Alla reser vi på olika sätt.
Det är här är listan på vad vi gör – och inte gör när vi är ute på resa.

Vad vi gör och inte gör på resa

Vad vi gör på resa

Väntar på rätt ljus och Letar fotot – Alltså, det är först när man reser med andra människor som inte är intresserade av foto som man inser hur mycket tid vi lägger på att Leta fotot, Hitta rätt vinkel på fotot och Vänta in rätt ljus på fotot.
Rätt använd tid? Ja för oss är det så, eftersom vi tycker att det är så roligt. Vi upplever också att vi ”ser” vyerna och resmålen bättre och upplever dem intensivare genom att betrakta dem med ”fotoögat”.

Vad vi gör och inte gör på resa

 

Går i fotriktiga skor – Oj vad vi går på våra resor! Regelrätta vandringar, promenader och som fortskaffningsmedel mellan punkt A och B. Vi älskar att gå och uppleva medan vi går och vi har aldrig kommit på tanken att packa opraktiska ”snyggskor” (undantag då vi ska besöka snoffsiga Asiatiska skybars med dresscodes…).

Vad vi gör och inte gör på resa

 

Planerar – Glömmer aldrig när en kollega skulle åka på kryssning med frun och ett till par som de inte kände så bra.
– Hoppas de inte är sånna där som ska springa runt hysteriskt i varje stad med guideboken i högsta hugg. Vi vill ju bara ta det  lugnt och strosa lite, sa kollegan.

Oj då, minns jag att jag tänkte med en lätt rodnad på kinderna. Kan jag alltså uppfattas som jobbig? Jag trodde på allvar att jag var en ”über-resenär” av rang, en sån som alla drömde om att ha med sig på resa. Ett levande uppslagsverk över staden, med Lonely Planets ”great walks” och Trippans rankinglistor memorerade innanför pannbenet.

Alltså: åtminstone somliga av oss är regelrätta kontrollfreaks. Det är sällan vi bara anländer någonstans och tar dagen som den kommer. Allt är noggrant researchat från hotell, ”off-the-beaten-track-sevärdheter” till restauranger och rätta platsen och tidpunkten för kvällens solnedgång.
Överspänt och totalitärt skulle vissa (t.ex. min kollega!) förmodligen tycka. Vi tycker helt enkelt att vi får ut mer på kortare tid av varje resmål på det viset.

 

Bor på speciella platser – Vi lägger gärna ner tid på att hitta rätt boende. Den perfekta orten, rätt läge, en fin utsikt. Gärna ett mindre och personligt hotell. En plats och ett hotell att minnas. Det får gärna kosta lite ibland också, det kan det vara värt.

Vad vi gör och inte gör på resa

 

Lämnar in tvätt – Vi försöker alltid resa lätt. En tung och stor väska blir aldrig en rolig tillgång hur man än vänder sig. En släktning rese en gång med en familj som vid varje förflyttning fick beställa två taxibilar, en till sig själva och en till alla väskorna.
Så jobbar inte vi, liten packning och lämna in tvätt på vägen är mer vår modell.

 

Provar lokal mat – En av höjdpunkterna med att resa är för oss absolut maten. Vi älskar att testa och botanisera i den lokala matkulturen. Den där känslan alltså när man hittar någon billig lite sylta med menyer bara på det lokala språket och som serverar helt underbar mat!
Vi gillar också när maten ingår eller en fast meny serveras på det lilla hotellet långt ut på landsbygden någonstans. Man slår sig ner och maträtter man aldrig hört talas om eller skulle kommit på att beställa själv, serveras  på rad!

Vad vi gör och inte gör på resa

 

Bokar aktiviteter lokalt av små aktörer – Vi gör gärna upp med chaufförer direkt på gatan och bokar saker på plats. Det känns alltid bättre att pengarna kommer våra chaufförer och guider till godo direkt än att mellanhänder ska skära emellan. Synd bara att scams och annat elände gör att man inte alltid vågar boka på det sättet.

Vad vi gör och inte gör på resa

Vad vi inte gör på resa

Shoppar gör man hemma i Sverige en sen kväll framför datorn, tycker vi. Vår dyrbara tid på resa vill vi utnyttja till upplevelser.

Besöker djurparker – nej nu får det helt enkelt vara nog! Djurhållningen i de allra flesta länder (Sverige som möjligt undantag) är katastrofal. Djur hör hemma i naturen. Vi har slutat stödja den här typen av verksamhet, med undantag för anläggningar med ett väldigt tydligt, konkret och bevisat fokus på att rädda djurarter, plantera tillbaka djur i det vilda osv.

Vad vi gör och inte gör på resa

 

Gnäller och klagar – Alla kan ju ha en dålig dag, men ärligt talat, vi försöker verkligen verkligen ha en positiv inställning, alltid och till allt på våra resor. Allt som stör oss hemma, byråkrati, förseningar och dåligt väder blir till exotiska upplevelser på resande fot. Missöden blir roliga och dråpliga historier, och eventuellt övriga ”vägbulor” blir lärorika erfarenheter och livsvisdom….

 

Betalar för solstolar – En sarong direkt i sanden duger väl bra? Dessutom ska vi ju inte ligga så länge, det finns ju så mycket annat att göra och uppleva!

Vad vi gör och inte gör på resa

 

Sover ut – Återigen: dyrbar restid. När vi är ute och reser slutar det på något vis alltid med att väckaren ringer klockan 5 eller nåt. Det är alltid läge att kolla in en soluppgång någonstans eller skramla iväg på en jeep eller tuktuk på väg till något som bara kan upplevas i tidig morgonstund. En safari, en vandring, en luftballongstur. Eller bara en tidig flight eller buss till nya äventyr…

Vad vi gör och inte gör på resa

 

Vad vi skulle vilja göra men aldrig gör på resa

Stanna länge på samma ställe – Ja vi håller ett högt tempo. För högt skulle förmodligen många säga. Men vi trivs så och vill egentligen inte ändra på nåt, åtminstone inte nu när restiden alltid är begränsad.
Men sen någon gång, i framtiden när plikterna hemma inte kallar lika intensivt. Då ska vi unna oss att stanna kvar och uppleva på djupet…

 

Vad säger du, låter vi som resedrömmen eller reseskräcken att ha med på resa? 🙂
Vad gör du och vad gör du inte när du reser?

Vad vi gör och inte gör på resa

 

 

25 Comments

 1. Kul inlägg och bra bild med fotografen i solglasögonen! Vi är nog hyfsat lika här, men kanske inte helt. Fotriktiga skor är jag dålig på och det händer att vi shoppar (begränsat på den årslånga resan dock). Betalar aldrig för solstolar. Sååå onödiga pengar 😉

  • gunilla yourstone

   Kul att ni reser ganska lika. 🙂 Den största skillnaden när man reser ihop med andra brukar vara det här med foto och storlek på packning tycker jag…
   Den bilden har vi förresten som profilbild på Instagram.

 2. Linda, 155cm.se

  Superintressant, har ett inlägg med samma rubrik men lite annat innehåll på gång, kul att inspireras av en annan! Får se vad jag får ihop framöver.

 3. Intressant inlägg. Jag fotar massor på mina resor och det är verkligen alla typer. Från snabba sneda bilder när ja slitit upp kameran ur fickan för att fånga ett ögonblick. Till de mer genomtänkta sakerna där jag fått en känsla för en komposition som kan bli bra. För mig blir också bilderna något jag kan gå tillbaka till och jag minns oftast resorna mycket bättre eftersom jag ganska ofta sitter i mitt fotoarkiv och gräver. Och faktum är, jag tittar lika mycket på de genomtänkta bilderna som på hast-bilderna när jag bara slet upp kameran på en sekund.

  • gunilla yourstone

   Min kanske bästa bild någonsin (??? men den fick i alla fall något slags pris i Vagabond) var en ”slita upp kameran och knäppa av på måfå”-bild.
   Jag satt och konverserade en munk i Yangon, Burma och ville inte vara oartig och rusa iväg när jag såg motivet komma.

 4. emolis

  Er lista kunde varit vår, med undantag för sover ut-biten. Med en morgontrött tonåring som medföljare på resorna kommer vi tidigast iväg vid 7-8 tiden och därför var det längesedan vi såg någon soluppgång. Men allt har väl sin tid. Boendet är inte heller så prioriterat, men senaste resans ruggiga hotell har gjort att vi har börjat se lite annorlunda på det här med boende, i fortsättning kommer vi nog vara lite mer kräsna.
  Något vi alltid gör på ett nytt ställe är att besöka en lokal matbutik för att hitta lite ovanliga matvaror. Fast nu har vi ju börjat få ett så stort utbud i Sverige så det är svårare att hitta något som inte finns hemma.

  • gunilla yourstone

   Reser med båda barnen i sommar för första gången sedan 2012 eftersom sonen inte velat sedan dess, så jag lär väl bli varse…:-)
   Ruggigt hotell, var det Hong Kong?
   Vi har prel-bokat något som heter LBP, har fått bra omdömen på reseguiden så jag hoppas på det bästa…

 5. Kul lista! Jag känner igen mig i mycket. 🙂 Fast numera springer jag ganska mycket efter vår 1,5-åring på våra resor, det skulle väl vara en punkt jag lägger till på min lista, haha!

  • gunilla yourstone

   Vi reser ju oftast utan barn, men i sommar blir det hela 2 st ”barnresor”, dock hoppas jag att de är alldeles för gamla och förståndiga för att jag ska behöva springa efter dem! 🙂

 6. Bra inlägg, håller också på att lära mig hur jag och maken gillar att resa. Men vi gör ett sabbatsår, så det går inte att hoppa över sömn eller minutiöst planera…skorna däremot måste vi bli bättre på. Vad anväder ni för skor när ni åker till varma/fuktiga länder, säg Vietnam under sommaren?

  • gunilla yourstone

   Nä, våra resor är ju max 2,5 veckor långa, längre än så kan vi inte vara bort från jobb, barn etc. Är man borta länge blir det ju skillnad.
   Vi reser med 2 par skor, ett par trekkingskor, tex Salomon och ett par sport/trekking-sandaler. Just nu har jag ett par från Ecco som är kanon. Man kan fälla upp bakkroppen på dem så att de blir ”tofflor” att bara sticka in fötterna i när man ska gå kortare sträckor.

 7. Intressant! Jag reser ju på många olika sorters resor, med barn, utan barn, på träningsresa med laget, ensam med bara ett barn så jag får ofta lägga upp dem på olika sätt – som nu senast har jag mest slappat och inte stått med kameran i högsta hugg eftersom – ja, att resa själv med ett barn helt enkelt inte gör fotograferandet prioriterat och så vidare… 🙂
  Och fotriktiga skor – jodå, jag har dem med mig – bara aldrig på fötterna.

  • gunilla yourstone

   Håller med om att det är annorlunda med foto när man har barnen med på resa. Eller rättare sagt, för mig om jag reser med båda barnen och kanske även ytterligare en barnfamilj. När jag reste med bara min dotter till Brasilien hade vi ungefär samma rytm båda två och hon fotade nästan lika mycket som jag.

 8. Jag känner inte igen mig i så mycket. Researchar inte i onödan, fotriktiga skor ja, gärna solnedgång men det får också komma lite som det kommer, hellre länge på samma ställe och missa sevärdhet än för kort tid på många, helst inte så mycket sevärdheter om det inte är offseason (eller d beror ju på vad man menar med sevärdhet), gärna all inklusive mat så man får testa, zoo nej helst inte men vet inte om jag tycker safari är direkt bättre ur det syftet. Ja typ så.

  • gunilla yourstone

   Ja men det var väl skönt med en kommentar från någon som INTE reser som vi! 🙂
   Safari kan ju vara väldigt stressande och hetsande mot djuren, tycker att det var så på Sri Lanka. Däremot har jag inte upplevt det så o Afrika. Fördelen med safari är väl att det ger ett ekonomiskt incitament att bevara djurarterna i sina rätta miljöer…

 9. Desirée

  Superintressant! Vi gör typ tvärtom. Nästan. Min ultimata avkoppling är att ligga på en strand, i en solstol, och läsa en pocketbok, gå en promenad, äta lunch i skuggan och slumra en stund. Titta på folk och slå sig i slang med folk, gärna lokalbefolkningen, och någon gång andra turister. Vi vill komma ner i varv och inte flänga runt som jehun. Särskilt inte om vi bara stannar en vecka. Stannar vi längre, kan vi flänga en del. Inte planera för mycket, utan go with the flow, och boka utflykter på plats, av de lokala. Äta på olika ställen varje kväll, och möjligen gå tillbaka till favoriten sista kvällen. Promenera massor och ibland hyra en taxi en heldag för att åka runt. Det bästa är när man blir hembjuden till folk. Det är fantastiskt.

  • gunilla yourstone

   Ja man är ju olika. Det viktiga är att man hittar sitt sätt att njuta och få maximal behållning av resan.
   Vi känner oss nog faktiskt ännu mer, om inte utvilade, så i alla fall energifyllda efter en hektisk resa än efter en lugn strandsemester.

 10. Anneli

  Får tankar och funderingar kring det här med packning..Från att alltid ha genant mycket persedlar och många plagg som inte ens kommer till användning ( tänk OM det blir blåst, regn, inbjudningar tilk storslagna fester ( knappast..!) så letar jag efter en fungerande baspackning som gör resandet lättsamt utan att vara störande torftigt vad gäller utrustning..
  Lika stor utmaning varje gång. Tar med mig dina tankar kring begränsning av skor – och idén att tvätta under resan ( VARFÖR har jag inte gjort så tidigare?!)

  • Gunilla Yourstone

   Enda gången det inte funkar med bara två par skor är om man ska gå in på någon flashig skybar med dresscode i Asien. Annars räcker det långt!
   Lycka till med packningen. 🙂

 11. Anneli Johansson

  Kul att läsa! Ens personlighet färgar väl av sig på resestilen tänker jag. Har turen att ha en dotter som hanterar det mer åt samma håll som ni -med planering. Hon kan vid lämpligt tillfälle dela ut kopior på färdväg under resan och förklara hur man kommer snabbast till hotellet från metron, det har hon kollat ut på nätet.
  Tänker att det blir mer resa för pengarna på ert sätt! Och fotograferingstiden -självklart!!!
  Solstolar-pinsamt nog har jag vid ett chartertillfälle på 90-talet drivit igenom medtag av 2 brassestolar till Kreta.😳😳.
  Maken vägrade gå genom ankomsthallen med mig, tyckte det var dödspinsamt. Om man vill ha solstol – då får det bli en dags hyra. Solning är ändå överskattat..

  • Gunilla Yourstone

   Oj den hade man ju velat se, när du kom där med solstolarna till check in! 😉

 12. Ett mycket intressant inlägg! Haha, vi är rätt olika på en del punkter ser jag. Åka till New York utan att shoppa? No way. Har nog bara en enda gång i mitt liv köpt ett klädesplagg via datorn, haha. Älskar att slinka in i små mysiga secondhandaffärer eller fynda bra och prisvärda sneakers eller offseason-designerklänningar på outlet. Men skulle inte åka till stora ”Ullaredsställen” utanför stan. Nej, i city ska det vara, som en del av upplevelsen att kika på folk.

  Planerar jag gör jag till och från, ibland mer, ibland mindre. Men vi här helt överens om att testa lokal mat och skippa djurparker!

  Jag gjorde ett eget inlägg med bara saker jag inte gör. 🙂 http://www.newyorkmybite.com/saker-jag-aldrig-gor-nar-jag-reser/ Kanske spinner vidare på resten senare!

 13. Pingback: Saker jag aldrig gör när jag reser - lite mera rosa reseblogg

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *