4 saker som jag funderar på just nu.

Är slutet här för världens äldsta träd?

Old Tjikko är världens äldsta trädorganism och finns otroligt nog i Sverige. I Fulufjällets nationalpark närmare bestämt och rotsystemet beräknats vara svindlande 9550 år gammalt. Men årets Svemester- och vandringstrend kan innebära slutet för denna uråldriga organism. Ett stort område runtom trädet är sedan i somras helt södertrampat och de mossor och lavor som behövs för att skydda rotsystemet är helt bortnötta. Rötter och stenar ligger öppna och blankslitna.

I detta skick och med fortsatt slitage kommer världens äldsta trädorganism att dö, nationalparken måste nu hitta sätt att skydda Old Tjikko. Man planerar att bygga en ramp som besökarna kan stå på och titta på Old Tjikko. Men det krävs förstås att besökarna förstår allvaret och håller sig till bara rampen. Att man motstår frestelsen att gå ända fram för att ta en selfie.

Se klippet från SVT här.

Tealicious i Bangkok stänger

Restaurangen Tealicisous i Bangkok, vår absoluta favorit i landet, och en av de  8 restauranger på vår prestigefyllda lista, världens bästa måltider, ger nu upp mot Corona-pandemin och lägger ner. Vi som alltid sagt att vi skulle kunna resa till Bangkok bara för att få äta där ytterligare en gång, mottog förstås beskedet på deras Facebook-sida med bestörtning och sorg.

Och tänker på hur många andra mysiga små lokala restauranger och hotell som redan slagit igen, som kommer att slå igen, innan det här är över. Det kommer att vara en förändrad värld som vi reser till, när vi reser igen. Och det känns sorgligt.

Icke-nödvändiga resor från Västerbotten

Jag följer Region Västerbotten på Facebook. Varje vecka spelar vår smittskyddsläkare in en film om läget innevarande vecka. Vi har en relativt låg smittspridning som ligger konstant över tid just nu. Medan omvärldens smittspridning stiger och stiger. Och denna vecka uppmanades vi västerbottningar att noga tanka över innan vi reste utanför Västerbotten och inte genomföra icke-nödvändiga resor. Ingen ny lokal restriktion eller så. Men en uppmaning. Som känns både klok och tung på samma gång. Världen är återigen en farlig plats.

Årets mest angelägna dokumentär?

Till sist så har jag sett The Social Dilemma på Netflix. En dokumentär av och med avhoppade chefer från Google, Facebook, Twitter mm om hur sociala medier blev ett monster som hotar att störta demokratier. Mycket sevärd, oroväckande och intressant. Någon mer som sett den och vad tyckte ni i så fall?

 

6 Comments

 1. Jag tror att jag måste se dokumentören. Nu är det lite för många som tipsat om den och skrivit/sagt samma sak.

  Och trädet i Fulufjället. Helt klart oroväckande och det är nog inte första unika platsen som går det ödet till mötes i våra ”orörda” marker. Hm.

  • Gunilla Yourstone

   Ja kolla den och återkom. Mycket intressant.
   Och ja så himla tråkigt när gamla saker förstörs och utrotas pga oaktsamhet.

 2. Vad tråkigt med Tealicious, stod på min lista att göra i Bangkok.
  Har inte kommit till skott med att äta där och nu är det för sent.
  Många ställen stänger ner i vår hemby, tråkigt.
  Jag/vi har inte lämnat Västerbotten sedan slutet av februari, börjar kännas lite konstigt och enahanda när man är van att resa en del.
  Får bli en ”staycation” snart.
  Trevlig helg.

  • Gunilla Yourstone

   Ja så tråkigt med dem och med alla andra lokala ställen. Hoppas de vågar öppna igen när saker och ting är någorlunda normala igen.
   Vi funderar på att åka till fjälls över jul för lite miljöombyte.

 3. Jaha ja. En västerbottning är precis påväg till Stockholmet as we speak och sen kommer en medelpading på söndag. Jahaja. Jag får väl kedja fast dem i läggan och karantäna dem innan jag skickar tillbaka dem.

  Dokumentär låter mkt intressant! Mkt.

  Lilla old tjikko ❤️ Men what about old rasmus?

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, duscha dem i klorin bara innan hemfärd så ska det nog gå bra! 🙂
   Old Rasmus har jag inte hört något om. Han kanske klarat sig so far?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *