Här har vi sammanställt lite ”tips och tricks” som kan vara bra att tänka på när man reser.
Eller i alla fall hur vi brukar göra och tänka inför resan, med packning mm.

Vaccination och visum

I god tid innan resan, kolla upp vilka vaccinationer som behövs, vaccinationsguiden är en bra start. Behövs visum till landet och hur ansöker man i så fall?

Viktiga papper

Ta alltid med kopia på försäkringsbevis för hemförsäkring. Detta kan ligga kvar i någon ficka på resväskan från resa till resa, så glömmer man dem inte.
Fota av pass och flygbiljetter med mobilen (som följer med på resan). Kopiera även dessa och lägg papperskopiorna i samma fack på resväskan som försäkringsbeviset.
Gör dubbla mappar med alla resedokument, hotellbokningar, andra bokningar etc. och förvara på varsin plats.

Vissa länder kräver vaccinationsintyg på ex. Gula febern.

Pengar

Vi förvarar alltid våra pass och pengar i ett ”money belt”. Svettigt men säkert. Innan resan delar vi alltid upp pengarna så att vi har hälften var.

Packning

Lätt, lätt och lätt.

Det finns väl egentligen aldrig någon anledning att packa för mycket. Även om man (Gud förbjude) ska bo på ett och samma ställe på hela resan, så ska ändå bagaget hanteras tillräckligt mycket för att det ska bli jobbigt med en gigantisk packning.

Skriv en lista på vad som behövs, t.ex:

  • 3 par shorts
  • 7 t-shirts
  • …osv.

Listan kan göras ganska långt innan. På så vis ser man ju också i god tid om något saknas och behöver köpas.

Listan görs utifrån antal dagar man kommer att vara borta och eventuella tvättmöjligheter längs vägen. På en 2-veckorsresa tar man alltså med sig 14 ombyten, eller om man tror sig kunna tvätta längs vägen, färre. Gränsen ligger på ungefär två veckor, skulle vi vilja hävda, är man borta längre måste man helt enkelt tvätta.

Dagen innan, lägg upp allt på packlistan på sängen, ett tomt bord eller dyl. Kolla av att allt är där, bocka vid behov av på listan. Packa därefter ner i resväskan. Om du packar direkt i väskan kommer du att ödsla en massa tid på att fundera; Hur var det, packade jag de vita shortsen? Hur många strumpor har jag hunnit lägga ner?
Och så får man gräva i väskan och se efter.
Dessutom ser man ganska lätt med ögonmått om man lagt fram för mycket eller inte då man måttar mot väskan och kan vid behov göra en utgallring innan man börjat packa. Man tenderar att göra mer rationella val av vad som ska bort då än om det mesta redan ligger packat i väskan.

I mer komplicerade fall, vandring, resa genom flera klimatzoner (eller bara Ryanair…) rekommenderar vi t.o.m. en provpackning och provvägning någon vecka innan avresa, så att man inte står där med skägget i brevlådan timmar innan avfärd.

Ta med kläder som är lätta att kombinera. De skitsnygga och alldeles nya knallgröna shortsen som bara matchar den grönrandiga tröjan får stanna hemma, hur snygga de är är. Kill the darling.

Två par skor.
Ett par väl ingångna  trekkingskor med vattenavstötande egenskaper.
Ett par trekking-sandaler. En favorit är dessa från Ecco där bakkappan kan skjutas upp så att skorna blir ett par ”tofflor” att bara skicka in fötterna i.

Två par skor behövs dels för att gardera sig mot skoskav, dels om man blir blöt om fötterna under resan och ett par skor behöver torka.

Reseapotek och annat praktiskt

Vi reser alltid med ett litet reseapotek;

  • Alvedon
  • plåster
  • handsprit
  • våtservetter
  • vätskeersättning
  • medel mot turistdiaré, Dimor
  • solskydd
  • ev. myggmedel

Annat praktiskt är:

  • sax 
  • sykitt
  • ett par säkerhetsnålar

Dessa saker kan ligga kvar i väskan mellan resorna i något av de där små facken resväskorna ofta innehåller.

pannlampa-super-led

Även:

  • pannlampa för mörka kvällar utan gatlyktor, hyrda cyklar utan lyse och strömavbrott
  • eladapter
  • regnponcho, finns billigt och bra på Ica Maxi, Stadium etc. (till tropiska resmål)
  • kikare (på vissa typer av resor)
  • kamera
  • laddare (till alla devices som man har med…)
  • solglasögon
  • solhatt av något slag
  • sarong (framför allt till resmål som erbjuder bad)
    Sarongen väger inget och tar liten plats. Kan användas som handduk att toka sig på och att ligga/sitta på stranden. Den blir också lätt en kjol eller klänning att ta på ovanpå badkläder, eller en sjal att lägga om axlarna beroende på vad anständigheten kräver.
    Sin första sarong köper man lämpligen på plats (i asien, afrika, sydamerika…) och sedan får den hänga med.

Väska

Vi brukar resa med resväska. Ryggsäck passar då man reser budget och vill kunna gå längre sträckor med sin packning, eller om man reser till platser där det saknas vägar att dra väskan på, t.ex. öluff i sydostasien.
Ryggsäcken har den nackdelen att den är mer lättforcerad, dvs även om man låser den med hänglås etc, går det lätt att skära upp tyget.

Den optimala storleken på resväskan är enligt oss någonstans runt 65 liter. Tillräckligt liten för att gå in i taxibilar (2 st), bagagehyllor på tåg etc, men samtidigt rymlig nog för ca 2 veckors packning.

Hjul ska man förstås ha på sin väska, 2 st och inte 4. 4-hjuls väskorna går lätt sönder och är svåra att dra på mer komplicerade underlag än nyskurade terminalgolv…
Och hjulen sitter på kortsidan av väskan och ingen annanstans.

Lås enligt amerikanska tullens standard är en klar fördel.

Adresslappar

Adresslappar trodde vi länge var sånna där engångs i papper som nervösa charterturister skev hotellnamnet på och satte på väskorna vid incheckningsdisken.
Ända tills vi stod där en kväll, vid SAS reclaim-disk i ankomsthallen på Arlanda och efterlyste väskor försvunna ”någonstans mellan Windhoek och här” och SAS-kvinnan tittade skeptiskt på oss och sa:
– Men har ni inga adresslappar på väskorna? Det ska man ju alltid ha!
Sedan dess har vi köpt sånna adresslappar i orange hårdplast, ordentligt uppmärkta med fullständig hemadress och telefonnummer.
Just in case.

Handbagage

Ja, vi har hört att det incheckade bagaget kan komma bort. Men ärligt talat hur ofta händer det? (för oss har det hänt en gång att väskorna inte funnits på bandet, men då var det på hemväg och vårt byte i Johannesburg gick så snabbt att vi var mer förvånade att vi själva hann med än att väskorna inte gjorde det) Och den gången får man väl (förhoppningsvis på VISA´s bekostnad) köpa på sig någon omgång underkläder helt enkelt.

Vi rekommenderar inte att fylla handbagaget med massa nervösa ”bra att ha” grejor.
Det är roligt och avkopplande att strosa runt på Arlanda och eventuella andra flygplatser där man byter plan. Det är synd att förstöra det nöjet med en blytung väska som fjättrar en vid en tråkig gate i flera timmar…

Alltså: handbagaget ska vara en ryggsäck som man sedan under resan kan använda som dagsryggsäck för sina utflykter på resmålet. Den bör innehålla:

  • Mappen med resedokument och bokningar (i kronologisk ordning för att undvika blodpropp i hjärnan vid diverse incheckningsdiskar)
  • Eventuell mapp med papper om resetips mm (att vara helt digital är fortfarande komplicerat)
  • Den eller de böcker du tänkt läsa på flygresan
  • Telefon
  • Annan förströelse under resan som du faktiskt vet att du tänker ägna dig åt och inte bara packar ut i fall att…
  • Mediciner
  • Kamera som man inte vill checka in.
  • Tandborste (och hårborste, beroende på hur man är lagd…) vid långflygningar.
  • Tröja/fleece att ha på flyget, eftersom det ofta är kallt i kabinen.

En klar fördel är om ryggan har utvändiga fack för flaskförvaring. Under dagsutflykterna blir det mycket enklare att bära med sig och komma åt vattenflaskan då.

Klädsel

Under flygresan är det, enligt vår mening, funktion framför utseende som gäller. Vi har sett (men inte förstått) människor som långflyger i högklackat, nystruket, nypressat, elegant och även barfota.
Men så här föredrar vi att resa:

  • Byxor i tunn ganska löst sittande modell, som är svala vid framkomsten till resmålet och inte sitter åt för mycket på planet. Gärna sådana som går att göra om till shorts. Utan bälte, som annars måste tas av och på i varje säkerhetskontroll.
  • T-shirt
  • Huvjacka eller fleece mot kall flygplansluft (blir senare förstärkningsplagg på resan)
  • Stödtrumpor (och lägg ett extra par i resväskan, inte roligt att dra på sig samma par på hemresan…)
  • Trekkingskorna enligt ovan. Dels för att de är större och tyngre än sandalerna. Dels för att det som sagt kan bli kallt på planet.
  • Och oavsett hur kallt det råkar vara i Sverige på avresedagen får vinterjackan stanna hemma…

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

Tags

6 Comments

  1. Gisela

    Det var en riktigt bra sida! Tack vare min rollator och att jag alltid reser ensam måste jag begränsa packningen till en kabinväska.Även en 75+ vill klara sig själv Som du skriver kan en hel del ligga kvar i väskan mellan resorna. En liten kit med de nödvändigaste köksgrejerna – sax, Lilleman, skalkniv o.s.v. finns alltid med. Gamla slitna handukar, trasor och (under)kläder som jag slänger innan jag åker hem ger plats i väskan för nyanskaffat.”Köket” är ju oftast litet och sparsamt utrustat. P.gr.av magproblem lagar jag all mat själv. Inga problem – Det handlar bara om att planera så att det funkar. Ticket har hitintills varit bra på att hjälpa mig. För övrigt stämmer min planer ganska bra med din. Nu letar jag resa för januari. Så kortar jag av den mörka vintern. Berätta gärna om dina planer! MVH Gisela Sicard-Åhlberg

  2. gunilla yourstone

    Tack för din kommentar!
    Ja köksprylar kan vara bra att ta med om man tänker laga mat.
    I vinter blir det Burma för oss, känns mycket spännande!

  3. Jag använder också liknande listor vid mina resor och det är ytterst sällan som jag glömt något. Jag kör med listor: handbagage, incheckat bagage, personligt (vad jag bär på mig) men har också den förberedelselista som jag plockar fram i god tid och checkar av. Sedan har jag också en speciell lista om det är fråga om festival och camping. Som förberedelse räknar jag också att informera anhöriga om resplaner och kontaktmöjligheter.

    • gunilla yourstone

      Den är ju faktiskt bra! Att lämna ut resplanen till anhöriga. Det har jag inte tänkt på.
      mvh Gunilla

  4. Fantastiskt bra inlägg, jag är själv ute och reser mycket och ni lyckades verkligen få med allt man ska tänka på! ☆

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *