Vad är Stora Sjöfallet? Ska vi börja där? För svaret blir nog olika beroende på vem man är och vilken utgångspunkt man har.
För Stora Sjöfallet kan ju stå för något fantastiskt. Eller något väldigt sorgligt.
Vattenfallet Stora Sjöfallet
Historien
En gång fanns ett vattenfall, bland de största och mäktigaste i hela Europa. Som definitivt fick alla sina konkurrenter inom Sveriges gränser att blekna. Det berättas att dånet av fallet kunde hördes en mil. ”Nordens Niagara” kunde det kallas. Fast på Lulesamiska hette det förstås Stuormuorkkegårttje.
Vattenfallet skyddades till och med. Som en av Sveriges första nationalparker 1909. Men redan 1919 ångrade man sig. Det vill säga de politiker som styrde Sverige. Nationalparkens gränser drogs om, bort från sjön ovanför fallet.
Där byggdes sedan den kraftverksdamm som för evigt stympade om Stora Sjöfallet till en rännil. Vattnet går nu till största delen genom turbiner under jord.
Vattenfallet idag och hur man kan se det
Vattenfallet är inte helt borta, men är idag bara en skugga av sitt forna jag. Om man vill se resterna finns 4 olika sätt. Dels har STF´s fjällstation Saltoluokta en båttur till Sjöfallsbryggan och därifrån går man till Stora Sjöfallet. Man når då fallet från den södra sidan.
Från Naturum för Laponia har man en hyfsad utsikt över Stora Sjöfallet, fast lite på håll. Som tur är finns en kikare på plats för den som vill se bättre.
Från Stora Sjöfallet Mountain Lodge kan man göra en lätt vandring ca 2 kilometer till Sjöfallsudden. Därifrån ser man utloppet av vattenfallet.
Sedan kan man vandra fram till fallet från norra sidan också. Vandringen startar utmed Vägen västerut någon kilometer bortanför Stora Sjöfallet Mountain Lodge. Skylt finns. Härifrån är det 1,5 kilometers vandring fram till fallet. Man ser inte hela fallet härifrån med man får rätt häftig närkontakt med den nordligaste fallfåran.
Vår vandring till Stora Sjöfallet
Det är också denna vandring vi beger oss ut på dagen innan vi startar Treparksmötet.
Vi har kört upp från Umeå tidigare på dagen. Installerat oss i våra rum på Stora Sjöfallet Mountain Lodge. Här ska vi äta middag i lugn och ro idag innan vi åker vidare mot Ritsem i morgon och sedan tar färjan över och vandrar fram till Akkastugan.
Några i sällskapet vill ta det lugnt på lodgen, men vi blir fyra som har spring i bena innan middagen och vill upptäcka fallet. Leden är till en början enkel, men blir stenigare och stenigare. Nu befinner vi oss ju på ett område där vattnet forsade fram en gång i tiden. Gammal fallbotten? Heter det så? Sjöbotten under ett vattenfall.
Vi klättar och balanserar. Hör fallet. Så är vi framme vid kanten. Imponerande även i denna synnerligen decimerade form. Inga räcken och skyddsbarriärer i någon form förstås, utan man får själv hålla tungan rätt i mun när man klättrar runt.
Det blir en rätt lagom tur på 1,5 timme ungefär. Vi känner att vi fått bra närkontakt med Stora Sjöfallet, även om vi fortfarande i den bästa av världar skulle villa haft mer en helhetsvy. Men kanske är det båtturen som krävs för att man ska få det?
Nationalparken Stora Sjöfallet
Så långt vattenfallet Stora Sjöfallet. Men Stora Sjöfallet är ju också en nationalpark. En del av UNESCO-världsarvet Laponia dessutom, tillsammans med nationalparkerna Sarek, Padjelanta och Muddus.
Naturum
Numera går en väg rakt igenom de norra delarna av nationalparken. Vägen västerut, som byggdes på 60-talet i vattenkraftens namn. Längs Vägen västerut finns Naturum för Laponia, vackert beläget vid vattnet. Och som sagt, med utsikt över vattenfallet Stora Sjöfallet. Detta naturum är tveklöst det finaste av alla Naturum jag besökt. Både utvändigt och invändigt.
Boende
Några kilometer bortanför Naturum finns Stora Sjöfallet Mountain Lodge, det vill säga en camping och lodge inom nationalparkens gränser. Ovanligt. Man undrar ju lite hur de fick tillstånd att bygga, men det är väl en annan historia. Vi har alltså själva bott här en natt och den är ju praktiskt belägen som uppstart inför äventyr i området.
Södra delen av nationalparken
Medan den norra delen av nationalparken alltså är mycket lättillgänglig och går att besöka med bil, är den södra delen betydligt mer otillgänglig.
För att komma hit måste man antingen vandra i flera dagar söderifrån eller åka en av de två båttransporter som går från norra sidan, en vid Kebnats och en vid Ritsem, och sedan vandra ett par timmar.
Vandringar i Stora Sjöfallets nationalpark
Vilka vandringar kan man då göra inom Stora Sjöfallets gränser?
Dels går Kungsleden, etappen Teusajaure-Vakkotavare genom den norra delen av nationalparken. Den är 15 kilometer enkel väg.
Sedan kan man gör vandringen till Soldalen, från Vägen västerut. Den är 3 kilometer enkel väg, 6 kilometer tur och retur, enkel med mycket utsikt.
Läs också: Vandring till Soldalen i Stora Sjöfallets nationalpark – och Vägen västerut
Den korta vandringen fram till själva Stora Sjöfallet, som vi beskrivit ovan är förstås också värd att göra.
På den södra sidan, med utgångspunkt från Saltoluokta fjällstation finns den mycket trevliga vandringen till samevistet vid Pietsjaure, samt även toppbestigningen av Lulep Gierkav på 1139 m.ö.h.
Från Akkastugan som nås via båt från Ritsem, kan man vandra in i Stora Sjöfallet via Padjelantaleden/Treparksmötet. Också en trevlig vandring men här uteblir vyerna över själva Stora Sjöfallet och stora Luleälven, som man har från de andra platserna.
Våra besök
Vi har själva besökt Stora Sjöfallets nationalpark vid tre tillfällen och gjort och sett det mesta av det vi beskrivit i detta inlägg. Bara Kungsleden Teusajaure-Vakkotavare och båtturen till Sjöfallsstugan saknas. Kanske kan det bli läge för dessa också en dag?
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Det gamla vattenfallet ser ju helt fantastiskt ut. Tänk om det fått vara kvar!
Ja tänk om. 🙂 Man hade velat se det.