När man säger Algarve tänker man väl omedelbart på vackra sandstränder omgivna av fantasifulla klippformationer? Algarve är verkligen känt för dessa stränder och stränderna här får år efter år motta utmärkelser som bland världens vackraste.
Men var i Algarve ska man egentligen bege sig om man vill se och bada vid de vackraste stränderna?

Guide till Algarves bästa stränder
Marinha Beach

Jag tillbringade min sista dag i Algarve med att genomföra lite seriös beach-hoping och här är resultatet.

Dessa vackra klippformationer finns framför allt i två områden längs kusten i Algarve. Dels i Lagos, från hamnen och bort till fyren, Farol da Ponta da Piedade. Och dels mellan orterna Portimao och Alporchinhos lite längre österut.

Guide till Algarves bästa stränder
Ponta da Piedade

1. Marinha Beach

Ja, jag vet ju att man ska ta dem i omvänd ordning. Den bästa stranden sist. Öka spänningen successivt. Men jag kan verkligen inte hålla mig. För denna strand är så sockersöt att jag inte kan värja mig. Ligger lite ”off” utan hotell i närheten. De flesta verkar komma med bil (parkering finns i anslutning), även om jag också mötte en lokalbuss på väg därifrån.

Börja med en tur uppe på klipporna och beundra utsikten. Gå ut, försiktigt, försiktigt, på den där tungan där det egentligen är förbjudet att gå. Se i lugn och ro ut just din strandplätt som du om en liten stund vill ligga och njuta på där nere.

Sedan leder en stig/trappa ner till stranden. Här finns en strandservering, där man dessvärre inte alls kan motstå crepsen med glass, frukt och chokladsås.

Uppe på klipporna går också en vandringsled utmärkt med gul/röda markeringar, längs havet. Här kan man vandra till antingen Benagil beach västerut eller Senhora da Rocha Beach österut. 45 minuter till en timme oavsett vilket håll man väljer.

Guide till Algarves bästa stränder Guide till Algarves bästa stränder Guide till Algarves bästa stränder

2. Camilo Beach

På väg ut mot fyren, Farol da Ponta da Piedade ligger stranden Camilo Beach. En trappa ner till stranden, en restaurang precis ovanför trappan. Småskaligt och hyfsat lugnt precis som jag vill ha det. Och de där vackra klipporna förstås!

Guide till Algarves bästa stränder

3. Benagil Caves

En grotta eller en strand? En strand i en grotta förstås!

Benagil Beach är en högst ordinär och ganska trång strand. Men det är härifrån man utgår för att komma till stranden i Benagil Caves. Det går att få en sneak peak av stranden från land genom en öppning i grottan, men om man vill uppleva den på plats måste man gå sjövägen. Båttur, kajak, Stand Up Paddling eller annan farkost.

Jag var själv på väg till flygplatsen och hade helt enkelt inte tid att boka en tur, men om jag hade haft en heldag hade jag inte tvekat.

Guide till Algarves bästa stränder
Von Oben-perspektiv…
Guide till Algarves bästa stränder
Där nere dit jag aldrig kom

Bäst i kategori Mamma Mia-nostalgi: Senhora da Rocha Beach

Mamma Mia-barometern slår i taket totalt när man står öga mot öga med det romantiska kapellet ute på klippan ovanför Senhora da Rocha Beach. En solnedgång här är förmodligen mer än ens romantiska jag skulle klara.

Guide till Algarves bästa stränder

Bästa surfingstranden: Amado Beach

Amado Beach ligger en bit upp i Algarve längs Altantkusten. Stranden som har allt i surfväg. Vågorna, skolorna, människorna och stämningen.

Inte blir det sämre (för mig) av att en cirkulär vandringssnutt av Rota Vicentina precis har invigts här. Jag får den stora äran att bli vandrare nr 1.

Guide till Algarves bästa stränder Guide till Algarves bästa stränder Guide till Algarves bästa stränder

Bäst i kategorin ”Inte ens en strand men ett klippbad”: Ponta da Piedade

Som sagt, inte ens en strand, men det går att ta ett dopp här från klipporna. Vackrare hittar du inte.

Guide till Algarves bästa stränder

Hur upplever man stränderna bäst och hur tar man sig dit?

Bästa sättet om man vill ta sig runt och uppleva flera stränder är förstås att ha en hyrbil att ta sig runt med. Buss eller cykel kan också funka bara om det är en enstaka strand per dag man ska besöka.

Det går även en vandringsled längs havet; Senhora da Rocha Beach – Marinha Beach – Benagil Beach.

Klipporna bör definitivt upplevas från havet också. Jag paddlade kanot. Om det känns lite för äventyrligt finns även diverse båtturer längs klipporna. Utgå från antingen Lagos hamn eller Benagil Beach.

Läs mer: Att göra i Algarve – bästa tipsen för en aktiv semester

Guide till Algarves bästa stränder Guide till Algarves bästa stränder

Guide till Algarves bästa stränder

Läs alla våra inlägg från Portugal här.

Gillar du också resor? Glöm då för allt i världen inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

  1. Så otroligt vackert! Jag har drömt om dessa stränder i många år men inte lyckats komma iväg. Efter att ha sett dina bilder vill jag bara kasta mig på första bästa flyg och åka dit. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Det är så fantastiska ständer i Algarve. Glöm inte att paddla kanot också bara!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *