Vi stöter på dem då och då på semestern. De klassiska bråkande paren. Nu när vi tänker på det brukar de faktiskt  dyka upp på klassiska charter- och badorter. Konstigt nog aldrig på vandringar och i naturen?
De som gnäller irriterat på varandra. De som äter en hel trerättersmiddag under isande tystnad och medan de konstant tittar åt olika håll.

I dessa fall får man nog känslan av att de här paren alltid känner likadant för varandra oavsett om de befinner sig på resa eller hemma. Men alla kan ju bli osams då och då. Även på semestern och på resa. När livet ju egentligen var tänkt att vara som allra bäst.

Min mamma familjerådgivaren

Min mamma jobbade i 20 år som familjerådgivare. Hon pratade sällan eller aldrig om jobbet hemma, men jag vet att hon flera gånger nämnde att efter semestern var det alltid som mest att göra.

För att semestern är en tid när man som par och familj tillbringar mycket tid i hop. Och om det är saker som inte funkar så bra, så blir semestern en katalysator där problem och oenigheter kommer fram.
För att många har så höga förväntningar på semestern innan. Och när de sen inte infrias på grund att att ens partner hade andra förväntningar eller på grund av yttre omständigheter, så blir man besviken.
På grund av att semestern är en tid när man förväntas träffa och umgås mycket med släkt och att det kan vara en prövning för alla parter.

Nu drar det snart ihop sig till semester igen. Och de äktenskapliga grälen kommer nog att tugga på i ungefär samma omfattning som alltid.

Detta bråkar svenskarna om på semestern

Enligt en undersökning som gjordes förra året av SIFO på uppdrag av Resia bråkar svenska par om detta på semestern.

Olika intressen

Man vill helt enkelt göra olika saker på semestern. En vill vara hemma, en vill åka iväg. En vill vara aktiv och en vill vila. En vill träffa sin familj och en vill att man ska åka iväg på tu man hand. Osv. En klassisk intressekonflikt med andra ord.

Olika förväntningar

Den här går ju ihop med ovanstående, tänker vi. Men kanske med mer betoning på att man inte pratat ihop sig innan utan bara haft helt olika bild av hur semestern ska bli.

Sociala Medier

Den är ju spännande. Man bråkar alltså om att den ena parten ger sociala medier för mycket av sin uppmärksamhet och tid? Eller kanske om att den ena partnern lägger upp för utelämnande statusuppdateringar? Exakt vad framgår inte av undersökningen.

Detta bråkar svenskarna om på semestern

Alkohol

Tragisk sak att bråka om kan man tycka, för vi antar att det handlar om att ena parten dricker för mycket?

Att hitta vägen

Hehe, igenkänning på den! Fast inte för egen del utan detta var mina föräldrars paradgren under min uppväxt. Annars bråkade de sällan eller aldrig, men när det skulle köras t.ex. in i stor-Stockholmsområdet, då blev det alltid kaos. Pappa bakom ratten, mamma med kartboken i knät. Och allt gick fel varje gång. Mamma som sa:
– Snart ska vi svänga väster!
Pappa som la sig i vänsterfil och så avfarten som ju kom till höger. Och så vidare.

Vi blev alltid minst en timme försenade, våra föräldrar blev osams och jag och syrran som ljuslöst tryckte i baksätet och väntade på att det skulle vara över.

Man tänker att gps:en borde lösa en del, men att hitta vägen i okända trakter tycks enligt denna undersökning fortfarande orsaka en hel del konflikter.

Detta bråkar svenskarna om på semestern

Pengar

Igen ett sånt där tråkigt onödigt ämne att bråka om kan vi tycka.

Barnen

Särskilt små barn tycks vara en utlösande faktor för familjegräl på semestern. Vilket man förstås kan förstå. Barn tar energi, kräver mycket och kan emellanåt vara rätt skickliga på att spela ut föräldrar mot varandra. Det bästa man kan göra under de här åren är nog att ta det enkelt och sänka ambitionsnivån, tänker vi spontant.

Vad man ska äta

Den känns ju onödig? Kan inte var och en äta det de har lust med då? Hellre än att bråka, känner vi spontant? Eller kan det handla om vad barnen ska äta?

Detta bråkar svenskarna om på semestern
Den här måltiden var vi rörande överens om.

Att inte bråka på semestern

Det positiva med undersökningen är att 1/3 av alla svenska par uppger att de inte bråkar på semestern. Och det är ju superbra förstås.

Vad vi faktiskt bråkar om på semestern

Vi då? Bråkar vi på semestern? Vi bråkar ju väldigt sällan faktiskt. Helt ärligt. Men några semesterbråk har vi ändå hunnit med genom åren.

Betalning till guiden vid Chichen Itza

Ett klassiskt familjebråk, höll jag nästan på att skriva, innan jag inser att vi bråkade ju inte ens. Det blev bara väldigt, väldigt kylig stämning där ett tag. Men inget bråk. Eftersom vi delar allt med er, har förstås redan ett inlägg skrivits om saken.

I korthet gick väl konflikten ut på att jag hade ryggskott och väldigt ont, bad Christofer ansvara för logistik, pengar, och planering under vårt besök till världsunderverket Chichen Itza. Det gick så där, pengarna tog slut och guiden kunde inte få betalt. När jag till slut baxade upp mig själv och min rygg på hotellrummet och kollade själv, så hade det ju funnits pengar i tillräcklig mängd där hela tiden.

Stelt som sagt i några timmar.

Detta bråkar svenskarna om på semestern

När jag skriker Stanna! längs vägen

Det här har Christofer svårt för. När han kör hyrbilen i främmande land och jag ser något vackert och plötsligt skriker ”Stanna!”

Nu har vi en överenskommelse att jag förvarnar:
– Nu tycker jag att det är väldigt vackert här. Om du ser en p-ficka så kan du väl stanna.
Typ så.

Här stannade Christofer alldeles av sig själv. Utan att jag skrek ”Stanna!”

Barnen

Barn är härliga varelser. Men tillför också extra anspänning och stress på resa. Ytterligare viljor och åsikter som ska tas hänsyn till. Barn är heller sällan så konflikt-undvikande utan väjer sällan för att ställa till en scen när det så tjänar deras syften. Vi har dessutom haft väldigt olika syn på barnuppfostran, vilket inte gjort saken lättare.

Bråka kan man ju inte göra framför barnen, men några arga blickar och diskussioner efteråt har det nog blivit under barnåren.

Detta bråkar svenskarna om på semestern

Våra bästa tips för att inte bråka (på semestern och annars)

Det här riskerar ju att bli lite juicy. Det känner vi också redan innan vi startar. Bror Duktig-varning och Husmoderstips i någon väldigt präktig blandning. Tror vi att vi vet bättre än andra? Nej, höll vi på att säga. Fast ändå. Vi bråkar som sagt i stort sett aldrig. Och det gäller både hemma och på resa. Vi kan helt enkelt inte riktigt förstå vad det är vi skulle bråka om. Svårt att se att vilka saker som skulle kunna vara viktigare än vår relation? Ordningen i hemmet? Nej. Någons karriär eller jobb? Nej inte det heller. Pengar? Definitivt inte.

Nej vi fattar inte riktigt. För vi ser nästan aldrig behovet av att bråka.

Så något borde vi helt enkelt göra rätt och därmed kanske också faktiskt ha några bra handfasta tips på lager. Så vi kör, våra bästa tips. I all välmening. Om någon skulle ha nytta av det.

Fokusera på det positiva i varje situation

Är ju bra för den egna sinnesfriden också. Vi övar på detta ständigt på resa och har skrivit fler inlägg om det. Att när något går fel eller inte blir som man tänkt, försöka fokusera på fördelarna med den nya situationen i stället för att bli upprörd och besviken.

Detta bråkar svenskarna om på semestern

Se humorn

Humor är ovärderligt när det gäller att undvika bråk. Det går oftast dåligt att skratta och vara arg samtidigt. Vi brukar ibland i olika dråpliga situationer ”skojbråka” dvs improvisera fram olika dråpliga anklagelser mot varandra med olika roliga röster och så och sen skrattar vi båda hjärtligt åt situationen.

Aldrig låta något bli prestige

Prestige är livsfarligt i relationer. För den hindrar ju en från att byta åsikt, från att se den andras sida och även från att plocka fram humorn enligt ovan.

Prata om saker

Att prata med varandra är ju ett måste för att förebygga bråk. Stämma av förväntningar och olika viljor. Tala om ifall det är något som irriterar en eller tynger en. Det är ju t.ex. jättebra att säga att idag har jag ont i huvudet, så om jag låter irriterad så beror det bara på det och inte på att jag är irriterad på dig.

Detta bråkar svenskarna om på semestern

Unna varandra

Många konflikter verkar starta i att man faktiskt inte unnar varandra. Men livet blir ju mycket lättare och roligare om man genuint unnar varandra allt gott. Att få det där drömjobbet, att få köpa den där saken, att få lite egentid, att få göra ingenting en dag. Osv. Men denna strategi bygger förstås på att man båda unnar varandra lika mycket. Inte bara att en unnar och den andra unnas.

Släppa perfektionen

Inget och ingen är någonsin perfekt. Ändå startar så många konflikter i förväntningen att någon eller något ska vara det. Vi skulle aldrig kunna bråka om att någon har glömt att köpa mjölk, eller glömt att packa solkräm, eller lämnar en tröja framme, eller vad det nu kan vara.
Dessutom, att ha imperfektionism i sitt liv innebär ju att ha LIV i det på något sätt. Hur roligt vore det att sitta alldeles ensam i ett perfekt hem med den perfekta ordningen?

Resa utan barn

Vi älskar våra barn och vi tycker om att resa med dem. Men det är klart att det är enklare och lättsammare att resa bara vi två. Två vuxna som tar gemensamt ansvar för saker och ting på resan, som håller ett glatt humör även om det är långt att gå och glassen är slut. Och som alltid är beredda att kompromissa.

Detta bråkar svenskarna om på semestern

Bråka eller argumentera på rätt sätt

Att man har olika åsikter ibland är ju förstås oundvikligt. En av de viktigaste sakerna är att framföra dem och argumentera på rätt sätt. Denna kunskap kanske man eventuellt inte föds med, och då måste man lära sig och öva. Att bråka på fel sätt med anklagelser och elaka, hårda ord är förödande för en relation. Att på ett välvilligt och sakligt sätt föreslå att ens partner ska prova att göra på ett annat sätt nästa gång, för ju i allmänhet en relation framåt.

Lära sig varandras svagaste punkter – och sen INTE attackera dem

Vi skulle tro att alla par lär sig varandra svaga punkter med åren. Det finns par där det gått så snett att man använder de svagheterna för att ge sig på varandra och såra. Vi föreslår att man ska göra tvärt om. Använda kunskapen för att veta var man inte ska attackera. Var man bör lämna den andre i fred.

Välj rätt man (eller kvinna)

Sen, det går ju inte att låta bli att nämna. Jag gratulerar mig själv till valet av Christofer varje dag. En sån otroligt lättsam man att leva med. Startar aldrig en konflikt, är alltid på bra humör, ställer alltid upp om man ber honom om något, håller alltid med och vill nästan alltid göra samma saker som jag. Enda villkoret för att man ska få ha en så medgörlig man är att man själv inte hackar på eller skäller på honom. Och det tycker jag är ett enkelt ”pris” att betala.

Detta bråkar svenskarna om på semestern

Syrrans mans bästa tips: Hålla blodsockernivån uppe

Syrrans man är en pragmatiskt och praktiskt lagd man. När han känner tendenser till irritation i luften, börjar ha aldrig argumentera tillbaka. Lugnt och tyst, stannar han sen många år tillbaka, helt enkelt vid närmste servering och beställer in något att äta åt syrran. Så har många familjekonflikter undvikits genom åren.

Syrran med klok man

Kryssningsveteranens hemliga tips till alla män

Och så till sist, ett amerikanskt par firade guldbröllop ombord på ett kryssningsfartyg. Blev uppkallade på scenen till middagen för att gratuleras. Man frågade maken:
– What´s the secret with a long and happy marriage?
Han svarade:
– Yes dear… Yes dear… Yes dear… Yes dear…

Vad bråkar du om på semestern och vilka är dina bästa tips till att undvika bråk?

Missa inga inlägg. Följ 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

  1. Marianne

    Intressant…
    Min favoritpartner på resa är min man .. fortfarande efter 40 års äktenskap
    Han är så lätt och trevlig att resa med !

    • Gunilla Yourstone

      Det är ju alltid det bästa. Att resa med sin partner som man känner utan och innan och alltid har trevligt med.
      Och utmanande att då och byta resesällskapet till någon annan för att utmana sig själv lite grann. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *