I mitt Facebook-flöde i går dök en bloggartikel från SAS (skandinaviantraveler.com) upp. Det här ska du inte packa när du reser. Artikeln gick i stort sett ut på att man inte skulle packa:

 1. Guideböcker – för att världen är digital
 2. Träningskläder – för att det går bra att träna utan speciella kläder också
 3. Schampo, balsam etc – eftersom att det finns att köpa på plats
 4. Hårtork, paraply etc – för att det kan man köpa billigt och sedan kasta
 5. Extra set underkläder – för att det går att tvätta upp
 6. El-adapter – för att den behövs inte om du inte har med dig hårtorken

Hm… att på resa handla billigt skräp av det man redan äger hemma för att sedan kasta känns väldigt inte 2017 och det miljötänk vi ändå börjar komma i närheten av nu. Tvärt om. Idag försöker förhoppningsvis fler och fler att köpa kvalité och behålla över många år. Engångsgrejer väljer man bort om det går.

Sedan kan jag personligen vända mig emot att handla på plats det man redan har hemma i toalettartikelsväg. I stället för att börja resan med en trevlig måltid, lite sightseeing på resmålet eller relaxa på balkongen ska man alltså medvetet välja att resan måste inledas med ett stressat letande efter affärer. För hur länge vill man vara utan schampo liksom?
Det räcker ju utmärkt med de tillfällen när man glömt något viktigt och måste ge sig iväg och köpa det direkt. Väldigt irriterande.
Och vad händer med det köpta schampot när det är dags att åka hem? Då ska man slänga det, får man förmoda. Annars var det inte mycket nytta med att inte ta med schampot hemifrån?

Guideböcker då? Vi är ju ganska digitala av oss. Och vi läser det allra mesta inför våra resor på nätet, absolut. Men den gamla hederliga pappers-reseboken har sin poäng ibland. Dels är det inte alltid man vill ta upp digitala devices och ”flasha” med. Det finns helt klart miljöer där dessa ligger bäst kvar i väskan eller i värdeboxen på hotellrummet. Sedan har vi roamingproblematiken utanför EU.
Digital Lonely Planet testade vi i Hong Kong och var inte nöjda. Mycket struligare att bläddra runt i den och på språng leta reda på ett specifikt kapitel.
Så pappersreseguiden har definitivt sin plats i vår packning. Beroende på resmål.

Ok, är sågningen klar snart? Nej, faktiskt inte. Om det är något som man verkligen kan unna sig att packa extra av, så är det ju underkläder. Väger inget och tar ingen plats. Handtvätta underkläder i handfatet känns som en nödåtgärd i våra ögon.
Och news-flash; el-adaptern är faktiskt inte främst med för hårtorkens skull…
Alla vet ju dessutom att paraplyet i packningen är en helt oslagbar och näst intill kassaskåpssäker huskur mot regn på resan!? Läs mer här i vår steg-för-steg-guide.

Så, där var sågningen av SAS lista komplett.

Men hur ser vår lista ut då? Vilka saker anser vi att man faktiskt inte behöver packa?

packningen du faktiskt klarar dig utan

Grundkursen

För mycket kläder

Skippa bra-att-ha-kläderna. Och tänk inte ens tanken att ”jag har ju inte en aning om vad kan kommer att känna för att ha på mig då”.
Tänk igenom innan. Vilka aktiviteter ska du göra på resan? Vilken typ av kläder är bäst för dem? Hur många plagg behöver du? Kläder kan användas först på kvällen och sedan dagen efter på dagen. Välj lättmatchat. Och inte så smutsgrant. Lämna in på tvätt om du är borta länge. När vi kommer hem har vi oftast använt allt utom möjligen ett set underkläder och kanske möjligen en t-shirt/topp.

Massor av skor

Jag reste en gång för länge sedan med en person som hade en separat resväska bara för skorna.
Gör inte så. Please, just don´t do it. 2 par skor räcker i 99% av alla fall. Ett par sköna typ gympaskor att gå långt i. Ett par sandaler när det är varmt.

För stor necessär

Stora ekonomiförpackningar av duschkräm etc. är bara dumt att släpa med sig. På resan kan man dels ta med reseförpackningar (gärna återanvända och hälla över från större förpackningar), dels kanske inte allt måste med heller. Förmodligen klarar man sig utmärkt utan parfym och hårinpackning i en vecka…

Påbyggnadsutbildning

Det som du inte använder hemma

Om du brukar jogga varje morgon, så ska självklart joggingskorna med. Men om du bara tror att du ska börja träna för att du är på semester, så lämna löparskorna hemma. För det kommer inte att hända.
Och så vidare. Om man aldrig öppnar en bok hemma kommer man förmodligen inte läsa någon på resan heller. Om familjen inte spelar kort hemma, så kommer kortleken att ligga kvar oanvänd i resväskan. Typ så. Kan med fördel appliceras på det mesta. Om du aldrig fotar med systemkameran hemma, kommer du förmodligen inte att göra det på resan heller.

Badhandduk

Om packningen börjar kännas tung, är det tips att byta ut badhandduken mot en sarong. Lättare, tar mindre plats och torkar fortare. Kan dessutom bli en klänning eller en kjol om så behövs.

Smycken

Smycken tar ju ingen plats och vikt. Men lämna hemma ändå. De kan lätt glömmas på hotellrum, försvinna på andra sätt och dessutom dra till sig oönskad uppmärksamhet. När jag åkte till Brasilien lämnade jag t.o.m. vigselringarna hemma. I efterhand lite väl extremt, men jag nojade på ganska bra ett tag där, första gången i Latinamerika och allt…

Avarterna

Det måste ändå nämnas. Lämna kudden och det svenska kaffet och knäckebrödet hemma. Resa det gör man bäst utan skyddsnät och livlina.

Vad lämnar du hemma på resan? Och vad är det onödigaste du någonsin packat?

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips.

18 Comments

 1. Som vanligt, får jag väl säga, håller jag fullständigt med dig om packningstips. (Fast parfym vill jag nog alltid ha med mig…). Jag fick också SAS tips härom dagen och tyckte de var konstiga. Bra skor, miniparaply och kartor – sedan är jag klar för ny upptäckter 😄

  • Gunilla Yourstone

   Kul att du håller med! Och visst är paraply bra att ha med på resan (beroende förstås på vart man ska). 🙂

 2. Jag ÄLSKAR guide böcker som man kan bläddra i. Dessutom skönt att slippa tänka på laddning. Själv brukar jag dock ta med grejer jag kan avyttra på resorna istället för att köpa nytt, t.ex halvslitna handdukar om jag har med beachandduk, skor som är på upphällningen så kan man dumpa det på plats så man får plats i bagaget på hemfärden.

  • Gunilla Yourstone

   Jag gillar också pappers-guideboken! Så enkelt att hitta rätt uppslag. vi höll på att bli tokiga på den digitala i Hong Kong!

 3. Trevlig läsning. Nu åker vi ofta bil och har därför icke riktigt de problem som här avses. Vis av erfarenhet har vi ofta med oss egna kuddar, det har räddat många nätters sömn. Personligen har jag snöat in på kallt kolsyrat vatten. Jodå Sodastreem finns med där i bakluckan liksom vattenkokaren.
  I klädväg håller jag med. Några shorts, tshirt, skjortor och ett gäng underkläder, det får räcka.
  Guideböcker gillar jag, men jag har de helst i paddan. Loggar in på biblan innan avfärd. Läser mycket. Köper på mig någon eller några jag gillar.
  Ja, vi har väl lite andra divaliteter som man inte kan ha när man flyger. Besöka vingårdar är en sådan. Var i Frankrike förra året. En låda på varje vingård gjorde att vi nog passerade gränsen för vad vi fick ta in i Sverige. Det finns ännu mycket kvar av dessa godsaker…

  • Gunilla Yourstone

   Ska nog skriva ett separat inlägg om packning för roadtrip så småningom!

 4. Marina

  Jag tillhör nog också de som helst vill ha en bläddringsbar guidebok (som jag dessutom kan kladda lite i!). Sedan är det ofta så få saker som möjligt som gäller. Är det möjligt reser jag gärna med endast handbagage.

  • Gunilla Yourstone

   Vi är dåliga på det här med att klara sig på bara handbagage. Men ska öva nu i vinter till Dubai. 🙂

 5. Haha, det finns så mycket klokt att tänka kring packning, och man bli nog aldrig fullärd 😉 Själv packar jag varken schampo eller balsam. Balsam har jag inte använt på 30 år och schampo brukar jag ta lite en gång varannan månad (nej håret blir inte fett, det blev det bara i början när det var typ ”beroende” av schampo eller hur man ska se det haha). Så då slipper jag packa det helt enkelt 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Oj vad innovativt att klara sig utan schampo! Kanske lättare med kortare hår?
   Skulle vara rätt Skönt att vara ”avvänjd” fast en svår väg dit, jag har hållet på i ett halvår nu bara att försöka avvänja mig ifrån cerat!!

 6. Superbra inlägg! Håller speciellt med om dig om schampo/balsam och övrig hygien, det finns ju små reseförpackningar! Förstår inte alls vad alla backpackers svamlar om när de säger att man inte ska packa med hygiensaker m.m., för ”allt kan köpas på plats”. Så himla dyrt dessutom om man t.ex. backpackar i 3 månader och flyttar på sig minst en gång i veckan, att köpa nytt och kasta hela tiden..? Nej jag tog med mig reseförpackningar till Australienresan – kom över lite extra schampo m.m. under resans gång också då folk brukar lämna mycket saker efter sig i hostelens duschar, så tog mig friheten att ”låna” lite av sånt som lämnats kvar 😉

  Har aldrig haft med mig en guidebok faktiskt, planerar på förhand vad jag vill se och skriver en lista med nyttig information, sen försöker jag hitta boende med wifi och eventuellt ett kontantkort. Trosor skulle jag inte heller ta med många av numera, går så lätt att skölja upp med t.ex. duschgel när man själv står i duschen! Däremot kan man ju ta med fler trosor och strumpor som är i slutrakan, kasta dem innan man åker hem och därmed ha lite extra plats ifall man kanske vill köpa någon liten sak på resan 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Nä, köpa och kasta tycker vi inte om! 🙂
   Guideböcker beror mycket på typ av resmål. Te.x på Island hade vi aldrig klarat oss utan Lonely Planet för där fanns massor av små sevärdheter hela tiden längs vägen, så man satt i ”följde med” i boken hela tiden allt eftersom man körde och fattade beslut eftersom, vilka grejer man skulle stanna vid och vilka man skulle åka förbi. Storstäder är det också bra att ha guidebok i, eftersom man ofta vill bestämma sig eftersom, ute på stan, hur mycket man hinner, vad man vill göra nu osv. För de senaste resorna, Grekland, Albanien, Italien och Polen behövdes ingen guidebok.

 7. Hallin på Resias blogg

  Vilket kul inlägg! Håller med där om guideböcker, gillar gamla hederliga samt även kartor. Jag har favoritprodukter som jag gärna vill använda på resan men jag tycker att de små påfyllbara flaskorna är super. Jag gjorde ett inlägg om handbagage och hur jag packar och det ser ut ungefär som era tips!

  http://blogg.resia.se/2016/05/30/mina-basta-packningstips-for-handbagaget/

  • Gunilla Yourstone

   Åh, vi är riktigt dåliga på att resa med bara handbagage, men ska börja öva oss nu. Både Dubai- och Prag-resa inbokat med bara handbagage. Så dina tips där kommer perfekt för oss!

 8. Själv brukar jag ta med sånt som det bara finns en skvätt kvar i – schampo/balsam flaskor och deo tex.
  Sen om jag har slitna underkläder och strumpor så åker de ner.
  Använder bikini överdel ist för bh, blir 2 i 1…
  Något som dock alltid åker med som inte används hemma är servetter (ofta inget papper på toaletter) och handsprit.

  • Gunilla Yourstone

   Toapapper skulle man behöva gå runt med konstant i fickan på resan, men tyvärr glömmer jag oftast bort att förbereda just den detaljen…

 9. Håller med om det mesta. Bra inlägg som vanligt :-)! Dock paraply går bort..äger inget hemma heller.. Lite vatten dör man inte av.. o anpassar hur jag rör mig efter vädret. Kaffe är ett måste..dock Espresso shots..Får panik att de inte finns att köpa längre..nu finns bara såna där äckliga cappuccino o färdigsötade blääähhh… så då får det bli från burk till småförpackningar…att stärka upp flygplanskaffe..o ta på rummet (har ofta med resekokare även mintté o ingefärste ..).
  Absolut småförpackningar schampo o balsam.. varvat med upphällt i småförpackning..En miniatyrparfym slinker oftast med.. Håller med om byt handduk mot sarong/större tunn sjal.. så svårt minimera..vill ju ha plats att köpa oxå.. för det mesta går det bra med något kg för tung väska på hemresan :-).
  Har en sån där klumpig multiadapter..tar aldrig med..har några små smidiga för USA o några för bara UK…o telefonladdare med US o UK..

  • Gunilla Yourstone

   Vi besöker så många ”konstiga” länder så vi tycker att myltiadaptern känna trygg. Då är man helgarderad. Med oftast går det ju bra helt utan.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *