Dessa saker klurar vi på just nu.

Att lämna passet i hotellreceptionen

Man checkar in på ett hotell någonstans i världen. Receptionisten frågar om hen kan behålla passet.

– Ja, säger du, du är trött och vill bara till hotellrummet så snabbt som möjligt.

Men vad händer om hotellet glömmer att lämna tillbaka passet och du själv inte minns att du lämnat ifrån dig det?

Detta hände oss i somras på hotell Locanda Barchetta i Bellagio, Italien. Vi upptäckte att passen låg kvar på hotellet först på flygplatsen i kön till incheckningen. Vi hade tur ändå som befann oss inom Europa och ”bara” var på väg hem till Sverige. Vi har berättat mer om hur det gick här. Om samma sak hänt mitt ute i världen med fler destinationer kvar på resan? Ja då hade vi varit tvungna att åka tillbaka alla de tre timmarna till hotellet, missat flyget och fått köpa nya biljetter.

Bellagio

Vårt hotell lovade per mejl att skicka passen, men inga pass har hittills dykt upp och 5 veckor senare insåg vi att det bara var att förlustanmäla passen och boka tid hos polisen för nya pass, 350 kr per st. En onödig utgift eftersom de förra passen var ganska nya.

Så nästa gång en hotellreceptionist ber att få behålla passen, kommer vi att säja nej.

– Gör det du ska med passen nu medan vi ser på. Eller ta en kopia. Tack.

Dubbelbokning på Swiss Airlines

I somras hände det som jag faktiskt inte trodde kunde hända. På Swiss flight ner till Zurich var jag och en äldre gentleman inbokade på samma säte. Han satt redan där före mig. Jag fick stå inklämd bredvid nödutgången medan planet långsamt fylldes. Stoppades sedan in på en restplats av personalen. Tänk om det blivit fullt? Hade jag fått gå av igen då?

SJ´s vegetariska gryta

Härom veckan var det tågdags. Igen. Vi åker ofta sträckan Umeå-Gävle. 5 timmar tar det och åtminstone jag har den fysiologiska defekten att jag direkt blir hungrig så fort jag stiger på ett tåg. Efter någon magkurrande timme är det alltså alltid dags för mat.

Två varma rätter brukar finnas. En med kött och en utan. Och få se nu hur länge är det SJ har serverat exakt samma allt-i-ett vegetariska gryta? Den med kikärter och blomkål? Kan det var 6 år? 7? Exakt när de byter till nytt vegetariskt alternativ tror jag ta mig fasen jag beställer in bubbel till också!

Här är den. Långköraren.

Bästa dagsvandringarna i fjällen?

Vi fick verkligen mersmak av svenska fjällen i somras. Nästa år vid samma tid återvänder vi definitivt. Men denna gång kanske bara till ett ställe och en stuga och gör sedan dagsutflykter. Men vart ska vi åka? Var finns Sveriges mest maxade uppsättning av häftiga, vackra och ensliga dagsturer? Eller ska man rent av välja Norge?

Vill du läsa fler av vår resefunderingar? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

10 Comments

 1. Ang. dubbelbokningen, du hade troligtvis inte fått gå av. Då hade crewet letat upp om någon var flygbolagspersonal och satt den på ett klappsäte alternativt plockat av den som alternativ ett. Händer titt som tätt med dubbelbokningar, har själv ett par gånger fått hoppa in i cockpit eller på ett jumpseat i kabinen när det inträffat (är flygbolagsanställd).

  Var i Bergen för någon vecka sedan och vandrade. Härliga dagshikes så skulle rekommendera Norge utan att ha för mycket erfaranhet av vandring i Sverige.

  • Gunilla Yourstone

   Aha, intressant att höra att det är vanligt. Trodde som sagt att det inte kunde hända. 🙂
   Ja jag behöll i alla fall lugnet och tänkte att det ordnar sig. Och det gjorde det ju.

 2. Runt midsommar är vi ett gäng som alltid vandrar vid Grövelsjön. Vänner äger de stugor vi bor i och utgår från under dagsvandringar som ofta går in i Norge. De hyr ut sina stugor under andra delar av året. Nås via turifjall.se.

  Fast det kanske blir för enkla vandringar för er och inte så äventyrliga. Norra Dalarna anses väl vara det bästa området för barnfamiljer. För vårt gäng är det i alla fall årets höjdpunkt med t.ex. nattliga besök vid renmärkning, båtturer på Grövelsjön och en fantastisk natur mellan Sverige och Norge. (Förstås har jag bilder från var vandringar på min blogg om man är nyfiken på hur det kan vara.)

  • Gunilla Yourstone

   Mja vi är inte så kaxiga nuförtiden, enkla vandringar är det vi klarar med stroke och allt. :—)
   Det enda är väl att det känns lite fel att åka söderut för att fjällvandra, men vi ska definitiv kolla upp det, tack.

 3. Helena Granlund

  Det där med att glömma passet på hotellet har hänt oss en gång också.. Vi åkte med Fritidsresor till Mauritius och skulle hem. Nästan framme vid flygplatsen vänder bussen och kör oss tillbaka till hotellet då ena piloten hade insjuknat. Fighten blev 12 timmar försenad. Efter ett par timmar blev vi körda och inkvarterade på ett hotell närmare flygplatsen. Det var ganska rörigt vid incheckningen då det var väldigt många passagerare som kom samtidigt samtliga som skulle hem med samma plan. Alla vill upp på sina rum och vila inför den försenade fligthen. När vi hade sovit ett par timmar blev vi hämtade och körda till flygplatsen väl där går maken och hämtar bagagevagnar och jag ska fram biljetter och pass. Passen? var är passen? Paniken kommer krypandes , tusen tankar , vänder ut och in på hela väskan. Passen ska alltid ligga i en speciell ficka i väskan men där är det tomt! Maken kommer med bagagevagnen ,: har du passen? Nä dom har väl du? Nä! Panik! Försöker andas , tänka, var är dom? Analyserar det senaste dygnet som var lite virrig med buss fram och tillbaka över ön. Tillslut kommer jag på att vi aldrig fick tillbaka passen på det senaste hotellet i alla virrevalla som var där både vid incheckningen och utcheckningen. Vad gör vi? Tar en taxi tillbaka, det är inte långt? Men vad hette hotellet? Men just då kommer en ur Fritidsresors personal, berättar för henne vad som hänt och hon kontaktar sin kollega som fortfarande är kvar på hotellet då alla inte hade kommit iväg än. Så som tur var tar han med sig våra pass till flygplatsen när han kommer med den sista bussen. Så det ordnade sig , men paniken jag kände när jag upptäckte att de var borta och innan vi sansat oss och kommit på var vi hade gjort av dem är inget jag vill uppleva igen.

  • Gunilla Yourstone

   Oh ja, den känslan av panik när man först inser att man inte har sitt pass. Och sedan förstår att det ligger kvar i hotellreceptionen.
   Inget man vill uppleva igen. 🙂

 4. Anneli

  Svenska pass har varit hårdvaluta i mindre nogräknade kretsar.. i vart fall förr. Bra idé att övervaka sitt pass noga på resan! 😎 Nuförtiden är de väl i och för sig inte lätta att ” kopiera”. Tekniken blir mer och mer sofistikerad. Så småningom kan passen ha spelat ut sin roll. Ansiktsscanning, fingeravtryck och ögonscanning…Allt registrerat. För- och nackdelar..

  • Gunilla Yourstone

   Ja det vore skönt den dagen man inte behövde ett pass med sig, utan att identifieringen fanns någon annanstans. 🙂

 5. Det första har vi också varit med om, i Marrakech. Den gången blev det ilfart tillbaka till souken och sedan springa springa till hotellet … hann med flyget!

  • Gunilla Yourstone

   Oj vad stressigt! Ja det alternativet fanns inte för oss. En flygplatstransferbuss, en timslång tågresa och en båtresa låg mellan oss och hotellet. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *