Någon av oss hade en gång en svärmor som alltid gick runt på charterplanet och frågade alla medpassagerare vad de hade betalat för sina resor. Om de hade betalat mer än henne själv blev det naturligtvis stor belåtenhet och om motsatsen var fallet var ju resan i stort sett förstörd.
När man ska ut och resa vill man så klart göra ”det stora klippet”. Hitta snorbilliga flygbiljetter och ett fint hotell till vrakpris. Men hur gör man, var finns de där billiga biljetterna egentligen?

Läs också vårt tips om hur man sparar till resan.

1. Research is king

Till att börja med, vi är ledsna att behöva meddela detta, men det finns inga genvägar. Man ser ibland frågor på reseforumen i stil med ”Var hittar man billiga flygbiljetter?”.
Om det funnits en särskild bokningssajt där alla biljetter med pang-priser hittades, så hade så klart alla bokat där och alla de andra sajterna hade gått omkull och slagit ihop för länge sedan.
Tvärt om ligger alla bokningssajter och söksidor oftast ganska lika varandra i pris, även om det förvisso kan skilja några hundralappar här och där.

Nyckeln är att vara påläst och beredd att lägga tid. Börja spana på resmålet i god tid. Kolla vad en biljett verkar kosta. Skiljer det sig mycket över året? Är det många bolag som flyger, eller bara några få?

Först när du vet vad som är ett högt pris, ett normalpris och ett riktigt bra pris, har du en rimlig chans att fynda.

T.ex. är ett ganska normalt pris för sträckan Stockholm-Bangkok 5000 kr. (utom över jul och nyår, då blir det dyrare) Till de ”vanliga” europeiska destinationerna runt Medelhavet tycker vi att priser över 2000 kr börjar bli för dyrt. Hittar man priser på 1500 kr är det bara att slå till.

Jämför priser på någon av söksajterna,Flygvaruhuset, www.momondo.se etc.

billiga resor

 

2. Sätt ihop din resa själv

Att boka resan själv är alltid billigare än att boka charter, boka genom resebyrå etc. När vi åkte till Kina för några år sedan, kollade vi faktiskt vad en nischad resebyrå skulle ha för samma resa och det skiljde 10.000 kr!

Online-bokingssajterna är oftast billigare än att boka med flygbolaget direkt. Däremot får man en betydligt bättre service om något strular runt resan, om man har bokat flygbiljetten direkt hos flygbolaget. Om det är värt det avgör du själv…

3. Åk när det är som billigast

Biljetterna blir billigare utanför högsäsong och utanför skolloven. Ofta tusenlappar. Precis när skolan startat efter sommar- och jullovet är ofta fyndläge. Att resa i december och komma hem innan jul brukar också löna sig prismässigt.

Det är oftast billigare att resa mitt i veckan än helg.

Om man är flexibel med datumen är chansen att hitta bra priser större.

Man kan spara pengar på att boka långt i förväg. Vi bokar oftast mer än 6 månader innan avfärd.

Knasiga avgångstider mitt i natten, 3 byten till Hong Kong och 21 timmars väntan i Doha. Det finns egentligen ingen bortre gräns för hur knasig en flygbiljett kan bli. Bara du kan avgöra om det är värt pengarna.

Kanske är det lågsäsong för resor i Sverige? Men vad hjälper det om destinationen har allmän helgdag, alla turistorter fullbokade av lokala turister och priserna på boende på topp?
En klassiker är väl att åka till Kina första veckan i oktober, då det är National Day Golden Week Holiday och 1 miljard kineser är lösa och lediga och in the mood för att se kinesiska muren…
Eller att råka boka Singapore samtidigt som Formel1 kommer till stan i september och hotellpriserna 3-dubblas.

4. Invänta kampanjer

Som vi precis skrev ovan, lönar det sig oftast att boka långt i förväg. Ett alternativ är att istället iskallt ligga och invänta en kampanj. Vissa tips och trix finns, för visst brukar SAS nästa alltid köra en kampanj på sommarresorna i januari?

Denna metod är ju förstås en chansning, för om flygbolagen säljer bra, så kommer ju ingen kampanj, utan i stället blir resorna bara dyrare och dyrare ju längre man väntar…

billiga resor

 

5. Prenumerera på nyhetsbrev från flygbolagen

Alla flygbolag har nyhetsmail. Genom att prenumerera på dem får man rätt på alla kampanjer och kan vara först på bollen, när det kommer billiga biljetter.

6. Tänk kreativt

Prova att söka olika flygplatser. Kanske är det billigare att flyga till Kuala Lumpur än till Bangkok och ta sig vidare till thailändska övärlden därifrån? Eller kan man köpa biljett till Dare Salaam i stället för Zanzibar och sen ta båten över?
Ibland kan det löna sig att tänka utanför boxen.

7. Samla poäng i flygbolagens bonusprogram

Om man tror att man kommer att flyga med ett bolag igen är det egentligen lika bra att anmäla sig till deras bonusprogram direkt. Det kostar inget och vem vet, ibland kan man tjäna ihop till en och annan resa.
Framför allt gäller det kanske de svenska/nordiska bolagen, dvs SAS och Norwegian, men flyger man ofta till samma ställen, kan även andra bolag löna sig.

8. Shoppa ihop till resan

Ursäkta men vi kan bara inte låta bli att nämna det, det är i våra ögon nämligen lite för bra för att vara sant. Men med Coops MedMera-kort kan man faktiskt tjäna ihop till flygresor bara genom att köpa mat.

Säg att man handlar mat (och övriga varor från Coop) för 50.000 kr på ett år. Om man sätter in pengar på MedMera kortet i för väg och betalar med kortet får man dubbla poäng, dvs 100.000 MedMera-poäng. Grund-poängen dubbleras vid varje halvårsskifte om man handlar tillräckligt mycket. Nu är vi uppe i 150.000 MedMera poäng på ett år.

Det ger 15.000 SAS Eurobonuspoäng, vilket motsvarar en enkel-resa inom Europa.

Vi bokade precis själva en resa till Umeå-Aten (avresa nästa år) för 2 personer, helt betald av våra matinköp på Coop!

billiga resor coop

9. Att fynda hotell

Hotell är svårare att fynda än flygresor, de ligger ofta mer fast i priset. Men visst går det att göra klipp även här. Klippen kan man framför allt göra genom att boka hotell riktigt tidigt eller riktigt sent.

På Malta bodde vi på ett 5-stjärnigt hotell som vid incheckningsdagen kostade 1500 kr för billigaste rummet, medan vi 10 månader tidigare hade betalat under 600 kr. Vi blev dessutom uppgraderade till ett bättre rum vid incheckning.

Om beläggningen är dålig kan det hända att hotellen rear ut rum i ”sista minuten”. I Siem Reap, Kambodja blev det storrea på rum i december p.g.a. att säsongen gick så dåligt. Då passade vi på att byta upp oss till bättre hotell för samma pris.

En god idé som vi ofta använder oss av är att boka ett avbokningsbart ”förnuftigt” rum långt i förväg. Sedan håller vi koll på priserna när resan börjar närma sig. Om det dyker upp reapriser på finare hotell, kan man då boka om.

Små hotell, hotell utan hiss eller restaurang eller hotell med en reception som inte är bemannad hela dygnet är ofta billigare, men ovanstående saker gör egentligen oss ingenting, så därför bokar vi ofta sånna hotell.

billiga resor hotellrum Bangkok
Inte gör det väl något att det inte finns hiss om man har den här utsikten?

10. Lojalitetsprogram för hotell

Att spara ihop till bonusnätter hos utländska hotellkedjor har i alla fall aldrig vi lyckats med, vi bor inte så ofta på de stora kedjorna.

Däremot lönar det sig bra att gå med i och använda sig av hotellbokningssajternas lojalitetsprogram, det har vi tjänat ganska mycket på.
Vi har skrivit mer om dem här.

billiga resor - koh rong

Missa inte att gilla 4000mil på Facebook för fler tips om resor.

 

Tags

14 Comments

  1. Vilka bra tips!!!! Tiden lönar sig ofta alltid!!! Kollar oxå mkt!!! Ha en fin dag!!! Kram

    • gunilla yourstone

      Ja om man reser mycket har man många bra tips som man inte ens tänker på tror jag, man bara ”gör”. Eller hur? 🙂

  2. Kul att läsa de här tipsen! Och även inlägget om att spara till resandet – väl genomarbetat och många bra tips 🙂

    Jag publicerade ju ett liknande inlägg i veckan – roligt sammanträffande – det var kanske något kortare och en kombo av generella spartips och så liknande som era tips här vad man kan tänka på inför själva resan: http://jennifersandstrom.se/2016/11/08/spara-pengar-till-dromresan/

  3. Jättebra tips! Att ha koll på flygbiljetter över en längre tid är en av de punkterna som jag själv har sparat mycket pengar på! Tycker dessutom det är roligt att leta bästa priset 🙂 Blir t.o.m. lite sugen på att börja handla på Coop 😉

    • gunilla yourstone

      Ja jag tror faktiskt att man måste tycka att det är lite roligt, för det tar ju tid. Coop-Eurobonus är faktiskt superbra. Vad får man i bonus på Ica under samma tidsperiod? 200kr i värdecheckar? 🙂

  4. Marina

    När det gäller att hitta billiga flygresor känns det många gånger som det är en slump. Samma resor kan ändra sig i pris drastiskt från en dag till en annan. Det gäller att slå till i rätt ögonblick, problemet är bara att veta vad ”rätt ögonblick” är 😉
    Det där med med mera kortet kan faktiskt vara värt att kolla upp.

    • gunilla yourstone

      Jo sant, men som Ingemar Stenmark säger, ”ju mer man tränar desto mer tur har man”. ?

  5. Catharina

    Jag lägger ner mängder med tid innan jag bokar, men slår till på flyget ganska snabbt om priset är ”rätt”. Något jag har upptäckt är att om man kollat priset en dag så kan det vara högre dag två, men om man använder en annan dator så kan man ibland hitta det gamla priset igen.
    Kanske ska börja använda Coop kortet mera, tack för tipset.
    Ha en trevlig dag!

    • gunilla yourstone

      Har hört om andra också som råkat ut för det höjda priset (som sen inte är höjt på en annan dator). Men inte upplevt det själv.

  6. Anna-Karin

    En fundering/fråga kring att hotellpriser skiljer sig åt. Har ”hört” att när man kollar runt på olika sidor när man söker hotell, så känner dessa sidor av att just du har varit där. Nästa gång man kollar på samma sidor så är priset – högre. Men om man söker runt på samma sidor och ställer in datorn på inPrivate surfning, så märker inte dessa sidor att du varit där förut och du får ett lägre, bättre pris.
    Känner ni till något om detta kan stämma?

    • Gunilla Yourstone

      På Reseguidens frågeforum var det någon som frågade detta (fast flyg) föt ett tag sedan. Gruppen kom då fram till, tillsammans (någon gjorde tester också) att det inte stämde.
      Själv har jag aldrig sett något som tyder på det, priserna kan både gå upp och ner om man söker många gånger. Och framför allt, it makes no sense, för det som händer om priserna går upp är ju bara att jag strukar i att boka, utan söker någon annanstans i stället…

  7. Synd att jag handlar så lite på Coop, hehe. Annars brukar jag (nästan) alltid beställa rum som kan avbokas, just av den anledning du säger.

    • Gunilla Yourstone

      Jag var ICA-kund hela mitt liv tills jag insåg att ICAs 25 kr-checkar kunde bli flygresor i stället hos Coop. Då bytte jag direkt! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *