Det är morgon nr 2 på vår resa till Kroatien och vi befinner oss i Plitvice.
När vi drömt om denna resa i vintermörkret har vi sett framför oss soldränkta stränder, ljumma kvällar, skira sommarklänningar. Barfotadagar! (nåja badskorsdagar då, vi är ju ändå i Kroatien…)

Vi sitter i en steril matsal i ett alp-inspirerat hus, runt ett bastant trädbord i klarlack. Vi har alla på oss jeans, huvtröjor och gympaskor. Dörren till den presenningstäckta altanen står öppen, så vi huttrar lite. Endast ett japanskt par i klargula regnkläder framhärdar på terrassen. Ett ihärdigt regn strilar därutanför.
Frukosten är sedan länge uppäten. Var och en stirrar ner i sin telefon, inne i sin egen värld av statusuppdateringar.

regn på resan

Jag och Robert turas om att med ungefär 15 minuters mellanrum titta upp på regnet och med sann entusiasm utbrista:
-Nu klarnar det snart upp!

Finns det något tråkigare än detta att befinna sig på en plats man haft på sin bucketlist i åratal och så vill liksom vädrets makter bara inte göra sin del av jobbet?

Men som tur är finns några patenterade huskurer att tillgå. Vi delar med oss av våra bästa:

1. Köpa regn-ponchos i sovenir butiken

En billig och förhållandevis smidig lösning som kan funka mot mer duggregnsbetonat väder. Ponchosarna måste köpas till alla i sällskapet, nogsamt vecklas ut och tas på av alla. Regnet upphör i allmänhet av denna procedur, men här gäller det att se upp, för ponchosarna får inte tas av  direkt, utan bör behållas på tills regnmolnen helt gett upp och blåst någon annanstans.

2. Ta med paraply

Här får man inte fuska. Ihopfällbara eller billiga varianter funkar inte alls.
Man beger sig ut på en lång heldagsutflykt, beväpnad med ett sånt där riktigt stort och otympligt herrparaply. Ni vet med trähandtag. Dyrt och exklusivt ska det vara. Inget man kan offra i första bästa papperskorg.

Sedan får man bära runt på detta paraply hela dagen, medan alla andra i lätta sommarklänningar tittar lite konstigt på en.

Har funkat i både Stockholm och Venedig.

3. Köpa nya regnställ till alla

regn på resan

Nu är vi inne på det riktigt tunga artilleriet. Så effektivt att man bara vill  gråta av lycka.
2011 hade vi stämt träff med Gunillas syster med familj i Hemavan för några dagars fjällvandring tillsammans med alla barnen. Väderprognosen visade på ihållande regn alla tre dagarna. Skulle vi skita i allt och stanna hemma? Aldrig! Vi ekiperade oss omsorgsfullt (och dyrt) på Intersport. Språjlans prima regnställ och stövlar till alla barnen och så åkte vi upp. Första natten trummade regnet mot stugtaket med förbluffande kraft.  Morgonen likaså. Regnställ på och så iväg i bil till stolsliften som skulle inleda vår vandring. I samma stund som vi kliver ur bilarna upphör regnet.

4. Låta bli att packa badkläder

En riktig nödraket som funkar inte bara mot regn, utan har sin riktiga styrka i de extremt höga temperaturer den framkallar.
Den där fjällvandringen igen: under de tre dagarna blir vädret bara bättre och bättre. Sista dagen har vi 26 grader och sol. Det blir att ta till den berömda badvandringen i Ruttjebäcken för att stå ut i värmen. Och jag, ja jag har ju som sagt inte packat bikinin…

regn på resan

 Hur gick det då i Plitivce?

Jo vi gav så småningom upp matsalen och surfandet, körde huskur nr 1 i souvenirbutiken. 140 Kuna och 7 regnponchos senare fick vi strålande sol och en härlig dag!

Läs mer om Plitivce National Park här.
Läs mer om vår fjällvandring med alla barnen här.

regn på resan

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

3 Comments

  1. Så skönt att höra att det slutade med sol! Vi har handlat två regnponchos idag inför vår resa till Tjeckien imorgon 🙂

  2. Ps Finns mycket sandstränder i Kroatien!;) om man nu önskar vandra barfota på dem. Hälsningar en som spenderar ett par månader i Kroatien varje sommar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *