Vår tågluff i Schweiz blev ganska klurig att planera. För vi hade ju så mycket vi ville se, så många platser vi ville besöka, så många tåg och linbanor vi ville åka. Och alldeles för lite tid vi kunde vara borta.

Efter en miljon rutt-skisser som alla var på tok för forcerade, landade vi förstås i att allt helt enkelt inte fick plats på bara  en vecka. Vi fick prioritera bara de saker vi ultra, super-mega gärna ville göra, utav alla våra måsten. Rutten blev därför en smula fram-och-tillbaka. Men det kunde inte hjälpas. För de här sakerna kunde vi bara inte avstå.

Läs mer om vårt tågpass Swiss Travel Pass här och om att tågluffa i Schweiz här.

Torsdag: Ankomst till Zürich, tåg till Luzern

Vi anländer till Zürich mitt på dagen. Tar ett direkttåg till Luzern. Vi tyckte när vi bokade att vårt hotell Ambassador ligger hyfsat centralt, men i den över 30-gradiga värmen blir det en lång och svettig promenad med väskor och allt. Vi checkar in för två nätter.

Kvällen använder vi till Luzern, den kända träbron, svanarna och att njuta på en uteservering med bästa utsiktsläge.

Fredag: Pilatus och Stanserhorn

Här sparas det inte på något krut. Och känns inte in någon stroke-anpassning. Vi betar förstås av två av Luzern-områdets obligatoriska sevärdheter, Luzerns eget husberg Pilatus och sedan den spektakulära kabinbanan upp till Stanserhorn.

På kvällen borde vi egentligen ha testat fler av Luzerns sjönära uteserveringar. Men vi orkar bara inte. Det får bli indiern tvärs över gatan.


Lördag: Utflykt till Engelberg och Titlis samt tåg till Lauterbrunnen

Idag checkar vi ut från vårt hotell i Luzern. Men innan vi åker vidare drar vi iväg på ytterligare en utflykt. Engelberg och berget Titlis med sin roterande kabinbana och hängbro över glaciären.

Först efter detta är vi redo att lämna Luzern och åka vidare mot Lauterbrunnen. Vi åker första delsträckan av tåglinjen ”Golden pass” till Interlaken innan vi byter tåg till Lauterbrunnen och checkar in på Chalet Rosa B&B.

Är det ikväll det ska bli fondue? Jajamän, formfranska och pickles i ost för bara 300 kr per person!

Söndag: Jungfraujoch

Solen skiner och förutsättningarna är perfekta. Självklart blir första utflykten den till Jungfraujoch 3600 meter över havet. Fastän den kostar 1600 kr per person. Inklusive rabatt.

Kleine Scheidegg

Måndag: Schilthorn

Vår egen överraskningsutflykt till oss själva. För vi vet ju inte ens att Schilthorn existerar innan vi plötsligt står där. Mitt ibland James Bond’ar och thrillwalks.

Tisdag: Tåg till Chur samt snabbvisit Liechtenstein

Dags att lämna Lauterbrunnen och Jungfrau-regionen. Vi tar tåget tillbaka till Interlaken och sedan visare till Bern, Zürich och Chur. Resan tar nästan hela dagen. Men bara nästan, för vi hinner ju förbi Liechtenstein en sväng också.

Onsdag: Bernina Express och vidare till Bellagio, Italien

Idag har vi bokat in oss på en riktigt klassisk rullande turistfälla. Det vill säga en turistfälla av den gamla goda sorten ni vet, de som faktiskt är värda att göras. Trots hysteri, trängsel och höga priser.

Vi åker panoramatåget Bernina Express längs det som anses vara Schweiz (och därmed Europas, va?) vackraste tågsträcka.

Bernina Express slutar sin färd i italienska Tirano. Vi tar tåget vidare till Varenna och båt därifrån över Comosjön till Bellagio.

Torsdag: Båtkryssning på Como-sjön

Christofer mår dåligt och stannar hemma på rummet. Men jag tuffar Comosjön runt på härliga hjulångare och andra färjor. Det finns ju en hel italiensk sjö som tigger om att upptäckas.

Fredag: Hemresa

Vi åker vi hemåt. Utan pass för säkerhets skull.

Läs allt om vår tågluff i Schweiz här.

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

 1. Så kul att jämföra era destinationer och tågrutter med mina. Av destinationer har vi bara Luzern och Lichtenstein gemensamt, och i Luzern regnade det tyvärr hela tiden. Tar med mig ers tips för utflykter, känner jag måste ge staden en my chans.

  Åkte ju också Glacier Express i stället för Bernina Express, jag tycker givetvis min express var Schweiz och Europas vackraste. Men är lite sugen på Bernina också, måste ju kunna jämföra.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ju nackdelen med Schweiz och andra bergsmiljöer. Att regn kan komma och förstöra det mesta.
   Jag har ju inte åkt Glaciärexpressen än men har förstått att en viss del är gemensam.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *