Semestervädret är en ständig källa till stress, i alla fall för mig. Blir det regn eller solsken på resan? Kommer vi att ha tur eller otur med vädret på resan? Väderapparna nöts nästan ut veckan innan avresa och blir ibland till riktiga rysare och nagelbitare, om de ändras timme för timme, som ibland händer.

För man vet ju så väl att hur lyckad resan blir, hänger ju väldigt mycket ihop med vädret. Är vädret uselt är det svårt att bli riktigt nöjd med resan. I dimma ser man inte den vackra utsikten, i regn är det svårt att vara utomhus över huvud taget. Och blir det kallt går man mest runt och fryser. I mulet väder är naturen inte lika vacker, färgerna inte lika klara och solnedgångarna uteblir helt.

Därför tillbringar jag också ganska mycket tid med att forska i vädret innan resan. Vilken är den, vädermässigt, mest optimala tidpunkten att besöka ett resmål? Då försöker jag också att passa in min resa.

tur och otur med vädret på resan
Strålande väder på Island

Här har vi haft tur med vädret på resan

Jag tycker nog faktiskt att vi ofta har hyfsad tur med vädret när vi reser. Om det sen beror på att jag researchar så noga, ska vi väl låta vara osagt. På dessa resor hade vi till exempel en himla tur.

Gotland

Sverigesemestrar är ju alltid en chansning, men 2009 hyrde vi hus på Gotland en vecka med alla barnen och min syster med familj. Bara dagarna innan vi åkte över till Gotland stormade det så att färjan fick ställas in. Och dagen efter att vi kommit hem bröt ovädret ut igen. Men under vår vecka sken solen hela vägen.

Fjällvandring i Hemavan

Sommaren 2011 bokade vi in en fjällsemester med barnen och min syster med familj som kom upp från södra Sverige med husbil. Under tre dagar i Hemavan skulle barnen slussas in i en stimulerande fjällsemesters alla fördelar med hjälp av dagstursvandringar. Viktigt med en bra start in i friluftslivet, liksom.
Men. När vi började närma oss i tid, visade alla tillgängliga väderrapporter på ihållande regn under samtliga inplanerade fjälldagar. Vi åkte upp till den hyrda stugan i Hemavan ändå. Regnet trummade ihärdigt mot taket hela kvällen och natten. Under frukosten likaså. Men vi var väl ändå där för att vandra? Vi gjorde oss ändå i ordning, packade matsäck, klädde oss och åkte mot stolsliften. En liten kort vandring måste vi ju ändå ta ändå. I regnet.

Samtidigt som vi steg ur bilen upphörde regnet. Dagen blev molnig men helt ok. Nästa dag var det sol och ytterligare nästa så varmt att vi fick ta till den berömda ”bad-vandringen” längs Ruttjebäcken för att inte rent smälta bort i värmen.

Läs om vår familje-vandringresa till Hemavan här.

tur och otur med vädret på resan

Island

Island är ju ökänt som väderdestination. Kallt, regnigt, oberäkneligt. Väderapparna visade varannan timme (kändes det som) på sol alla 9 dagarna och nästa gång man tittade, på heltid regn. Fram och tillbaka varje gång man vågade titta efter. Vi åkte i början av augusti och fick till slut fint eller okej väder nästa hela tiden. Bara en sevärdhet, nämligen vattenfallet Dettifoss i norr, regnade bort. Slutet allting gott, framför allt sen vi lärt oss att inte ens öppna väderapparna, utan bara ta det väder som kom.

Läs om vår resa till Island här.

tur och otur med vädret på resan
Strålande sol…
…och fantastiska regnbågar…
…och solnedgångar!
tur och otur med vädret på resan
När regnet väl kom, så blev det ganska stämningsfullt det också.

Transsylvanien

Typexempel på när vi hade superflyt med vädret. Just detta år, 2016, bjöd september på strålande sol och sommartemperaturer hela veckan.

Läs om vår resa till Transsylvanien här.

Tågluffen i Schweiz

Och så slutligen i somras. Schweiz bullade upp med Sahara-vindar och 30-gradig värmebölja just under vårt besök. Man gick runt i shorts och solglasögon i snön på 3600 meters höjd och glassade sig. Världsklass.

Läs om vår tågluff i Schweiz här.

tur och otur med vädret på resan
tur och otur med vädret på resan

Här har vi haft otur med vädret på resan

Morskie Oko, Polen

Dagarna innan vår vandring till sjön Morskie Oko var det sommarvärme i regionen. Vi satt och stekte på uteserveringarna i Krakow och njöt av livet i största allmänhet. Men just denna dag, när vandringen var inplanerad blev det duggregn och dimma precis hela dagen. Av the milion dollar view från toppen av vandringen ut över två sjöar omgivna av berg, blev det intet. Vi såg stundtals inte ens handen framför oss.

Och sen nästa dag när vi åkte hem var det förstås fint igen.

Läs mer om vandringen här.

Fint i Krakow…
tur och otur med vädret på resan
…dimma vid Morskie Oko

Kryssning till Bahamas

Detta är nog vår mesta otursresa vad gäller väder. För på Bahamas är det ju typ alltid bra väder?? 360 soldagar per år, som man skryter med, ger med min huvudräkning 5 dagars regn årligen. 2 av dessa lyckades just vi pricka in under vår 3-dagars kryssning. Det blev ingen ”paradisö” med sol och bad. Det blev en kort stadsrundtur i plastponchos och ösregn. Och sen blev det mest en massa håglöst hängande på ett kryssningsskepp.

tur och otur med vädret på resan

Seychellerna

Här glömde jag nog faktiskt researchen, måste jag erkänna. För det står ju tydligt i Lonely Planet att Seychellerna alltid är fantastiskt. Möjligen, möjligen med undantag för januari. Och ändå så bokade vi då. Fast det var ju lite now or never över resan. En lucka innan jag skulle börja nytt jobb.

Men satan, höll jag på att säga, så regnet hällde ner på denna resa! Inte hela resan och hela tiden, visserligen, men om vi säger halva tiden då, så ljuger vi inte för mycket. Hällande tropiskt oresonligt regn. Sånt där som gör en fullständigt genomblöt på bara några sekunder. Åk inte i januari, brukar jag sedan dess alltid skriva som svar i reseforumen när någon frågar om Seychellerna.

Läs om vår resa till Seychellerna här.

Men VAR är alla bilderna med regn? Undrar man ju när man tittar igenom bilderna så här efteråt. Men nej, de tog man ju förstås inte. Åtminstone inte på den tiden. Men visst ser ni att det är regnsjukt?

Och till sist ett stalltips från coachen

När man har tur med vädret, är förstås livet på topp och allt är fine and dandy. När oturen slår till jobbar man i uppförsbacke. Försöker hålla ångan uppe och kämpa igenom ett program. Men så himla roligt och lyckat blir det sällan. Som tur är har jag en rad stalltips för den ofta har otur med vädret på resan. Publicerat redan för flera år sedan. Ni hittar inlägget här.

tur och otur med vädret på resan

Vilka är dina värsta tur och otur med vädret på resan?

Vill du läsa om fler av våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Tags

4 Comments

 1. Jag brukar också läsa på inför resan, och försöka hitta en period då vädret ska vara bra men som ändå inte är högsäsong.
  Och innan resan tar jag reda på vilka dagar som det ska vara bra resp. sämre väder. Dom med sämre väder ägnar jag gärna åt att besöka museum eller andra sevärdheter där man är inomhus.

  Jag hade väldig tur med vädret i Penang, Malaysia. Nästan för mycket tur med tanke på att jag planerade att vandra i nationalparken under den dagen som skulle vara molnig. Det var så varmt så jag tyckte att en värmande sol var det sista jag behövde.
  Men molnen uteblev så det var bara att ge sig ut ändå.

  I Aten hade jag också tur. Det skulle vara molnigt men istället var det strålande väder. Det kan man kalla positiv överraskning.

  Mitt värsta reseväder upplevde jag i Paris. Var i slutet av april och jag hade sett fram emot ett vårigt Paris. Istället fick jag grått och regn under hela min weekend. Inga vårkänslor alls.

  Min dagstur till Colonia, Uruguay bjöd på extremt väder. Men kan inte säga att jag hade 100% otur med vädret utan snarare tur i oturen, för jag hann gå runt i stan när det ”bara” var mulet och lite regn.
  När jag var klar och var på väg tillbaka till båten som skulle ta mig tillbaka till Buenos Aires började det vräka ner samtidigt som det blåste så det säkert var storm. Vädret var så illa så dom var nära att ställa in båtturen.

  • Gunilla Yourstone

   Ja ibland blir vädret dåligt fastän man verkligen ansträngt sig för att hitta rätt tid att åka.
   Men känns ändå som att man har tur oftare än otur ändå? 🙂

 2. Jag har väl för det mesta haft tur. Men Riga kring nyår var inte jätteroligt vädermässigt – grått, trist och ruggigt.. Jag stannade 2 veckor istället för 1 som planerat i Sydney pga att det regnade ganska många dagar. Tur i oturen kanske det var med cyklonen Debbie i Australien. Otur med efterdyningarna av stormen jag fick uppleva och tillhörande problem som inställda bussar, avbokade hostel pga att de tagit skada och inte tog emot gäster m.m. Men tur att jag inte råkade befinna mig så oturligt att jag behövde evakueras eller befann mig i de värsta översvämningsområdena – vilket jag kanske hade gjort om jag inte stannat den extra veckan i Sydney 🤔

  • Gunilla Yourstone

   Oj, översvämning det är ju seriösa väderproblem det. Har vi haft turen att inte uppleva ännu.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *