Det var faktiskt inte så tokigt att börja med en rekognoseringsresa först. Jag lärde mig massor inför min riktiga Camino så småningom.

1. Det finns flera olika Caminos

Det finns inte bara en utan ett flertal olika Caminos som alla leder till Santiago de Compostela i Spanien. Camino Frances, Camino Primitivo, Camino del Norte, Camino Portugues och Camino Ingles är de mest kända. Och Camino Frances den allra, allra mest kända av dessa 5. Ofta när man pratar om Camino de Santiago är det också den man menar.

Innan man tar för givet att det är Camino Frances man ska gå, kan det löna sig att läsa på lite om de olika lederna och fundera på vilken som passar en bäst. Camino Primitivo är tex tuffast att gå, men också den vackraste. Den är också kortare än Camino Frances. Om man har begränsat med tid.
Camino del Norte och Camino Portugues går delsvis längs havet, vilket förstås kan vara väldigt trevligt.

2. Hur många går Camino de Santiago varje år?

Med undantag för pandemiåren ökar antalet vandrare ständigt. 2022 var det över 438.000 personer som hämtade ut sitt pilgrimsdiplom i Santiago de Compostela.

3. Hur ser fördelningen mellan lederna ut?

Camino Frances är alltså den mest vandrade pilgrimsleden men för varje år ökar de andra lederna. 2022 såg det ut så här:

  1. Frances 52%
  2. Portugues 28%
  3. Ingles 5,5%
  4. Primitivo 4,8%
  5. Norte 4,7%

4. Vilka är de dominerande nationaliteterna?

De flesta pilgrimer kommer från dessa länder:

  1. Spanien
  2. Italien
  3. USA
  4. Tyskland
  5. Portugal

Jag träffade även på överraskande många pilgrimer från Sydkorea, samt även från tex Costa Rica och Taiwan.

Amerikaner

5. Bästa tid att gå

Caminons säsong sträcker sig från april till oktober. Vandrare förekommer dock hela året. När jag frågade min guide om bästa tiden, förordade hon september med stabilt väder och lagoma temperaturer. När jag frågade en erfaren vandrare som genomfört 3 stycken olika Caminos, svarade han juni. Båda var överrens om att andra halvan av juli, samt augusti bör undvikas på grund av värmen och de många vandrarna vid denna tid.

En bra Camino-dag i oktober

Ända in i slutet av maj bör man räkna med snö i Pyrenéerna och i oktober skiftar vädret till betydligt mer regn.

6. Varför har man en snäcka på ryggsäcken?

Pilgrimsnäckan har blivit pilgrimens symbol. St Jakob, helgonet och aposteln som är anledningen till att Santiago de Compostela blivit ett så populärt pilgrimsmål. Hans kvarlevor sägs vara begravda här i katedralen. (Santiago = Jakob på spanska) St Jakob är alla pilgrimers skyddshelgon och han avbildas alltid med en pilgrimsmussla. Sägnen säger att när hans kvarlevor nådde Spanien sjövägen var båten de färdades i täckt av pilgrimsmusslor.

Det kan också vara så att pilgrimerna fortsatte ut till Finisterre vid havet, efter Santiago de Compostela och då tog med sig snäckskal som souvenirer, som de sedan hade med sig hem. Och att snäckan därigenom blev en symbol. Förr i tiden skaffade man sig sin snäcka när man kommit fram och var klar med sin pilgrimsvandring. Numera köper man den i början av sin vandring och bär den synlig på ryggsäcken som ett täcken på att det är just en pilgrim man är.

7. Buen Camino!

Detta är den officiella hälsningsfrasen pilgrimer emellan. Och även från lokalbefolkning till pilgrimer.
”God väg” betyder det ordagrant. Alltså ”god tur” eller ”trevlig tur”. Men det är förstås inte vilken tur eller väg som helst som avses. Utan just Camino de Santiago.

8. Caminon är ett UNESCO värdsarv

Ja, Caminon är utsett av UNESCO till ett världsarv. Det är hela nätet av olika pilgrimsleder till Santiago de Compostela som utgör världsarvet tillsammans.

9. Pilgrimsdiplom och pilgrimspass

När man fullgjort sin vandring och kommit fram till Santiago de Compostela finns möjlighet att hämta ut ett pilgrimsdiplom på pilgrimskontoret. För att vara berättigad till ett diplom måste man åtminstone ha gått de sista 10 milen in till Santiago de Compostela. Man måste också kunna uppvisa ett så kallat pilgrimspass med minst en stämpel per dag, eller två olika stämplar per dag om man bara gått de sista 10 milen. Stämplar får man på boenden, i kyrkor, på turistbyråer, i butiker, barer och restauranger etc längs vägen.

10. Mat och vatten längs leden

Längs Camino Frances är det för det allra mest gott om platser att köpa mat och dryck på. Det finns även vattenfontäner med jämna mellanrum. Om man läser etappbeskrivningar i förväg är det väldigt tydligt var det fattas service och man måste planera för mat och vatten.

Längs de andra lederna är servicen inte lika utbyggd.

11. Packning

På Caminon packar man förstås i en ryggsäck och bara det nödvändigaste. Det rekommenderas att man bara packar 10% av sin egen kroppsvikt. För mig blir det bara 6 kilo, vilket kanske känns som i minsta laget spontant?

Det är också möjligt att gå Caminon med bagagetransport. Alltså att man får sitt huvudbagage transporterat mellan boendena och bara bär en dagsryggsäck själv. Detta kan bokas hemifrån i förväg via en arrangör. Men det är även möjligt att spontant skicka sin ryggsäck enskilda dagar. De Albergues, det vill säga vandrarhem, som finns längs vägen har denna service och det behöver inte förbokas.

12. Att bo på Albergue

Albergue är som ett vandrarhem med sovsalar. Det vanliga är att man sover mixat män och kvinnor. De statliga kostar 10 Euro per natt, privata kan vara dyrare. De går vanligen inte att boka i förväg utan det är först till kvarn som gäller. Redan klockan 8 följande morgon förväntas man vara ute ut alberguet. Bra att veta är att det inte finns någon typ av filtar på dessa alberguen. Bara madrass och kudde.

13. St Jakobs dag 25:e juli

Den 25:e juli är St Jakobs egen dag. Stora mängder av pilgrimer går Caminon tajmat för att nå Santiago de Compostela just denna dag. Om man inte gillar att trängas kan det alltså vara läge att inte gå just precis den tiden. Om man å andra sidan är djupt religiös och tror på att särskilda datum påhittade av människan är heligare än andra. Ja men då är det bara att gå all in.

14. Heliga år

Om den 25:e juli infinner sig på en söndag, blir det förstås extra heligt. Sådana år är heliga år och hela dessa år står en särskild dörr öppen in till katedralen i Santiago de Compostela. En dörr som annars är stängd och förseglad. Och ser man på, om man går in genom just denna dörr, just dessa år, får man syndernas förlåtelse alldeles extra mycket. (bara att fullgöra Santiago de Compostela vilket år som helst ger ju syndernas förlåtelse, men detta verkar alltså röra sig om en helt ny nivå) Påven kan också utropa extra heliga år vid behov. Detta gjordes tex år 2022 för att boosta extra efter pandemin. Behöver jag nämna att under de heliga åren är det extra många pilgrimer som går leden?

Nästa heliga år infaller 2026.

15. Syndernas förlåtelse även i Iglesia de Santiago

Om man som pilgrim av hälsoskäl är förhindrad att ta sig ända fram till Santiago de Compostela, finns en möjlighet att erhålla syndernas förlåtelse redan i kyrkan Iglesia de Santiago i Villafranca del Bierzo.

Det enda som krävs är att man faktiskt på riktigt är förhindrad att vandra vidare, att man biktar sig och ber om syndernas förlåtelse, att man deltar på en mässa i kyrkan här, att biskopen kallas hit för ens skull. Samt att man går in i kyrkan genom den alldeles särskilda dörren på sidan, som finns just för detta ändamål. Lätt som en plätt och extremt smidigt.

This is where the magic happens

16. Betala någon annan för att pilgrimsvandra

Förr i tiden var det även funkis att betala någon annan för att pilgrimsvandra i ens ställe. Då var det jag som finansiär som erhöll syndernas förlåtelse och inte den arme krake som gick. Men den möjligheten verkar ha utgått ur sortimentet?

17. Pilgrimsmässa i Santiago de Compostela med Botafumeiro

Vid framkomst till Santiago de Compostela ska man absolut gå på en pilgrimsmässa i katedralen. Det är en minnesvärd tillställning. Har man riktig tur lyckas man pricka av en mässa där det stora rökelsekaret, Botafumeiro svingas fram och tillbaka i mittgången av 4 starka munkar i sina bästa år. Den som vill vara säker på att få sin stipulerade Botafumeiro-upplevelse kan i förväg betala 500 Euro för servicen.

18. Ta med en sten

Det finns många traditioner och riter förknippade med Caminon. Förstås måste man inte hänga på alla, men kanske vill man gå all in? Då gäller det att ha tagit med en sten redan hemifrån till vandringen. Denna sten ska sedan läggas vid Caminons högsta punkt, Cruz Ferro. Detta är efter Leon, dag 26 om man går standardetapperna. Symboliken är att man ska göra sig av med det som tynger en.

19. (Inte) bränna kängorna

En annan ”sed” som sägs finnas är att man ska bränna sina kängor, eller till och med alla sina vandringskläder ute vid Atlantkusten. Detta skulle vara som en symbolisk nystart. Huruvida det verkligen är en gammal tradition eller bara ett påfund från 80-talet ska jag låta vara osagt. Numera är det i alla fall förbjudet. Och dessutom farligt, miljövidrigt och väldigt onödigt. Fina dyra vandringsgrejer, liksom?

20. Inte alla dagar är bra dagar och att göra sin egen Camino

Till slut ett råd från en erfaren Caminovandrare som jag slog följe med. Många går in i detta med extremt höga förväntningar. Att man ska träffa vänner för livet, mogna som människa och få massor av värdefulla insikter. Då kan det vara bra att påminnas sig om att alla Caminodagar kommer inte att vara bra dagar. Det kommer dagar med ösregn, med misströstan och med ensamhet och vilsenhet. Man kanske frågar sig varför man överhuvudtaget gav sin in på detta?

Men alla måste göra sin egen Camino, det finns inte några rätt eller fel. Och till slut inser man kanske att de insikter man till slut gjorde inte var de man förväntade sig innan? Kanske kom lärdomen längs helt andra vägar och i en helt annan form än man från början tänkt sig?

Pilgrims prayer

Although I may have traveled all the roads,
crossed mountains and valleys from East to West,
if I have not discovered the freedom to be myself,
I have arrived nowhere.

Läs också: Mat, vin och restauranger på Camino de Santiago – våra tips

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Liselott

    När jag gick camino Frances ifjol sov jag oftast på albuerges. Alla hade kuddar i sängarna och oftast fick man engångslakan och örngott av papper. Filtar fanns nog på de allra flesta ställen, tunga saker som ofta var välanvända. Själv hade jag sovsäck med mig som var väl värt utrymmet i ryggan.

    • Gunilla Yourstone

      Intressant information att du hittade filtar på dina alberguen. Den info jag fick av föreståndarna på de jag besökte var att det inte fanns.
      Jag skulle också definitivt packa sovsäck. 👍

  2. Intressant läsning. Jag skulle nog kanske gå någon av de mindre besökta varianterna? 400.000 är mycket folk.

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är mycket folk längs leden. Mycket av Camino Frances handlar om det sociala.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *