När man reser vill man förstås visa hur otroligt världsvan man är. Vara redo med jackan och iPaden i säkerhetskontrollen, slänga upp väskan på hyllan i planet i farten, utan att det bildad någon kö bakom, ställa sig i rätt kö till passkontrollen, pruta och känna lukten av alla scams på 100 meters avstånd.

Då känner man sig proffsig. Jag menar, man har ju ändå uppemot 100 resor i ryggen.

Men ändå liksom. I bland går det på tok. Ibland står man längst fram i planet och bara inte hittar sitt boardingkort, man blir upplurad av taxin till hotellet och man har ingen penna med sig för att fylla i inresekortet. Känner sig som en idiot.

Ibland går det på tok mer big time också.

Glömde att barnens pass gått ut

Som när jag (Gunilla) skulle åka med mina barn till Kroatien första dagen på sommarlovet. Biljetterna som var genomgående från Umeå hade bokats nästan ett år i förväg. Allt var minutiöst förberett. Barnen snudd på övertaggade.
Vad kunde egentligen gå fel på en så pass enkel resa. Ja, jag skrev det just själv, pass var ordet. För plötsligt, med bara en vecka kvar till avresa inser jag att båda barnens pass gått ut…för ganska länge sedan.

Jodå, det ordnade sig med det var på näppen.

värsta misstag på resa

Väntade i fel gate

Eller när jag i jobbet i sällskap med en kollega skulle åka hem från Stockholm till Umeå. Vi anländer i lugn och ro till Arlanda. Kollar gaten på skärmen, går och sätter oss. Läser lite, chillar. Ställer oss i kö för boarding. Bara det att när vi kommer fram så visar det sig att vi hade ju inte biljetter till det planet till Umeå (Norwegian), utan till SAS-planet som lyfte för 15 minuter sedan.

Nästa (och sista) SAS-planet var fullt. Var vi sugna på att utan bagage tillbringa natten på Arlanda? Nej! Vi bokar biljetter med Malmö-aviation via telefon (detta var före Smartphonens tid), slänger oss i en taxi. Chauffören hänger på och engagerar sig och körde oss i 160 km/h från Arlanda till Bromma.

Jodå, vi kom hem den kvällen också!

Glömde reskassan i cykelkorgen

I Burma är det cash som gäller. Man tar med sig ovikta, blanka dollar-sedlar in i landet och sen växlar man till sig burmesiska valuta. Tjocka buntar blir det att bära runt på. Säkrare att ha dem med sig än att lämna på hotellet, tyckte vi. Dvs om man verkligen har dem med sig. Inte om man glömmer sedelbunten i cykelkorgen när man stannar och besöker pagodor.

Men jodå pengarna låg kvar där vi lämnat dem i detta ärliga och oskuldsfulla land.

värsta misstag på resa

Utan kamera i Kalifornien

Man åker till Kalifornien. En nätt resa man kanske inte gör så många gånger i livet. Man ser fantastiska saker, Yosemite, Death Valley och Mono Lake. Jodå, man har med sin kamera och till och med en adapter.

Men kamerans batteriladdare funkar endast på 230V och inte 110V som i de amerikanska uttagen. En transformator behövs alltså, men var hittar man en sån mitt ute i nationalparkerna när man väl upptäcker detta sorgliga faktum?

Det blir en ransonering på typ 5 bilder om dagen för att batteriet inte helt ska ladda ut. 5 bilder om dagen??? Vi brukar komma hem med 100-tals per dag!

värsta misstag på resa
1 av 5 tillåtna bilder idag

Inget myggmedel i ”Dengue-land”

Vi har ett pack-inlägg här på bloggen. Inför resan heter det och är en liten klassiker faktiskt som tickar på genom åren och har lästs av ganska många resenärer.

Ett redigt och praktiskt inlägg som en gång för alla slår fast vad en fullgod packning bör innehålla. Vi har till och med en liten lista över lämpligt reseapotek, där förstås myggmedel har en framskjutande position.

Men själva konsulterar vi förstås inte vår egen packlista. Det får ju inte vara för enkelt här i världen. Således åker vi till Sri Lanka, rödmarkerat på dengue-kartan, utan myggmedel  under det värsta dengue-utbrottet på 30 år.

Lagom till incheckningen hem börjar Christofer att svettas floder och kan inte ens gå utan stöd…

värsta misstag på resa

Vilka är dina värsta rese-misstag?

Glöm inte att gilla 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

Tags

19 Comments

 1. Åh, får ångest bara av att läsa om det ? jag har inte gjort några desto allvarligare misstag ÄN, jag kan mest komma på att ha tagit fel buss och då hamnat på fel ort. Men har bara varit att åka vidare till rätt ställe med en annan buss sen, utan allvarliga förseningar. Man kan ju bara hoppas det stannar på den nivån.. 😉

  • gunilla yourstone

   Ja men det var väl lite härlig ändå? Att hamna på fel ort. Lite i klass med gaten där. 🙂

 2. Haha men kära hjärtaness! Så mycket tabbar. Har ännu inte begått någon major tabbe att det märks som på det där sättet. Kameragrejen var nästan värst. Stackars!

  Men jag är inte särskilt välplanerad så ser nog inte så mycket som tabbar.

  • gunilla yourstone

   Ja när man radar upp dem så här tillsammans, känns det nästan som att man behöver en förmyndare. 🙂
   Kan tillägga att kamera-tabben var innan bloggen (även om resan numera finns dokumenterad här). Hade det varit nu med blogg och allt hade jag nog brutit ihop!

 3. Marina

  Visst har det skett en del misstag, som bussar åt fel håll, glömda saker, fel köer och annat smått och gått, men det största är säkert ”yet to come”… Den enda trösten är väl att ”det som går tokigt idag blir en kul historia i morgon” 😉

  • gunilla yourstone

   Ja man väntar du bara på den stora katastrofala resemissen som att man missar planet och är tvungen att ställa in hela resan eller så… 🙂

 4. Visst gör man misstag även om man är van att resa! Och ibland kanske därför, för att man blir lite ”nonchalant”. Vi glömde våra pass på hotellet i Marrakech en gång när vi åkte till flygplatsen. Upptäckte det när vi skulle checka in … som tur var var vi i god tid (och det är inte sååå långt till flygplatsen) och hann hämta dem 😉 Peters bror har gjort ett värre misstag. Han skulle åka till Thailand med sin familj (fem barn) och uppfattade datumet fel. Planet skulle avgå typ 00.30 på natten och han tänkte att det var den kommande natten, medan det istället förstås var tidigt på morgonen. De väcktes mitt i natten när Arlanda ringde och undrade var de var. De missade förstås flyget …

  • gunilla yourstone

   Jag tror också att man blir nonchalant. Har hänt att jag stått i passkontrollen i något nytt land och tänkt ”För inte var det väl visum hit va? Kollade vi det?”
   Åh nej, en där flygmissen är ju den man fruktar mest! Så man inte kommer iväg alls på sin resa!

 5. Caroline

  Tog fel på tiden när jag skulle åka hem från Vietnam var nästan på väg o åka nio på morgonen men upptäckte innan jag la mig att det var 21 jag skulle åka för fick inte ihop att det skulle ta sååå många timmar hem. Så jag fick en hel extra dag för shopping i Ho chi Minh! Så det var ju ett positivt misstag. Gillar också att känna mig resvan men inte alltid det blir som man tänkt, just det jag cyklade vilse helt på risfälten o kom äntligen fram väldigt sent på kvällen till hotellet.

  • gunilla yourstone

   Ja men det blev ju ganska bra till slut! Skönt när det är åt det hållet. ?

 6. City Lover Reser / Dita

  Ja, ingen är skyddad från misstag, inte ens de allra beresta. Det där med myggen var läskigt. Hoppas det slutade bra. Oroar för dengue för mannens skull när vi ska till Bali och Lombok.
  Vårt värsta miss var när vi låste oss ut från hyrbilen i Mexico. Den resan toppar för övrigt listan på resetabbar vi har gjort.
  Dita

  • gunilla yourstone

   Helt sanningsenligt så vet vi inte om det var dengue han fick eller något annat. Men ett stort misstag var det i alla fall att inte ta med myggmedel och inte ha koll på att det var dengue-epidemi det året.
   Ja, ditt inlägg har jag läst tidigare. Superbra ju. Man ska bjuda på sina misstag och skratta åt dem (och helst lära sig något av dem). 🙂

 7. Reste till Budapest och glömde pengarna i ytterfacket i resväskan när den checkades in. De var såklart inte kvar 🙁 Som tur var så var det inte alla pengar. Dessutom hade vi inte låst väskorna ens! Vettefan vad vi höll på med, naiva var vi kanske:p Blev av med lite smått där..

  Var i london i veckan, skulle ta tåget mot flygplatsen och skyndar oss in i ett tåg som stod där. Hann åka halvvägs innan vi insåg att vi var påväg mot fel destination haha! Tur att vi hade gott om tid på oss men inte roligt att bära upp 15kilos väskor i trappor.

  • gunilla yourstone

   Aj då, inte kul med pengarna!
   Ja fel tåg och sånt har ju hänt, men bara det går att reparera så… 🙂

 8. Kristina

  Kanske inte så mycket tabbe men det är klurigt att resa över datumlinjen. Jag skulle från NZ till Hawaii och möta upp vänner som flög fr LA. Vi kom fram till att de landade på fredagen och jag på lördagen. Jag skulle alltså ta mig själv till en annan ö. Väl i Honululu står mina vänner och väntar på mig. De hade under sin flygresa klurat ut att jag också skulle landa på fredagen och var vänliga nog att vänta på mig. Jag var förvånad för jag var fortfarande övertygad om att det var lördag när jag landade.

 9. Siv Bergström

  Men hur gick det för Christofer ?
  Fick han denguefeber?

  • Gunilla Yourstone

   Alltså, när vi kom hem gjorde han en massa test på vårdcentralen (förutom att det blev akuten först i Uppsala för att säkerställa att det inte var hjärnblödning) på olika blod/mygg-sjukdomar. De skulle höra av sig om de hittade något och det gjorde de aldrig, vilket Christofer tolkade som att han inte hade Dengue. Jag hade väl kanske eventuellt föredragit ett något tydligare besked. 🙂

 10. Ann Beutler

  Alltså visst är det pinsamt med misstag😩. Ett av mina värre ( som blev flera knasiga grejor) 2006 var på hotellet i Bankok. Det var relativt sent på kvällen..tänkte duscha och ta en hyfsat tidig kväll. Kom på att ta en titt till på flygbiljetten. Jodå 00.15 am står det så prydligt. Tänker äter sen frukost och så ut till flygplatsen i god tid. Hoppar in i duschen och sedan blir jag isklall!! Stod ju am..men Jeesus..am det är ju e midnatt..inte e lunch eller minns jag fel? Då 2006 hade jag inget internet med mig..utan man gick fortfarande till i net cafer..tror jag rusade ner i receptionen så de kunde bekräfta mina misstankar..Jodå drygt 3 h kvar innan avgång

  Det blev en kaotisk snabbpackning och god dricks till taxin som höll mkt bra fart.
  Och så i säkerhetskontrollen..mina 4 fint inslagna köksknivar..å nej de hade i stressen hamnat i handbagaget😳😳😩😩

  I taxfreen skulle jag köpa wiskey till bjud och lite till maken…2 flaskor plomberades och försäkran fick jag att det inte var ngt problem med planbytet iKöpenhamn.. Det var det..min whiskey tog i från mig😥😥
  Ngn sa att det var till deras julfest! Har ännu inte lyckats begripa alkoholens krågliga väg i flygplansvärlden.
  Fö var det en spännande resa😀

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *