Hallstatt har vi både längtat till och blivit varnade för. För bilderna ser ju galet drömska ut. Fast ryktet säger att hela byn är överfull av asiatiska turister. Och såna platser har vi ju varit till förut. Då det ofta slutar med att man mest tycker synd om platsen i fråga, som synbart håller på att duka under av besökstrycket.

Så ja, vi åker hit, men lägger upp besöket lite annorlunda än kanske merparten av besökarna. Här kommer våra bästa tips till hur man ”gör” Hallstatt. Trots allt och ändå.

Hur kommer man hit?

Vi rekommenderar verkligen att anlända till Hallstatt per båt över sjön. Då får man direkt uppleva byn från sin vackraste sida och får även en bra överblick över byn, vilket man lite saknar nere i de trånga gränderna. Vi kom själva med en liten söt flatbottnad träbåt med elmotor, från Obertraun på andra sidan sjön. En underbart sätt att inleda sitt besök på.

En sån kom vi i

Sedan går det även större passagerarbåtar, både från de andra orterna runt sjön, Halllstätter See och från Hallstatt järnvägsstation, som faktiskt ligger på andra sidan sjön, från själva byn.

Båten från järnvägsstationen

Järnväg ja, det är alltså nästa sätt att ta sig hit. Och järnvägsstationen ligger alltså tvärs över sjön, så en kompletterande båttur krävs för att nå Hallstatt. Vi såg 10-båten glida in från järnvägsstationen och den var överfull typ. Nästa station efter Hallstatt från Salzburg sett, är faktiskt Obertraun-Dachsteinhoehlen, så ett lite fiffigt extratips är att åka till denna station i stället och ta den lilla harmoniska träbåten.

Harmonisk färd i träbåt

Sedan kan man förstås hyra bil, men Hallstatt är en liten by där bara behörig trafik får köra in och ligger dessutom inklämd mellan berget och sjön, så parkeringsplats kan nog bli ett problem. Vi såg att det fanns några rutor inne i tunneln som går bakom berget, annars såg vi även en stor parkeringsplats någon kilometer söder om Hallstatt.

När kommer man hit?

Som vanligt när man är ute på uppdraget beat the crowds måste man jobba off season och udda tider.

Undvik helger och skollov. Värt att beakta här bör även de asiatiska skolloven vara. Juli och augusti är hysteriskt över hela Europa och förstås även här. Även vintertid är besökstrycket högt på grund av filmen Frost. Byn i filmen ska nämligen vara inspirerad av Hallstatt.

Vi själva besökte Hallstatt en torsdag i slutet av juni.

Sedan kan vi inte nog rekommendera att komma så tidigt som möjligt på morgonen. Vi tog den första båten från Obertraun på morgonen, den gick 8:50. Hade det funnits en ännu tidigare hade vi gärna tagit den. Under våra två timmar på plats såg vi hur byn snabbt fylldes mer och mer med besökare.

Hur länge stannar man?

Det beror faktiskt på. Halllstätter See är vacker och här finns fler sevärdheter runt sjön. Samt att sjön är väldigt trevlig att bada i också, om man är lagd åt det hållet. Vi valde att bo i byn Obertraun tvärs över sjön och då räckte det faktiskt för oss att besöka Hallstatt itself i bara två timmar på morgonen. 9-11. Byn är rätt liten och man går runt den på någon timme.

Men vid Hallstattsee bodde vi i 3 nätter och fick då 2 heldagar att upptäcka området på. Helt lagom för oss.

Var bor man bäst?

Vi kan inte nog rekommendera att bo i Obertraun. Otroligt vackert här också och till skillnad från Hallstatt lugnt och fint, men lagom mängd turister. En härlig badstrand och badbrygga också, jag kan inte ens räkna hur många bad jag hann med, och då är jag inte ens någon dedikerad badmänniska så där.

I Obertraun har man dessutom eftermiddags- och kvällssol, medan Hallstatt som ligger åt ”fel” håll med berget som skymmer åt väster, får totalskugga någon gång på eftermiddagen.

Vårt hotell, B&B Hallstatt Lake var dessutom perfekt. Med balkong mot sjön i västerläge och ”krypanstånd” till badet och en bryggrestaurang. En plats att trivas på! Du bokar hotellet här.

Om man istället vill bo i själva Hallstatt, med riktigt fin utsikt, rekommenderar vi Heritage Hotel Hallstatt, Apartment Müllerstiege eller Seehotel Grüner Baum.

Vad kan man göra i Hallstatt?

Alltså det finns ju inte jättemånga saker att göra i själva Hallstatt, det är ju trots allt en liten by vi pratar om här. Det stora är ju att strosa runt i byn och uppleva dess skönhet. Hitta de rätta fotospotsen, en ligger längst norrut i byn, det är lätt att hitta dit genom att följa huvudvägen genom byn, eller genom att bara följa lämmeltåget av turister. En annan är precis söder om byn, vid busshållplatsen och en tredje uppför trapporna, Müllerstieg, mitt i byn.

Müllerstieg

Sedan kan man besöka ett litet hus uppe vid den övre kyrkan. Ett hus fullt av döskallar och skelettdelar. Eftersom markytan är så begränsad här, mellan sjö och berg, fick gravarna förr i tiden inte plats på den lilla kyrkogården. Man löste detta dilemma genom att efter 10 år gräva upp skeletten av de döda och stapla dem här. Nuförtiden har man löst problemet genom att istället kremera de döda.

Kontanter behövs

En viktig sak att veta är att båtarna som kör över sjön bara tar kontanter. Man kan alltså inte betala sin biljett till Hallstatt med kort och inga ATM´s finns i Obertraun eller vid järnvägsstationen.

Visa hänsyn

I genomsnitt besöker hela 10.000 turister Hallstatt på en dag, läser vi på nätet. Sjuka siffror ju, om det stämmer!

Överallt i byn såg vi skyltar som uppmanade turisterna att visa hänsyn till de dryga 700 personer som bor i Hallstatt. Inte skrika, eller spela hög musik, inte gå in i privata hem och trädgårdar, inte skräpa ner. Självklara saker kan tyckas, men tydligen inte ändå eftersom det måste skriva ut på 4 olika språk överallt i byn.

Vi brukar också tänka på att ge tillbaka till bygden, så att säga när vi är ute och reser. Om man besöker en plats och så att säga sliter på den bör man också lägga en del av sina pengar där. Inte komma över dagen och äta medhavd matsäck, då tillför man ju ingenting.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

11 Comments

  1. Marias memoarer

    Åh, lät ju inte så idylliskt mer med de turistmängderna. Men man förstår ju varför folk vill dit. Känns som att man borde åka dit i maj eller oktober för lite lugnare tempo. Däremot var Lauterbrunnen (typ Schweiz svar på Hallstatt kan man kanske säga) underbart nu i juni. Det finns så mycket att göra i området så jag gissar turisterna sprids ut en del istället för att färdas i klunga till en och samma plats.

    • Gunilla Yourstone

      Lauterbrunnen var vi till 2019. Fantastisk plats, skulle gärna återvända.

  2. Gabrielle

    Vi var i Hallstatt i början av september 2016. Då var det inte alltför mycket turister och ännu helt ok att bada i sjön. Är mycket glad över att ha varit där. Väldigt stämningsfull liten by med vackra omgivningar.

    • Gunilla Yourstone

      Skönt att det var lagom. Jo det är ju en fina plats, vi hade riktigt fina dagar runt sjön.

  3. bmlarsreseblogg

    Så vackra bilder på en vacker by somtyvärr blivit alldeles ”överturistad”. Vi var med om samma sak i nederländska Giethoorn, som också blivit ett favoritresmål gör asiatiska turister. Vi kom till ställplatsen på kvällen och gick fram för att kolla båtuthyrarnas öppettider. Vi och ett engelskt par stod där när de öppnade på morgonen och fick en underbar tur på kansler och sjö, i båra hyrbilar innan vi kom tillbaka efter ett par timmar till något kaosliknande. Alla skyltar stod också på mandarin (eller något liknande).

    • Det här gick lite för fort att trycka iväg. Naturligtvis hade vi små elektriska hyrbåtar och färdades på kanaler och inget annat. Så det kan bli när telefonen får bestämma och korrekturläsningen inte blev av….

    • Gunilla Yourstone

      Ja den byn har jag också hört talas om. Asiaterna åker verkligen till samma platser i Europa allihopa. Men så kanske de tycker att vi gör i Asien också?

  4. Marie Fransson

    Hej! Har varit I Hallstatt i mitten på september och det var fantastiskt! Bodde också i Obertraun och det var jättebra. Inte alls så mycket folk i Hallstatt i sep som ni beskriver. Vill också tipsa om linbanan upp till en restaurang där det var fantastisk utsikt över byn och sjön. Var en utsiktsplattform byggd vid restaurangen. Därifrån kunde man sedan gå upp till en saltgruva där vi gick en guidad tur. Det var väldigt intressant och kul. Och mycket bra guide! Här fick man både testa att åka ”rutchbana” mellan de olika ”våningarna” i gruvan men även åka ett gruvtåg där det lastats salt när gruvan var igång. Denna gruva var flera tusen år gammal, man hade hittat fynd långt tillbaka och det var tack vare den salta miljön som det bevarats i så pass bra skick som det var.
    https://www.salzwelten.at/de/hallstatt
    Mvh Marie
    PS. Tack för väldigt trevlig blogg och Instagram sida. Ds

    • Gunilla Yourstone

      Vad skönt att det var lugnare i september.
      Vi velade lite runt saltgruvan men bestämde oss sedan att inte åka dit utan ta det lite lugnt den dagen, bada och hyra svantrampbåt. 🙂

  5. Elinore

    Åh så bra info! Vi ska dit nu i sommar, hur bokar man båt och sånt över till hallstat? vi kommer bo i obertraun så ni gjorde. Tack!

    • christofery

      Vi bokade faktiskt inte alls. Småbåtarna går hela tiden och vi upplevde inte att det var några problem att komma med.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *