Tavelsjö är en by 3 mil inåt land från Umeå. Känd för Umeå kommuns största sjö, Tavelsjön, för de två kändisarna bördiga från bygden, fotbollsspelaren Jesper Blomqvist och nyhetsankaret Katarina Sandström. Samt till sist känt för sin skönhet.

Sjön i mitten. Eller det är egentligen flera sjöar, där Tavelsjön är den största. Omgivna av välmående gårdar, åkrar och ängar. Svensk kulturbygd när den är som bäst.

Bergen runt om som pricken över i. Inga dramatiska fjäll förstås, vi befinner oss fortfarande på Sveriges östkust. Men 150-300 meter höga. Någorlunda i samma härad som Höga kusten alltså.

10 toppar i Tavelsjö
Vallberget

Landskapet och bergen har uppkommit på samma sätt här som vid Höga kusten. När inlandsisen dragit sig undan låg detta område under vatten. Bara de högsta bergen syntes som små öar i ytterskärgården. När landet reste sig igen efter isen, spolade kraftiga vågor bort all morän som inlandsisen lämnat efter sig på berget. Längst ner på botten hamnade de fina jordarterna som blev till bördig åkermark.

10 toppar i Tavelsjö
10 toppar i Tavelsjö – fint på hösten

Skillnaden här mot för Höga kusten, är att här har havet numera hunnit dra sig tillbaka hela 5 mil bort, medan Höga kusten fortfarande har havet precis intill sig. I Tavelsjö är det i stället sjölandskapet som utgör blickfånget från bergstopparna.

10 toppar i Tavelsjö

Tavelsjö har alltid varit en lokalkändis i vandringssammanhang. Tavelsjöleden startar inne i Umeå, vid regementet och går hit ut. En annan led är Tavelsjön runt.

2018 invigdes Tavelsjöbygdens senaste frilufts-storsatsning, 10 toppar i Tavelsjö. 10 leder på mellan 0,4 och 2,1 kilometer enkel väg. Alla leder de upp på ett berg med utsikt. Kompletta med parkeringar nedanför, ledmarkeringar, stigar och informationsskyltar. Flera av dem även med vindskydd, eldstäder och picknickbord på toppen.

10 toppar i Tavelsjö

En helg i Tavelsjö

Detta har alltså funnits några år. Ändå är det först nu vi ger oss på 10 toppar i Tavelsjö. En helg i slutet av september. Sol väntas hela helgen i Umeå-området. Träden är gula nu. Man ser på björkarna att det är sista rycket. Detta kan bli sista chansen helt enkelt. Sista helgen innan kylan tar över, löven faller och den kala, karga årstiden är här. Vi styr bilen till Tavelsjö.

10 toppar i Tavelsjö

Först tänker vi att vi ska satsa på en lång heldag. För alla 10 topparna alltså. Det borde gå. Bara 17 kilometer totalt och 1021 höjdmeter. Värre har man varit med om? Men nej, väl på plats ser vi att det tar längre tid än så. Man ska köra emellan, hitta rätt, parkera. 1 timme per topp får man räkna med i genomsnitt inklusive allt. Det blir en 10 timmarsdag. Plus att man måste äta också. Kanske till och med vila lite också?

Det får bli en 2-dagars istället. 6 toppar första dagen och 4 dag två. Den perfekta avvägningen med 22.000 steg per dag.

10 toppar i Tavelsjö

Krogberget

Vi börjar med det berg man når först från Umeå, Krogberget. Parkerar vid kraftledningen, promenerar en kort bit längs vägen med skylten Privat. Stigen svänger sedan upp i skogen. Någon har satt upp en station med vedsäckar till försäljning. Grab and swish. Så startar stigningen. 10 minuter kanske så är man uppe. På toppen finns både grottor och klippformationer som lockar hit klättrare. En öppen raststuga finns också samt eldstäder. En helt okej utsikt norrut, men vi som bara är på topp 1 än, måste ju strax jaga vidare.

Krogberget är 156 meter högt, vandringen är 0,5 kilometer enkel väg med en stigning på 46 meter från parkeringen. Sammanlagt tar vandringen oss 25 minuter fram och åter inklusive ett kort stopp på toppen.

Krogberget
10 toppar i Tavelsjö
Krogberget

Vallberget

Sådärja. Första toppen gick ju snabbt och geschwint. Nu vill vi gärna ge oss på Vallberget, som vi misstänker har en av de allra bästa utsikterna. Detta är den enda av Tavelsjös toppar som har en svart ledmarkering, Erfaren, säger Naturkartans app. Mycket riktigt är vandringen brant uppför och lite småavancerad så där. I det här sammanhanget liksom.

På toppen finns ett vindskydd med grillplats och ett mindre utsiktstorn. Tillräckligt högt för att man ska komma upp ovanför trädtopparna och få utsikt åt alla håll. Långt i öster ser man havet glimma. 5 mil bort.

Vallbergets topp ligger på Högsta Kustlinjen. Precis hit nådde havet när det stod som allra högst! 

10 toppar i Tavelsjö
Vallberget

På vägen ner får vi ett helt gäng möten. Det är tydligt att detta är ett av de mest populära bergen att besöka i området.

Vallberget är 268 m.ö.h. vandringen är 0,8 kilometer enkel väg med en stigning på 181 meter från parkeringen. Vandringen tar 1 timme för oss fram och åter, du hittar den här på Garmin.

10 toppar i Tavelsjö
Vallberget

Varmvattsberget

Nu kör vi runt Tavelsjön på nordsidan och igenom byn och norrut till Varmvattnet. Stigen börjat vid ett rött hus. Detta var tidigare byn Varmvattnets skola, numera bönehus.

Stigen är relativt kort och behändig. Nu är vi ensamma på vandring igen, bara en barnfamilj som vi kör om längst ner, förutom oss på berget idag. Toppen har ingen grillplats eller annan service, bara en toppmarkering. Samt en underbar utsikt förstås. Vi unnar oss en Flapjack på toppen innan det är dags att dra vidare.

Varmvattsberget är 250 m.ö.h. Vandringen är 0,7 kilometer enkel väg med en stigning på 171 meter från parkeringen. Vandringen tar 40 minuter för oss fram och åter, du hittar den här på Garmin.

10 toppar i Tavelsjö
Varmvattsberget
10 toppar i Tavelsjö
Varmvattsberget

Blomåkersberget

Endast en mycket kort biltur bort ligger Blomåkersberget. Här är vi helt ensamma på parkeringen. Vandringen är lite längre och med färre höjdmeter. 1,1 kilometer enkel väg och 80 meters stigning till toppen på 232 m.ö.h. Även här en fin utsikt. Här finns vandringen på Garmin.

10 toppar i Tavelsjö
Blomåkersberget

Hemberget

Nästa vandring startar i Tavelsjö centrum. Som vandrare uppmanas man parkera framför kyrkan. Även om vi på plats ser att det finns parkering även uppe vid kyrkogården. Nåväl, det är inte många meters eller minuters skillnad mellan dessa två. Vi passar även på att kolla in kyrkan som hastigast när vi ändå är på plats.

Tavelsjö kyrka är förvånansvärt modern
Undra vilken bil som kan tillhöra prästen, undrar man ju alltid? I Tavelsjö finns svar för den vetgirige.

Efter kyrkan är vi redo för Hemberget. Vägen leder oss först upp till och runt kyrkogården. Sedan över det lokala elljuspåret. Stigen går flackt genom skog. Därför blir vi förvånade när vi plötsligt är uppe och framme och en utsikt trollas fram mitt framför ögonen på oss.

Vi slår oss genast ner på klipphällarna och lagar en nudellunch på vårt stormkök.

Hemberget är 205 m.ö.h. Vandringen är 1,4 km enkel väg med en stigning på 76 meter. Vår vandring tar 1 timme och 20 minuter inklusive lunch på toppen. Här finns den på Garmin.

10 toppar i Tavelsjö
Hemberget
10 toppar i Tavelsjö

Selsknösen

Plötsligt är vi igenom hälften av topparna av bara farten. Men en till ska vi väl hinna med idag? En av Tavsljös 10 toppar ligger liksom på baksidan. Man måste åka upp till Rödåsel och ner igen längs Vindelälven till Selet. Här går en bredare stig, eller kanske traktorväg upp till Selsknösen.

Selsknösen

På toppen finns en stuga och ett högt utkikstorn. Kanske har vi på vägen undrat lite varför vi ska ända hit bort? Var det inte 10 toppar i Tavelsjö liksom? Nu har vi till och med åkt över kommungränsen till Vännäs?
När ni kommer upp i utkikstornet förstår vi. För härifrån ser man rakt över till Tavelsjön. Utsikten är milsvidd, 360 grader och helt enkelt fantastisk.

Åt Tavelsjöhållet noterar vi också en bondgård med en stor silo. Den kommer att göra entré i våra liv igen i morgon. Men om detta vet vi inget än. Nu är solen på väg ner, dagens strapatser är över och vi är redo att sätta oss i bilen och åka hem till Umeå. Hem längs den vackra Vindelälven. Ett privilegium varje gång man får åka denna väg.

Selsknösen är 228 m.ö.h. Vår vandring hit är 1,3 kilometer enkel väg med 96 meters stigning. Vår vandring tar 53 minuter inklusive utkikstorn. Du hittar vandringen på Garmin här.

10 toppar i Tavelsjö
Selsknösen
Selsknösen

Tavelsjöberget

Ny dag, ren t-shirt och ny matsäck. Det är söndag, en lika solig och fin dag som föregående och vi är redo att återvända till Tavelsjö och möta resterande del av våra toppar.

Vi börjar med den enda vandring där två toppar kan kombineras. Tavelsjöbergt och Finkhörneberget. Tavelsjöberget är kändisen här. Bygdens stolthet och ett känt utflyktsmål sedan länge. Även det enda av dessa 10 berg som vi varit uppe på förut.

Upp på Tavelsjöberget finns 4 olika leder. 1:an är kort och brant. 2:an något bättre och så vidare. Christofer väljer 2:an och därmed kommer vi upp på berget bakifrån. Ute vid utsiktsplatsen är det gott om folk. Minst ett gäng har tältat och sovit här, trots minusgraderna på småtimmarna. Andra har gått upp på förmiddagen och sitter nu i godan ro och fikar matsäck. Alla bord, vindskydd och eldstäder är redan upptagna när vi kommer, men vi har hur som haver inga såna planer än. Vi har ju för sjutton 3 toppar kvar av dagen.

10 toppar i Tavelsjö

Finkhörneberget

Ned från Tavelsjöberget tar vi led 2 igen. Precis när man kommer ner på platt mark, hittar man här avtagsvägen mot vår nästa topp, Finkhörneberget.

Om det var fullt av folk vid Tavelsjöberget är det tomt här. Vandringen upp är helt okej lättsam och utsikten nog så bra som på Tavelsjöberget, tycker vi. Visst är det konstigt ändå att vissa platser får all uppmärksamhet och andra ingen? Vi tar oss ner igen från vår dubbeltoppsvandring till vår väntade bil.

Denna vandring som alltså täcker två toppar blir vår längsta. 235 höjdmeter totalt och 7 kilometer. Vi är ute 2,5 timmar. Tavelsjöberget är det högsta i samlingen 282 meter och Finkhörneberget är 251 meter. Vandringen finns här på Garmin.

10 toppar i Tavelsjö
Finkhörneberget

Kludden

Nu börjar upploppet. Bara 2 toppar kvar. Dessutom väldigt nära varandra. Vi parkerar in vid Kludden och börjar gå. Ser snart en gård framför oss med en enorm silo.

– Men vänta nu, den känner vi ju ingen! Det är silon som vi såg igår från Selsknösen. Vi går ju mitt i vyn från igår eftermiddag.

Vi lyfter blicken. För det betyder ju att vi borde kunna se utsiktstornet härifrån. Mycket riktigt, på en höjd långt där borta är det ju. Det var där vi avslutade igår.

När vi svänger runt en kurva på vägen ser vi även den kommande bestigningen. Berget Kludden ligger framför oss. Snart nog börjar klättringen. Här går vi för första gången fel, stigen delar sig och en ledmarkering sitter fel, längs den stig som inte leder till toppen. Vi får klura en del innan vi inser hur vi ska komma rätt. Kanske någon ”lustigkurre” som tagit sig tid att flytta på en skylt?

10 toppar i Tavelsjö

När vi når toppen är vi glada att vi inte gav upp där nere i förvirringen. För denna topp är riktigt fin. Vi firar bedriften av 9 toppar med en Flapjack innan vi vänder nedåt.

Kludden är 223 m.ö.h. Vandringen är 2,1 km enkel väg med en stigning på 123 meter. Vår vandring tar 1 timme och 40 minuter inklusive felvandring, Flapjack och en avstickare till sjön nedanför. Här finns den på Garmin.

Kludden
Kludden sedd nedifrån sjön

Djupbäcksberget

Sista toppen har vi redan spanat in från Kludden. Det är helt enkelt berget bakom silon. Vi måste ta bilen runt bara och gå från andra sidan.

Redan när vi svänger av stora vägen känns det lite knasigt. För det är knappt man tar sig ner med bilen. Inte förberett alls för besökare. Ingen informationsskylt finns heller som vid samtliga de andra topparna och inte ens att vi hittar en stig. Vi börjar på ett kalhygge och tänker först att stigen måste ju finnas bortanför det.

10 toppar i Tavelsjö

Vi irrar ett tag runt kalhygget innan vi ger upp och bara frigår. För ingen stig finns ju här. Vi korsar markeringen i appen Naturkartan gång på gång utan att se en tillstymmelse. Det är först framme vid toppen som vi hittar en markering. I övrigt inget.

Konstigt ändå, dessa 10 toppar har ju varit så välmarkerade och välskötta fram tills nu. Och så detta. Tur att vi inte började med Djupbäcksberget först av alla, för då hade vi väl gett upp och åkt hem igen?

Djupbäcksberget är 219 meter högt, vandringen är 0,5 kilometer med bara 13 meters stigning. (största delen av stigningen sker här med bil) Vi tar hela 30 minuter på oss, men det beror nog mest på det där irrandet. Men en stig hade vi väl gjort det på halva tiden kanske.

Här hittar du vandringen på Garmin. Det är den övre vandringen som gäller. Den undre är irrandet på vägen dit.

Vad vi tyckte om 10 toppar i Tavelsjö

Vi är helt sålda, detta är ju om inte världsklass så i vart fall Sverigeklass. Varenda topp var värd sin vandring, fantastiska utsikter hela vägen. Dessutom fina miljöer att vandra i på vägen upp och ner.

Tavelsjöberget och Vallberget är välbesökta men i övrigt har man Tavelsjös berg i mångt och mycket för sig själv. Åtminstone sista helgen i september.

Bästa berget då? Vallberget för utsikten, Selsknösen för 360 gradersvyn, Finkhörneberget för kombon av utsikt och bristen på folk. Fast, vet ni vad, ta alla 10 för säkerhets skull. Vi ångrar oss inte.

Alla toppvandringarna finns på Naturkartan.

När ska man vandra i Tavelsjö?

Sommarsäsongen sträcker sig från slutet av maj till mitten av oktober. Men faktum är att det går att vintervandra också. Lokala entusiaster brukar hjälpas åt att skotta parkeringar och trampa upp lederna.

Var ska man bo?

Ja vi själva bor ju alltså i Umeå och åker hit över dagen. Men om man kommer hit som besökare finns tyvärr inget boende i Tavelsjö. Man får inkvartera sig i Umeå och köra de 3 milen till Tavelsjö helt enkelt.

Boka Clarion Hotel Umeå för utsikten eller Stora Hotellet BW Premier Collection om man gillar riktigt cool inredning.

Här kan man bo när man vandrar 10 toppar i Tavelsjö

Läs också: Tian i Norrmjöle – när alla andra har gett sig av för hösten

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *