”Resorna har lärt mig att slappna av och ta dagen som den kommer. För allt ordnar sig ju. ”

Ovanstående påstående är i mångt och mycket sant. För jag märker verkligen hur min resevana har gjort mig mer avslappnad inför livet på resa.På väg hem från Norrköping härom veckan med jobbkollegorna blev flyget försenat. Man märkte hur de andra blev lite stirriga och stressade. Eldade upp sig lite och irriterat mumlade. ”Meeeen! Nu vill man ju bara hem”

Själv känner jag att det var oerhört länge sedan ett försenat plan orsakade pulshöjning hos mig. Fram med en bok eller paddan bara och gilla läget. Idissla lite. Bli en grönsak.

Samma sak med mycket annat som tycks uppröra människor när de reser. Spindlar på rummet, utsikt mot en tegelvägg, störande gatuljud, taxiscams och turistattraktioner som är stängda eller täckta av byggnadsställningar och presenningar, osv. Det tar jag med ro.

Men jag har en akilleshäl. Vädret.
Väderapparna är min bästa vän. Eller sämsta, beroende på hur man ser det. Jag börjar ungefär två veckor innan avfärd. Och kollar apparna. Om det är dåligt väder på resmålet får jag förstås ångest. Men kanske också om det är bra, för efter bra väder kommer dåligt, visst är det så? Borde inte det braiga vädret ”spara sig” lite tills jag kommer?

Sedan 10 dagar innan avfärd intensifieras kollarna. För nu finns ju resmålet med på långtidsprognosen. Trots att alla förnuftiga människor vet att det rimligen inte kan gå att förutsäga vädret 10 dagar framåt med bättre precision är någon procentenhet.

Visar en app dåligt så byter jag till en annan i hopp om bättre resultat.

Uppdateringarna (och ångesten om det set ut att bli regn) intensifieras allt eftersom resan närmar sig.

Fast vi brukar ju nästan alltid ha tur med vädret på resa. Ofta ser det skakigt ut innan men väl på plats löser det sig nästa alltid och vädret blir bra.

Som på Gotland för några år sedan, prognosen visade regn hela veckan. Och så blev det sol i stället. Samma sak på fjällvandringen med barnen.

På Island i somras t.ex. hade vi en nästan oförskämd tur. För att inte tala om i Rumänien då det var högsommarvärme ända in i mitten av september.

Och på bröllopsresan till Seychellerna och i Kroatien i somras blev det visserligen en del regn, men även massor av sol och det är ju alltid det man minns så här efteråt!

Så nu skakar vi av oss att väderapparna visar på ihållande regn på vår vandringsdag här i Polen, sätter oss på planet och slappnar av!

Länk till SMHI.

Länk till yr.no.

Läs om hur vädret blev i Zakopane här.

 

10 Comments

 1. Jag sitter här och läser och ler igenkännande. 🙂 Jag missbrukar också väderapparna i flera veckor innan det är dags att åka. Hoppas ni får toppenväder och en härlig resa. Ser fram emot att läsa allt om den sen!

  • gunilla yourstone

   Haha, missbruka, ja det var rätt ord! 🙂
   Halva resväskan är full av paraplyer, och regnställ, får se om det ”hjälper”.

 2. Jag är precis tvärtom – struntar i allt vad väderappar heter. Kollar kanske nångång innan en resa bara för att ha ett hum om vad för typ av kläder som ska med. Det finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder 🙂

 3. Ha ha precis så där håller jag också på.
  Utom när vi är i Thailand, där vet vi ju oftast hur vädret är.
  Förutom i januari iår då det regnade väldigt mycket.
  Förra året när vänninan och jag skulle på Diggeloo var vi SÅ oroliga för regn….men det gick vägen.
  Ha det så fint i Polen med eller utan regn.
  Torget Rynek Glowny och caféet Nowolorski gillades.
  Café Camelot också värt ett besök.
  Kul traditionell restaurant Morskie Oko.
  Bianca härlig italienare.
  U Babci Maliny, trevligt för plånboken.
  Auschwitz-Birkenau en dag vi aldrig glömmer.
  Titti

 4. Marina

  Liiite genant igenkännande härifrån…;)

 5. Och så var det du som kommenterade ”efter regn kommer solsken så slappna av” (typ) när jag skrev om första dagens regn i NY. 🙂
  Men alltså – känner igen. Jag gillar läget; men ändå. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *