3 saker från mina reseflöden just nu.

Old Rasmus

Minns ni Old Tjikko? Old Tjikko är världens äldsta trädorganism och finns i Fulufjällets nationalpark. Svindlande 9550 år gammal. Vi skrev om honom hösten 2020, sedan den massiva vandringstrenden 2020 hotade att ta död på honom en gång för alla. 10.000-tals nyfikna vandringskängor som trängdes runt hans rötter i jakten på en selfie.

För någon vecka sedan publicerade Instagram-kontot sveriges_nationalparker en bild på Old Rasmus, en trädorganism som är nästan lika gammal. Men nu har man lärt sig. Positionen anges som ”någonstans på Sonfjällets sluttningar”. Så att massorna inte ska anfalla och trampa ihjäl.

Säkerhetskontrollens revolution

Nyheten kom för någon vecka sedan, men fick alldeles för lite uppmärksamhet tycker jag?

Att nu finns ny teknik som med hjälp av röntgen-teknik skapar en 3D-bild i innehållet i resenärernas väskor i säkerhetskontrollen. Detta innebär att man inom en snar framtid kommer att slippa plocka ut vätskepåsar, datorer mm ur väskan innan den skannas.
Detta provas redan i Storbritannien och det ryktas att det inom en snar framtid kommer till Arlanda.

Oj vilken tid det kommer att spara i säkerhetskontrollen för oss alla!

Nationellt ID-kort före årsskiftet

Idag är det exakt 23 dagar kvar att skaffa nationellt id-kort till en kostnad av bara 100 kr. Efter årsskiftet går priset tillbaka till 400 kr efter en tillfällig prissänkning som följd av passkaoset i somras.

I veckan har jag passat på att skaffa ett nationellt id-kort faktiskt. Min tanke är att det kan visa sig praktiskt att ha både detta kort och pass, där de båda id-handlingarnas utgångsdatum så att säga går om lott. Så om det blir fler kaos-perioder hos utfärdande myndighet, så har man åtminstone alltid det ena av två.

Utifall man plötsligt vill utomlands

Och så till sist till alla er som måste förflytta ett berg idag

Inte en resenyhet på något sätt.
Väggen i entrén till mitt gym har sett likadan ut i åratal. Samma tre rader bokstäver som möter mig varje dag. Men plötsligt. En dag talar raderna till mig. För så enkelt är det ju.

START where you are. USE what you have. DO what you can.

Oavsett vilka berg man har att förflytta just idag. Så är det bara att kavla upp ärmarna och börja.

Gympoesi

2 Comments

 1. Längtar verkligen till nya säkerhetskontrollens installation på ARN! För de som redan nu vill testa så finns den i Helsingfors och även AMS om jag är rätt ute. Säkert fler.

  Men, säkerhetskontrollen lockar fram det allra fulaste i människor så vi hittar säkert på något nytt korkat att ägna oss åt. 😏

  • Gunilla Yourstone

   Ja det kommer att bli underbart.
   Människans oförstånd är oändligt, så absolut. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *