Vad finns att se och göra på Gozo?
Gozo är en sån där alldeles underbar liten ö, där det är lätt hänt att man börjar slänga sig med plattityder som ”dold pärla” och ”Medelhavet som det en gång var”.

Gozo är lillasyster-ön till Malta och platsen dit malteserna själva åker på semester. Ön är i stort sett befriad från stora hotell och turistkomplex, man bor i stället i små guesthouses, hyr lägenhet eller ett ”farmhouse”.

Flyg går till Malta och sedan tar man buss eller taxi upp till färjan i Ic-Cirkewwa på norra Malta. Färjan över tar 25 minuter.

Detta är våra 12 bästa tips till saker att göra på Gozo.

1. Vandra längs kusten

Längs i stort sett hela kusten finns vandringsstigar. Man kan bo på samma ställe och med buss ta sig till och från start- och slutpunkter dag för dag. Stigarna går ofta längs med den dramatiska kustlinjen, längst ut på de lodräta klipporna. Mäktigt!

2. Klippbad

Om man inte insett storheten med att bada från klippor förut, är det läge på Gozo. Medelhavet blir en gigantisk turkos pool, att kasta sig i gång på gång.

Att se och göra på Gozo
Att se och göra på Gozo – klippbad!

3. Middag på Da Manuel i Xlendi

En bit upp i backen där bussen kommer in i byn Xlendi ligger restaurangen Da Manuel. 4 små rangliga bord på trottoaren på motstående sida av gatan. En charmigt förvirrad kypare, en förträfflig pasta och en enastående solnedgång bakom Xlendis klippor, ingår i priset här.

Att se och göra på Gozo
Att se och göra på Gozo

4. Dyka

Gozo har Medelhavets finaste dykvatten. Blue hole som ligger i anslutning till den nu raserade klippformationen Azur Window är en mycket populär dykplats.

5. Åka på båttur runt ön

Att köpa en heldags båttur är ett bra sätt att uppleva Gozo. Ön visar sig från sin bästa sida och man får flera tillfällen till bad. Båtarna går från hamnen i Mgarr.

Att se och göra på Gozo:

6. Äta maltesisk fårost

Den maltesiska fårosten, Gbejniet, är av en helt egen typ och smaksatt med peppar. Allra helst köper man den i den lokala charkuteributiken på hörnet under glatt småprat med affärsinnehavaren  och kvarterets damer.

7. Bada i Blå lagunen

Blå lagunen är berömt för sitt absurt blå vatten. Lagunen ligger invid grannön, Comino, och nås med båt från Gozo.

8. Delta i en fiesta

Under hela sommaren pågår en fiesta varje helg i någon av Gozos byar. Kolla upp vart fiestan är under din kväll på ön och anslut till lokalbefolkningens festande.

9. Inland Sea

Inland sea är en havslagun som vid första anblicken ser ut som en insjö. Men den sitter ju ihop med havet genom en grotta. Det går att köpa båtturer på plats för att färdas genom grottan och ut till havet utanför.

Att se och göra på Gozo
Att se och göra på Gozo: där inne är Inland sea!

10. Citadellet

På toppen av Gozo, mitt i huvudstaden Victoria ligger befästningen Citadellet med utsikt över hela ön. Med anor ända sedan romartiden är det en intressant plats att besöka. Och som sagt, men en fantastisk utsikt.

11. Gå vilse i Victorias gränder

Gozos huvudstad Victoria är ett virrvarr av mysiga gränder. Sömniga katter, gamla damer och antikaffärer om vartannat. Det är bara att gå loss.

12. Kolla in salt-pans och klippformationer

Även sedan Azure Window störtat ner i havet finns mycket spännande att titta på längs Gozos kust. Gjorda av människa och hav.

Att se och göra på Gozo
Att se och göra på Gozo: Saltpans

Att se och göra på Gozo

13. Rambla Beach och utsiktgrottan ovanför

På Gozos östkust ligger öns fåtaliga sandstränder, Rambla Beach med gyllengul sand. På en höjd ovanför finns en spännande grotta med utsikt över stranden. Båda platserna är trevliga att besöka.

14. Fisklunch i Marsalforn

I kustbyn Marsalform finns en strandpromenad med fiskrestauranger på rad direkt mot vattnet. Här äter man gott, fisk, skaldjur och calamari.

15. 6000 år gamla tempel

Malta har ett gäng bevarade tempel från 3000-4000 f.Kr. Ett av dessa finns på Gozo. Det är spännande att se utgrävningarna och de föremål som hittats där och försöka leva sin in i livsvillkoren för de människor som byggde dessa en gång.

16. Kristus-statyn

Jesus finns ju inte bara i Rio de Janeiro. Även Gozo har sin egen skapare uppe på en liten höjd. Inte lika imponerande som världsunderverket, det ska medges, men funkar som en liten utflykt.

Läs om vår resa till Malta och Gozo här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

Tags

2 Comments

  1. Dit vill jag åka! Visste inte om och har varit sugen på Malta länge, får lägga till detta!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *