Vi får frågan själva ganska ofta. Man ser den också med jämna mellanrum i olika frågeforum.

– Hur sjutton kan man resa så mycket? Hur är det möjligt liksom?

Både frågan och svaren intresserar oss, så vi läser alltid med intresse. Hur har andra gjort? Finns det något vi kan plocka upp eller lära?

När man studerar svaren, finns några ganska tydliga gemensamma faktorer för de människor som lyckats med att realisera sina drömmar och ordna ett liv fyllt av resor.
Vill ni veta vilka de är? Tänkte väl det.

De är duktiga på att prioritera

I stort sett alla som vi stött på som reser mycket har mycket tydliga prioriteringar i sina liv. Man har bestämt sig, det är resa som är nummer ett och sedan är man beredd att prioritera, spara och göra uppoffringar för att det ska hända. Man ser sällan resededikerade personer som låter pengarna rinna mellan fingrarna utan kontroll.

De har oftare inte barn

Det finns förstås gott om människor som har familj och barn och ändå reser mycket. Vi är själva exempel på detta. Men aktiva val att välja bort familj, verkar ändå överrepresenterat i reseälskar-kretsar.

De har jobb och yrken som möjliggör resande

De har lyckats ordna sina liv, på ofta helt olika sätt så att resande är möjligt. Några har ett jobb som helt eller delvis kan tas med på resa och utföras på annan ort. Andra har scheman, arbetstider eller semesteruppgörelser som medger mer ledig tid. T.ex att man jobbar skift och har lediga veckor i schemat, att man kan jobba intensivt under ett antal månader och sedan ta helt ledigt och åka iväg en längre period. Eller att man har ett generöst semesteravtal. Man har ofta också skaffat sig arbeten och chefer som är positiva till att hjälpa till och där det går bra att vara ledig.

I vårt fall är Christofer egenföretagare som inte är styrd av antal semesterdagar på samma sätt som anställda. Och jag har numera lyckats förhandla till mig 9 veckors semester årligen.

De händer att de tjänar bra med pengar

Ja det händer faktiskt att de har jobb där de tjänar ganska skapligt. Och det är klart att det underlättar. Samtidigt är detta förhållande inte så viktigt och vanligt som man kanske tror. Förvånansvärt många reseentusiaster har helt vanliga jobb med vanliga löner, men lyckas ändå förverkliga sina drömmar.

De har haft tur i livet

Måste bara nämna det till sist. De har också haft tur i livet. Inte drabbats av sjukdomar, olyckor, eller annat elände som gjort det omöjligt för dem att realisera sina drömmar.

Känner du igen dig i detta? Har du sett andra faktorer, hos dig själv eller andra som påverkar möjligheten att realisera ett resande liv?

Missa inte att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips.

 

18 Comments

 1. Hej. Jag reser ganska mycket också. Jag sätter ihop resorna själv och de blir oftast billigare då. Jag lägger inte pengar på dyra restaurangbesök i Sverige. Jag bestämmer själv för jag är egen företagare och reser på typ lågsäsong för jag gillar inte när det är för mycket folk.

  • Gunilla Yourstone

   Känner igen det där med restaurangbesök, stämmer på oss också! 🙂

 2. Inget hus och inga husdjur är en av nycklarna för egen del, plus inga egna barn vilket så klart öppnar upp möjligheter. Ofta brukar chefen inte heller vara särskilt svår, även om senaste snabbt påkomna trippen ställde till det lite. Skickligt nog låg jag flera veckor före i ett par av mina projekt så det är så klart en fördel att jobba på lite också och vara beredd att jobba lite extra.

  • Gunilla Yourstone

   Nä just det inga husdjur hade man ju kunnat lägga till. Dels kostar de och dels är det en helt del besvär att leja bort dem när man ska iväg.

 3. Jag känner igen mig på det mesta, möjligtvis utom det där med pengar. Eller kanske snarare ska säga att det varit olika i olika perioder. Bra ibland faktiskt men mindre bra ibland. Känner nog igen mig på resten! Mitt jobb är hyfsat flexibelt, mina bonusbarn är vuxna och ja, hyfsad tur tycker jag!

  • Gunilla Yourstone

   Fast som jag skriver. Det är mer en fördom att alla tror att det hänger på pengarna. I verkligheten är det mer prioriteringar av dem än hur många man faktiskt har. 🙂

 4. Känner igen mig i det mesta. Jag tar många långweekend som möjliggör resande då jag har svårt att vara borta från jobbet längre tid då bara en person kan varje sak. Är jag ledig en vecka lägger jag ca en timma på jobb per dag och jobbar när jag är hemma runt 50 timmar i veckan. Funkar för mig så länge jag kan vara ledig när jag önskar.

  Lever rätt billigt när jag är hemma och har inget behov av lyxshopping. Köper hellre fina saker jag verkligen längtar till än fem lyxväskor tex.

 5. emolis

  Känner igen mig på översta punkten dvs prioriteringar. Annars har vi tre barn som alltid fått följa med på resorna, nu är det bara yngste sonen kvar som vill med och OJ vad billigt det helt plötsligt har blivit. Nu kan vi ju resa ännu mer 🙂 Vi har hus och hund och vanliga jobb med 6 veckors semester. Jag skolade dessutom om mig till ett lägre-lön-yrke för ett par år sedan och vi har alltid prioriterat att jobba deltid, tidigare för barnens skull och nu för livskvalitens skull. Men vi reser alltid på en ganska tight budget och har blivit mästare på att sätta ihop prisvärda resor. Men sen är det ju som din sista punkt, vi har haft en enorm tur i livet, vi är friska och priviligierade som bor i Sverige.

  • Gunilla Yourstone

   Så ni har också hund, ja inte det mest optimala när man rese mycket. Men de är ju så fina! 🙂

 6. Angelica

  Vi prioriterar bort en hel del nöjen i Sverige för att istället resa så ofta vi kan. Vi är en familj med tre barn och då är det resor på skolloven och således under högsäsongen som gäller. Vi sätter själva ihop våra resor och letar billiga flygbiljetter i mycket god tid. Vi lägger ner mycket tid på att leta efter prisvärda alternativ. Ibland, när det passar vårt resmål, hyr vi lägenhet eller hus eftersom det ofta är billigare för en större familj än flera hotellrum. Vi har också en fördel av att vi är skåningar 😜 och har nära både till Malmö och framförallt Köpenhamns flygplats. Det ger kortare restid med färre byten och enklare att hitta direktflyg till många destinationer.

  • Gunilla Yourstone

   Ja, kanske borde ha haft med det också: ”Många är från södra Sverige”. För inte många norrlänningar reser så mycket fantasist. Och långt och dyrt är det. 🙂

 7. Jag känner igen mig ganska långt, förutom det där med hög lön då 😉 Men eftersom jag bor ensam och är smart med pengar brukar jag inte ha problem att lägga undan sparpengar varje månad, och samtidigt kunna unna mig lite smått ibland. Men eftersom jag bor på landsbygden är det lätt för mig att hållas bort från restaurang och bar, det händer bara enstaka gånger per år på hemmaplan.. 😉

  • Gunilla Yourstone

   Jag känner mig som en riktig ”lantis” fastän jag bor mitt i stan. För jag har ingen koll på restauranger och inne-ställen. 🙂

 8. Intressant läsning och håller helt med 🙂 Jag tror främst det handlar om prioriteringar som sagt. Resan styrs såklart efter budget i livet men jag tror ändå de flesta av oss resgalningar kämpar mest med att frigöra tid, 9 veckors semester låter ju helt ok. För oss som reser mycket och länge med barnen har det framförallt varit mannen som kan ta med sig jobbet och att vi sparat föräldradagar till vinterresor 🙂

 9. Martin Svensson

  Inget måste men två inkomster gör det naturligtvis mycket lättare att resa. Vi reser själva fem månader om året på löner som timanställda undersköterskor inom äldreomsorgen.

  • Gunilla Yourstone

   Sant. Betydligt lättare att vara två än ensamstående. Fast vi var faktiskt särbo själva tillshelt nyligen. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *