyvärr inte.
En grådassig dag som denna blir en inte alls sugen på att åka till Mexico efter det här…. 😉
Nä inte alls! 🙂 Mexiko har riktigt förstklassiga stränder.
Jätteintressant att läsa! Vi åker dit i januari 2020, väl medvetna om massturismen. Men vi var där för 20 år sen och har längtat tillbaka sen dess. Minns Tulum som helt öde då. Playa del Carmen var redan då ganska turistigt, men helt ok. Får väl se vad vi tycker nu. 🙂
Har du några tips på boende längs med kusten där det inte finns hotellkomplex? Eller är det söder om Tulum man ska röra sig? Har halva redan inbokad på Holbox iaf.
Holbox var det enda ställe vi hittade i Mexiko som var småskaligt och som vi trivdes på.
Det är kanon att vara i det Karibiska Mexiko för barnfamiljer!
För de familjer som har barn i skolåldern så finns det en ny svensk utlandsskola i Playa del Carmen under vintermånaderna!