– Ska man resa till diktaturer? Eller är det läge att bojkotta?

En gammal diskussion som brukar sluta i att diverse reseentusiaster hävdar att politik och resande inte har med varandra att göra. Att befolkningen i diktaturer blir än mer isolerade och utelämnade åt sin diktators propaganda om ingen kommer dit. Att vi ändå inte kan förändra något genom våra resemönster.

Varav jag kan hålla med om 2:an. Men absolut inte 1:an och 3:an.

Hur vi har rest hittills

Vi själva har vacklat i frågan. Vi avskyr diktaturer som princip. Förstås. Men har ändå besökt ett helt gäng. Kina, Burma, Förenade Arabemiraten, Kuba. Till exempel.

Burma på uppmaning av oppositionsledaren. För 2014 var Burma på väg åt rätt håll. Åt det demokratiska hållet. Men nu verkar det visst vara värre än någonsin.

Kuba i en anda av att vilja kommunicera. Och nyfikenhet. Hur har de det egentligen där?

Förenade Arabemiraten med en fadd smak i munnen. Sharialagar, kvinnoförtryck och utnyttjande av arbetskraft från fattiga länder. Varför åkte vi då? Ärligt talat för mina barns skull. Det var ett enkelt resmål som uppfyllde alla familjens kriterier just då.

Kina i naiv entusiasm för den gamla kinesiska kulturen. Den från det gamla kejsardömets tid.

Läs också: Vad som är bra och vad som är dåligt med Dubai

Kina

Det här med diktaturer

Nu sedan Ukraina-kriget startade tycker jag att frågan har blivit mer aktuell än någonsin. För om man reser till en diktatur, så stödjer man den ekonomiskt. Ofrånkomligen. Göder och ger näring. Legitimerar.

Nu har det, om inte förr, blivit övertydligt vad en diktatur står för. Ingen kan missa budskapet idag.

Även vad vi demokratier i väst står för. Demokrati, ja. Men också mänskliga rättigheter. Människors lika värde. Individens rätt. Att själv välja och vara den man vill. Att leva sitt liv i fred och frihet. Att få leva alls.

En diktatur bryr sig aldrig om dessa saker. Ett dugg. Ser dem rent som av ondo.

En diktatur har inga problem att starta ett anfallskrig, eftersom den inte bryr sig om varken sin egen befolkning eller andra länders. Ett människoliv är så lite värt. I en diktatur. Det är diktaturens och diktatorns överlevnad och ekonomiska vinning som är viktig.
Medan en demokrati aldrig, aldrig startar ett krig, eftersom det aldrig kan gynna dess innevånare.

Burma

En ny världsordning – ska vi sponsra den?

Vi ser också nu hur diktaturerna håller varandra om ryggen. Hur slakt av civila inte alls är ett problem för dem. Snarare kanske något som kan tjäna deras syften. Nordkorea, Kina, Belarus, Syrien, Venezuela och Burma stöttar Ryssland i kriget. Världens värsta diktaturer. Med typ 0 poäng på demokrati-index.

Rysslands utrikesminister Lavrov har nyligen varit i Kina. Och pratat om en ny världsordning där de ska ta makten tillsammans och styra efter sina agendor. Kan ni se den världen framför er? Ryssland där man får 15 års fängelse för att säga ordet Krig. Om ett krig. Kina där man har koncentrationsläger för oliktänkande och minoriteter. Tills de genom tortyr lär sig tänka som regimen. Eller allra helst inte tänka alls.

Inget av det som vi i väst tar för givet kommer att finnas kvar i den världsordningen. Inget.

Dubai

Så frågan jag ställer mig nu är, har vi verkligen råd att fortsätta stötta diktaturerna med resande och turistpengar? Boka flyg efter billigaste resa för att spara några hundralappar. Även om det valda bolaget ägs av en auktoritär regim? Eller för den delen beställa prylar från länder som avrättar meningsmotståndare och med långsiktiga agendor för en ny världsordning.

Eller är det dags att slå vakt om de värden som vi kan stå för och som vi vill ska dominera i världen? Och välja sida? För mer än någonsin tidigare verkar det faktiskt vara vi mot dom. Demokrati och mänskliga rättigheter mot diktatur, död och tyranni.

Kuba

Vilka länder kan man åka till då i så fall?

Världens länder kan delas upp i fyra kategorier.

Fullvärdig demokrati

Här hittar vi oss själva, de andra nordiska länderna och fler andra Västeuropeiska länder som tex Storbritannien. Men även Japan, Sydkorea och Mauritius.

Demokrati med anmärkningar

Dessa länder är demokratier med viss förbättringspotential. Exempel på länder här är Israel, Botswana, Kap Verde och Jamaica. Men även Frankrike, Spanien och USA.

Hybridregimer

Dessa är varken eller utan befinner sig i något mellanläge. Hit hör Uganda, Mexiko och Turkiet.

Auktoritär regim

Detta är alltså diktaturerna. Där grymheter begås mot det egna folket, mot minoriteter. Ibland mot grannländer.

Ryssland alltså. Och alla de som redan nämnts ovan. Plus till exempel Afghanistan, Etiopien och Libanon och andra.

Här hittar du demokrati-index och vart respektive land i världen ligger på listan.

Kina

Själva sneglar vi nu mot t.ex. Karibien och Mauritius för vinterresor. Som ett långt mer attraktivt alternativ än Dubai och Laos (som förresten  i förra veckan röstade emot att Ryssland skulle uteslutas ur FN´s människorättsråd)

Vem vet, det kanske är dags att börja hålla på sitt egen lag helt enkelt? Hur tänker du i frågan?

Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

12 Comments

  1. Anette Nilsson

    Håller med fullt ut. Känner att med pandemin har tanken att resa utomlands förändrats på ett sätt som jag inte riktigt trodde om mig själv. Med kriget i Ukraina förändras jag ännu mer. Kan vi bara resa med vår husbil så är det helt okej. Kan vi komma utomlands med husbilen är vi glada men om något skulle stoppa oss så är det så. En sorg, ja kanske, men vi lever och har det bra här, hittar sätt att berika livet med att ”plocka” nationalparker och världsarv. Men visst vill vi uppleva andra länder, vi planerar som förut, fast med andra tankesätt. Diktaturer är numera ett no no och vi har lärt oss att vi kanske inte kommer iväg och vi överlever det också.

    • Gunilla Yourstone

      Jag trodde att jag skulle känna mig så. Zen-buddhistisk liksom. Men när pandemin tog slut (typ) vaknade reselängtan väldigt intensivt.

  2. Demokrati-indexet blev en ögonöppnare för mig. Tack för länken!
    Jag har också en enorm reselängtan och har planerat hejvilt. Inser att jag haft alldeles för lite fokus på denna viktiga fråga. Nu åker Laos ut med huvudet före.

    • Gunilla Yourstone

      Visst är det intressant?! Och att demokrati inte är svart och vitt utan en flytande skala.

  3. Marianne

    Jag känner mig också lite tveksam till länder som Polen och Ungern numera med tanke på vart de länderna verkar vara på väg….

    • Gunilla Yourstone

      Ja det finns många länder som är på väg åt fel håll, tyvärr. 🙁

  4. Margareta

    Mycket bra och viktigt inlägg! Tack för det! Svåra frågor och det är inte bara svart eller vitt. Å ena sidan och p andra sidan…
    Men otroligt viktigt att göra sitt bästa för att vara påläst. Och visst känns allt fler länder tveksamma och demokratifrågor allt viktigare.

    • Gunilla Yourstone

      Håller med om att det viktigaste är att vara påläst. Och att göra ett medvetet val.
      Demokratin är definitivt under hot.

  5. Bra där, intressant att läsa hur ni tänker. Att vi stöttar regimers krigsföring har ju blivit en aspekt som fått en helt annan dimension i och med detta krig. Tål för mig att tänkas på.

    • Gunilla Yourstone

      Jag tänker att man alltid i alla fall bör fundera på var man lägger sina pengar. Sen kan man ju komma fram till olika slutsatser av det, det finns ju många aspekter.

  6. Marie C

    Tack för detta inlägg, klokt och rätt! Vi har rest till några regimländer som Ryssland och Kuba t.ex. men har länge funderat på problematiken som du tar upp här, långt innan kriget alltså. Och nu är våra reseval ganska enkla – inga regimländer på agendan. Visste inte att Mongoliet är demokrati med anmärkning, kan vara kul att besöka det, även mestadels av Sydamerika är godkänd 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Ja det finns ju många spännande länder på demokrati-listan. Man behöver inte sakna de andra.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *