Egentligen gillar vi ju inte riktigt sånt här. Vi försöker verkligen anta en positiv inställning mot allt och alla på resa, det blir så mycket roligare då.
Dessutom tycker vi faktiskt att de flesta människor vi möter på våra flygresor sköter sig riktigt bra. Olika beskrivningar och listor på sociala medier gör oss ofta lite konfunderade. Vilka flyg är det här? Där folk klär av sig i kabinen, byter blöjor på sätena samtidigt som maten serveras, blir fulla och högljudda på resan osv? Våra flighter brukar oftast vara ganska lugna och fina tillställningar, där var och en sköter sitt.

Men ändå liksom. Ibland kan man ju bara inte låta bli att störa sig lite på vissa saker.

medresenärer på flyget

Så här kommer den; bittra negg-listan. Saker som faktiskt kan får oss att sucka och himla med ögonen, every now and then.

Manspreading och armstödsblockering

Alltså finns det något värre än att boarda en 8 timmars flight till Asien, bara för att inse att man fått ett mittensäte och att stolsgrannen, som har gång- eller fönsterplats, liksom ”sväller över” till din stackars trånga mittplats också?

Ibland är det själva kroppshyddan på honom (ja det är alltid en han) som sväller över bräddarna. Ibland anser han att det är hans självklara rätt (som man) att använda två armstöd under hela resan. Var du gör av dina armar där inne på mittsätet, ja det skiter väl han i. Ibland kör han ett brett manspread som inkräktar på ditt benutrymme.
Och ibland, faktiskt inte allt för sällan, ja då gör han allt detta på en och samma gång.

Inte lämna plats åt dem som har bråttom till transfer

Ok, flighten är försenad. Kabinpersonalen ropar ut i högtalarna:
-Får vi be alla passagerare sitta kvar på sina platser, vi har några transfer-passagerare som har bråttom, som får kliva av först.

Ändå reser sig folk och kliver ut i mittgången. Vad är det som inte är rätt monterat?

Blockera mittgången vid boarding

När man boardar ett plan ligger det väl rimligen i alla resenärers intresse att hela processen från start till mål går så snabbt och smidigt som möjligt. Då hinner vi alla nämligen gemensamt iväg i tid och slipper försening, väntande på ny SLOT-tid, ny av-isning osv i all oändlighet.

Så, när man hittat sin plats så gör man ett av följande:

 1. Sätter sig ner och stoppar handbagaget under sätet framför. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att det måste ligga kvar där under hela resan, man kan resa sig upp igen och stoppa det på hyllan, senare när det inte finns någon kö bakom.
 2. Stiger in på sätesraden så att bakomvarande kan passera, samtidigt som man diskret från den positionen skjuter upp sitt handbagare på hyllan.

Visst är vi överens om detta förfaringssätt allihop?
Ändå finns det alltid gott om människor som är seatede på rad tre, går på planet först och ändå ställer sig i mittgången, samtidigt som de omständigt baxar upp handbagage på hyllan.

Vilka är de, vad heter de, vad kommer de ifrån? Och framför allt, hur tänker de?

handbagage medresenärer på flyget

För mycket handbagage

Visst finns det regler för hur mycket handbagage man får ta in i kabinen? Varför är det ändå alltid massor med människor som kommer undan med så mycket mer? Resultatet blir att det tar en oändlighet att boarda, att hyllorna ovanför sätena blir fulla så att våra små, lätta behändiga, ryggsäckar inte får plats, eller hamnar under en 17 kg tung kabinväska…

Applåder

Alltså var är skämskudden?
Händer lyckligtvis inte så ofta, men typ på Malaga-flighter och så. Det formligen kryper i kroppen på oss. Det är ok att man inte flugit sen 1980 (och strålande för miljön!), men måste man verkligen tala om det för alla i kabinen?

Ja men det var väl bara det. Annars är vi för det mesta glada.

Välkommen att gilla 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

20 Comments

 1. Fantastisk härlig lista! Måste erkänna att jag tillhör handbagage syndarna. Checkar in mitt bagage ca fem flighter per år utav 100.

  • gunilla yourstone

   Aj då. Ska försöka att inte ge dig ”onda ögat” om vi möts på en flight någon gång! ??

 2. Nu för tiden är det väl mycket hårdare med hur stort handbagaget får vara men tidigare, de gånger jag flög från Sverige till Grekland var det alltid massor av greker som hade handlat Mycket som absolut skulle vara i handbagaget och de var helt oförstående till att det fanns Regler. Jag tycker det är absolut skönast att inte ha något handbagage alls men vad gör man när man packar och packar om för att ha exakt vikt både i resväska och handbagage för att få med sig godis, böcker och allt annat från Sverige. Oftast får jag inte med allt så en väska står alltid färdig i Sverige som Besökare får släpa med sig. Det kan vara allt från trasmattor till tavlor.

  • gunilla yourstone

   Ja det kanske har blivit bättre, men framför allt på längre flighter är det fortfarande inte bra, tycker jag.
   Alltså, full förståelse för att ”emigranter” som reser hem till släkten en gåna om året osv har mycket bagage. Det är absolut inte sånna situationer som vi retar oss på. Det är mer 2-veckors resenärer som ändå packar med sig hela sina liv i kabinäskor vi syftar på. 🙂

 3. Marina

  Åh vad jag känner igen mig! Speciellt det där med armstöden och det är som du säger alltid en man – gärna stor!!! Jag har någon gång ”stulit tillbaka mina armstöd” och då blir det arbetsamt värre, men oftast orkar jag inte krångla utan biter ihop. Nu försöker jag alltid få en gångplats, men ibland blir det ju inte så… Sedan efter ett antal år med flygningar ii Asien måste jag få vara lite fördomsfull och här är det väldigt ofta hur mycket handbagage som helst!!! Nu har faktiskt lågprisbolaget ”Tiger Air” gått ut med (och de är stenhårda) med att du får ha två handbagage som får väga max 10 kg, men då ingår handväska, dataväska, kameraväska…så du väljer hur du vill ha det. Själv reser jag så ofta det fungerar med bara handbagage, dock inom ramen för rätt kilovikt.

  • gunilla yourstone

   Ja det är jobbigt att fightas med en stor man hela vägen hem från Asien. Vi är ju två som flyger tillsammans och om det är 3+3+3 (som det oftast är numera) måste ju en sitta i mitten om man vill sitta tillsammans.

 4. Haha härlig lista. Flög nyss hem från Palma och när vi landar på Arlanda så hör jag längre bak i flyget hur folk börjar klappa händerna, skämskudde ja tack!?

  • gunilla yourstone

   Ah, Palma härmed adderad till listan över applåd-täta destinationer alltså. 🙂

 5. Ååh jaa, igenkänningsfaktorn är hög! 😉 Extremt dålig andedräkt är något jag tyvärr nyligen fått lägga till som ett stort minus hos bänkgrannen.

 6. emolis

  För mycket handbagage på asiatiska flighter skriver jag direkt under på efter dagens flygresa Bangkok – Siem Reap. Det var gigantiska ryggsäckar, stora resväskor och diverse andra väskor som folk släpade in. Ett tag ångrade vi att vi checkat in våra små resväskor, kunde lika gärna tagit de med in på planet eftersom ingen verkade bry sig. Ni kan ju tänka er hur lång tid det sen tog innan alla plockat ner/fram sitt bagage…

  • gunilla yourstone

   Oj ja Asien flighterna brukar ofta var så. Förstår inte varför flygbolagen inte sätter stopp. Det är ju jobbigt för kabinpersonalen också så måste vara med och baxa med alla dessa väskor!
   Ha det så trevligt i Siem Reap/Angkor Wat! 🙂

 7. Klart man måste få ösa ur sig lite klagomål ibland! 😉 Intressant lista! Hög igenkänning på det där med folk som lägger beslag på armstödet. Suck. Sen ogillar jag att vissa ska gapa och prata högt när man flyger på natten och de flesta faktiskt vill försöka sova.

  • gunilla yourstone

   Oj, det har jag aldrig varit med om, men folk som stör på natten. Fast det fore så klart superirriterande!

 8. Underbar lista! Känner igen allt och fattar inte hur folk tänker.

  Jag gillar inte heller att klaga och va negativ men ibland måste man ju bara få gör det. Nu på senaste resan så hade vi en man på raden bakom oss som luktade så fruktansvärt av svett att jag mådde illa hela resan. Tack och lov var det bara en 2,5 timmes flygning, och han kanske inte kunde hjälpa sin odör. Men jösses så han stank. (Elak jag känner mig nu men det var verkligen fruktansvärt).

  På följande flyg däremot så fick de personer med för stort handbagage inte gå ombord. -Bra Lufthansa! Jättebra att de kollade sådant, men inte så smidigt att ta just vid boarding. Då det i sin tur resulterade i senare avgång då de som hade först stort handbagage var tvungna att checka in det. Men, men.

  • gunilla yourstone

   Oh vad hemskt med stank! Samtidigt tycker man ju inte synd om dem, de kanske av olika orsaker inte klarar att sköta sin hygien.
   Ja, de borde kolla handbagaget vid incheckning.

 9. Applåder gör lite ont i själen på nåt sätt. Folk som brer ut sig över min plats (armstöd) är också jobbigt. Samt folk som sitter framför en och fäller ner stolsryggen medan man är på väg uppåt …!

  • gunilla yourstone

   Aj, det där med att fälla medan man är på väg uppåt låter ont! Nej man bör nog slänga ett getöga bakåt innan man fäller….

 10. Blir glad av folk som applåderar! Tolkar det som att de applåderar med glimten i ögat för att det ”hör till” på vissa destinationer och de firar att de kommit fram och att semestern äntligen kan börja. Har de inte rest sedan 80-talet så unnar man dem verkligen detta.

  • Gunilla Yourstone

   Ja de är ju miljövänliga om inte annat. Om de inte rest sedan 80-talet. 😉

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *