Valletta, vilken annorlunda, unik och vacker huvudstad! Endast 5700 innevånare, en intakt ringmur från 1500-talet och fortfarande i skick, som det ser ut, att inleda ett storskaligt stormaktskrig a la 1660. Om ett regalskepp fullt av kanoner och krigare plötsligt kom seglande. Om man mötte en riddare i full rustning, skulle det inte kännas konstigt alls i Valletta. Utan passa på pricken in i den stad som fortfarande är idag.
Men vad ska man då hitta på att göra i Valletta när man är här?

göra i Valletta
göra i Valletta

1. Alla vackra burspråk

Nummer ett och förmodligen det första som slår en besökare är stadens alla vackra burspråk av trä. Eller balkonger. Galleria, kallas de av malteserna själva. Dessa finns i alla städer och byar på Malta, men mest och allra vackrast just i Valletta. Ta dig god tid att strosa runt och betrakta dem.

göra i Valletta

Charmiga Valletta

2. St.John´s Co-Cathedral

Vallettas magnifika katedral är verkligen något extra även för den som i normala fall hoppar över kyrkor.


Dels på grund av sin överdådiga utsmyckning men och på grund av den kända målningen av konstnären Caravaggio. ”The beheading of St. John”, alltså Johannes döparens halshuggning, var ett mycket vanligt konstnärsmotiv på denna tid. Caravaggio åkte till Malta efter att det satts ett pris på hans huvud i Neapel och korsriddarna betalade honom för att måla en utsmyckning till den katedral de just höll på att bygga. Innan katedralen hade hunnit invigas hade dock den något stökiga och vidlyftiga konstnären hunnit göra sig ovän här också och flytt tillbaka till Italien där han sedan dog under mystiska omständigheter.

Längst in i kyrkan, bakom hans världsberömda målning, finns en filmsalong där en 7 minuter lång, mycket bra film om Caravaggios öde visas.

3. Palatset Casa Rocca Piccola

Förr i tiden var Valletta proppfullt av de fina adelsfamiljernas påkostade palats. Nu har de flesta av dessa byggnader sålt och gjorts om till något annat. Ett är konstmuseum, ett annat en bank och ett tredje har gjorts om till kontor.

Men Casa Rocca Piccola är fortfarande i samma adelsfamiljs ägo och delar av det visas upp för turister mot en inträdesavgift. En annan del av palatset är AirBnb. Det är dyrt att underhålla ett palats i dessa dagar.

När vi anländer står Markisen själv i trappan och hälsar på oss:
– Åh snälla ni, förvänta er inte för mycket av denna enkla plats, det är bara ett hem och inget riktigt museum, säger han extremt ödmjukt.

Men palatset är förstås otroligt vackert och vi tycker att det adderar till charmen att i biblioteket samsas medeltida böcker med 10 år gamla bokföringspärmar. På innergården bor familjens egen hus-papegoja.

4. Gata upp och gata ner

Valletta påminner lite om San Fransisco. I alla fall i det avseendet att här finns många branta gator upp och ner. Häftigast är att stå i den övre delen av Valletta och titta ut över en av de gator som går ner och ut till spetsen på den halvö som utgör Valletta. Eller en av gatorna söderut som sluttar brant nedåt ofta i trappsteg och slutar i havet.

5. Solnedgången från muren i nordväst

Om man befinner sig i Valletta vid solnedgången, bör man absolut bege sig till stadsmuren i nordväst. Enklaste sättet att komma dit är att svänga väster precis vid huvudentrén till staden och gå uppför de breda trapporna där. I hörnet längs bort kan man klättra upp på den mycket breda muren och sitta där och titta på solnedgången i lugn och ro.


6. St Lucia Street, St Paul Street, St Ursola Street

Längs Vallettas södra sluttning finns ett helt gäng charmiga gågator där serveringarna helt enkelt har flyttat ut i gränden. Man sitter på trappstegen och äter eller dricker i all enkelhet. Att besöka dessa hör förstås till i Valletta.

göra i Valletta
St Lucia Street
St. Ursola Street

göra i Valletta

St Paul Street

7.The Saluting Battery

Två gånger dagligen avfyras ett kanonskott i Valletta, klockan 12 och klockan 16. Man kan betala in sig på The Saluting Battery för 3 Euro med det går också bra att bevaka hela tilldragelsen gratis från Upper Barrakka Gardens precis ovanför. Eller nedifrån, vid Victoria Gate som vi gjorde. Då ser man inte själva kanonen som avfyrar skotten och inte vakterna, men man ser en annan äldre kanon, hör skottet och ser krutröken.

göra i Valletta

8. Tur med de gamla vintagebussarna

För 10 år sedan var det dessa färgglada godingar som utgjorde Maltas lokaltrafik. Numera är de ersatta av moderna och ack så tråkiga bussar. Men några av dessa rariteter finns fortfarande kvar och går att åka i om man följer med Vintage Bus City Tour på någon av deras turer till Marsaxlokk eller Mdina.

göra i Valletta

9. Upper Barrakka Gardens

Från denna vackra publika trädgård har man en härlig utsikt över Grand Harbour och Tree Cities. Här finns också en hiss ner till havsnivån och hamnen, för den som inte orkar gå den långa vägen ner genom Victoria Gate.

10. Klockan och minnesmärket över stupade

Om man inte är uppe vid kanonen klockan 12 på dagen, kan man istället positionera sig längst ut på udden vid klocktornet här. Klockan här ringer nämligen klockan 12, den också. Till höger ett monument till minne av alla malteser som stupade i 2:a världskriget.

göra i Valletta

11. Grand Master’s Palace

Denna byggnad var en av de första som uppfördes i Valletta av korsriddarna när de kom hit på 1500-talet. Detta blev också stormästarens palats och det var härifrån Malta styrdes. Idag är det ett museum, vid vårt besök tyvärr stängt för renovering. Hade det varit öppet hade ett besök varit givet.

12. Lower Barrakka Garden

I nedre delen av Valletta, ut mot havet finns ytterligare en trevlig trädgård med utsikt, Lower Barrakka Garden.

göra i Valletta

13. Malta Experience

Maltas historia är lång och med många kapitel. ”Alla” har varit här och härskat eller i alla fall försökt. Malta Experience är en 45 minuter lång film-upplevelse som berättar hela historien på ett spännande och begripligt sätt. Du hittar Malta Experience i St Elmos fort.

14. Grand Harbour

Grand Harbour är Vallettas imponerande hamn. Omgiven av fort, ger den fortfarande en känsla av medeltid och stormaktstid. Fastän det här numera mest ligger lyxyachter och kryssningsfartyg. En fin utsikt över Grand Harbour och Tree Cities har man från egentligen hela den södra sidan av Valletta.

göra i Valletta

15. Båt till Three Cities

Och på tal om Tree Cities, så måste man ju passa på att ta någon av alla de båtar som går över vattnet till Three Cities också förresten. Fort St Angelo och Inquisitors Palace hör till de givna besöksmålen här.


göra i Valletta

Läs också: 12 bästa sakerna att se och göra på Gozo – våra favoriter

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

 1. Ingrid

  Men vilken fin stad! Vilka färger! Ser ut som ni haft det underbart där. 😊

  • Gunilla Yourstone

   Verkligen en favorit bland städer. Även om den är liten, finns mycket att se. 🙂

 2. Valletta är så vackert! Vi var tyvärr aldrig inne i katedralen utan såg den bara utifrån, ångrar det nu när jag ser bilderna därifrån.

  • Gunilla Yourstone

   Så var det för oss förra gången också att vi skippade den. Så det var på min lista nu, att se den invändigt. 🙂

 3. Det ser ut som en superhärlig stad! Vi har bokat flyg till Malta i maj och tänkte spendera några dagar i Valletta, detta inlägg är guld för vår planering. Har ni något tips på i vilket område som är trevligt att bo i och smidigt att utgå från?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *