Går det att flyga inom Europa utan pass? EU ska ju vara passfritt och så funkar det ju också när man passerar landsgränser landvägen. Både per bil och per tåg är gränserna i EU nu borttagna. Låt vara att passagerna norrut Tyskland-Danmark och Danmark-Sverige just nu är ett undantag.

På flyget ska ju heller inte finnas något pass-krav, men i realiteten frågar incheckningspersonalen alltid efter pass. För man måste kunna legitimera sig med antingen pass eller nationellt id-kort, för att få följa med på planet.

Vi äger inget nationellt id-kort, utan har alltid tagit med våra pass på alla typer av resor, även de inom Europa.

Bellagio, Italien

Vår hemfärd från Italien

Vårt sista boende på vår resa, Locanda Barchetta i Bellagio, Italien är mest av allt en restaurang. Sedan har man 5 stycken rum också som man hyr ut. Vi anländer mitt i lunchserveringen och personalen är stressad. Killen som tar emot, tar bara våra pass, lägger omedelbart bort dem bakom disken och säger ”Ni får tillbaka dem sen”, innan han springer upp för de tre trapporna med våra väskor. Vi tar detta med ro, händer ju ofta att hotellen lånar passen ett tag.

Det är först i incheckningskön på flygplatsen i Milano, på väg hem, vi inser att passen de har vi inte med oss i ryggarna, för de ligger ju kvar i den där restaurangen. Inte tillbakalämnade varken till frukost, eller vid utcheckningen.

Locanda Barchetta

Hotellet ligger 3 timmar och en båtfärd, en tågresa och en flygtransferbuss bort, så inte att tänka på att försöka åka tillbaka. utan nu får det helt enkelt antingen bära eller brista.
Lite nervöst blir det faktiskt. För vad ska hända nu? Visst måste vi väl ta oss hem i alla fall?

Jodå, det är superlugnt, när damen bakom disken ber om våra pass, halar vi i stället fram våra svenska körkort och låtsas som det regnar. Allt går bra och vi blir incheckade utan problem. Samma sak när vi boardar planet.

Förmodligen är det väl som med internationellt körkort. Officiellt krävs ett internationellt, officiellt dokument, men om tjänstemannen i fråga kan tyda informationen på det befintliga dokumentet, så nöjer man sig fint med det.

Så ja, det går att flyga inom Europa utan pass. Men vi chansar nog helst inte någon mer gång.

flyga inom Europa utan pass
Våra pass i Liechtenstein

Men vad händer nu då?

Direkt från loungen på flygplatsen mejlade jag booking.com om våra pass, men har ännu inte fått något svar av dem. Måndag mejlade jag därför boendet direkt och de svarade och bad så hemskt mycket om ursäkt och de skulle naturligtvis skicka passen.

Nu hoppas vi alltså att passen dyker upp i postlådan under nästa vecka.

Edit: Tyvärr funkade det inget bra och inga pass kom med posten. Vi har fått skaffa nya pass på egen bekostnad. Slutsatsen blir alltså att aldrig mer lämna ifrån sig passen till hotellet utan begära att få tillbaka dem på stående fot. Man lär så länge man lever.

Läs också: Våra värsta misstag på resa

Vill du läsa om fler av våra äventyr på resa? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Tags

15 Comments

 1. Vad otäckt ändå att inte ha giltig identifikation på sig, känns ju inte riktigt bra 😨 Men tur det gick vägen iaf! När man reser hem från vissa EU-länder måste man ju fortsättningsvis gå genom en regelrätt passkontroll, så var fallet då jag nyligen flög Split-Stockholm och skulle ta connecting flight till Vasa. Har inte riktigt på klart varför det är så..?

  • Det finns EU-länder som inte är med i Schengen, dvs pass behövs, exempelvis UK, Irland och Kroatien. Finns några fler också, men minns inte. Norge och Schweiz är med i Schengen men inte EU. Ganska invecklat….

   • Gunilla Yourstone

    Hade inte koll på detta med UK osv. Allra enklast är ju att alltid ha med passet. 🙂

   • Hej tänkte tågluffa till Schweiz med min tjej som har thaipass. kommer det vara problem med hennes pass? någon som vet?

    • Gunilla Yourstone

     Hon måste ju kolla upp vad som gäller för henne i Om det behövs visum etc.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det blev lite svettigt, men vi tänkte att det var tur att det var SAS och på väg till Sverige. Då ska det väl ändå lösa sig utan pass?

 2. Har tänkt minst 200 gångar över hur lätt det dör skulle kunnna hända. Glömmer nästan alltid bort passet om jag inte får det tillbaka på en gång.

  • Gunilla Yourstone

   Hotellen brukar ju alltid ha stenkoll och rutiner för att lämna tillbaka pass. Tex är det ju en fördel om de lägger passen på samma ställe som ens nota, så när man betalar för sig ser de också om det finns pass kvar.
   Men detta ställe verkade som sagt mest vara en restaurang och det var där de hade sitt fokus.
   Annars bra rum med bra läge och liten utsikt.

 3. Svettigt! Jag trodde tidigare att körkort funkade som ID men så är det ju inte. Blev stoppad på Arlanda och fick ta en taxi för att skaffa ett tillfälligt pass…https://www.matochresebloggen.se/provisoriskt-pass-pa-arlanda/

  • Gunilla Yourstone

   Jo lite bleka om nosen var vi nog allt.
   Vilket land var du på väg till då?

 4. Hej!
  Det går inte att ta sig bilvägen från Tyskland in i Danmark utan pass. De danska passpoliserna är stenhårda och godkänner inte körkort. Vi fick på nåder komma in igen med löfte om att aldrig, aldrig, aldrig göra om det igen. Tydligen har Danmark infört utökade passkontroller.
  Från Danmark till Tyskland var det inga problem dock.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, jag tänkte nog att det skulle komma en kommentar på det. Att ta sig upp till Danmark och Sverige är ju nu lite exceptionellt. Men jag rör mig aldrig där och har inte koll på exakt hur det funkar i realiteten, så jag valde att utelämna det i inlägget. 🙂

  • Elisabeth

   Observera också att det är kontroll (pass alt nationellt Id-kort) mellan Danmark och Sverige, både med bil på bron och på tåg. Jag visar alltid nationellt ID, så jag vet inte om det funkar med körkort. Däremot så behöver vi sällan eller aldrig legitimera oss när vi flyger mellan Nederländerna och Sverige. De kollar bara boardingkort i säkerhetskontroll och vid gaten, och om man då bara har handbagage och checkar in i förväg så sker ingen IDkontroll.

 5. Sergio Glato

  03.07.2017 Hade jag en resa till Grekland från Arlanda hos Norwegian Airlines. Jag skrivad boarding pass ut själv vid self check-in automaten. Sedan visade jag bara den här boarding pass och ingenting mer. Ingen bad mig att visa pass eller nationella ID !

  • Gunilla Yourstone

   Ja om man checkar in utan manuell hjälp slipper man ju passet där. Tyvärr fanns inte det alternativet i Milano.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *