Vad är ett Swiss Travel Pass?

Ett Swiss Travel Pass är ett resepass som berättigar till obegränsat antal resor inom Schweiz med tåg, buss och båt. Det ingår dessutom att åka vissa berg-, lin- och kabinbanor och ger rabatt på övriga.

T.ex. var våra utflykter till ”James Bond-berget” Schilthorn och till Stanserhorn helt gratis.

Swiss Travel Pass gäller även på Stanserhorns kabinbana
Gratis!

Hur köper man ett Swiss Travel Pass?

Enklast köper du ditt pass här. Sedan kan man också köa länge, länge t.ex. på Zurich flygplats för att köpa passet live. Men varför göra det så svårt för sig?

Vad kostar ett Swiss Travel Pass?

Ett Swiss Travel Pass säljs för 3, 4, 8 eller 15 dagar. Dessutom finns pass för vuxna, ungdomar 16-26 och för barn under 16 år. Det finns för 1:a eller 2:a klass. Priset beror alltså på vilket man väljer. Vi köpte ett 8-dagars pass, vuxen, 2:a klass och betalade 440 CHF, dvs 4177 kr för det.

Det finns dessutom ett flexpass som gäller för valfria 3, 4, 8 eller 15 dagar på en månad. I det fallet kostar 8 dagar för vuxen i 2:a klass 492 CHF. Man får räkna efter själv vad som blir bäst, men vi har svårt att se vad man skulle kunna ta sig för för aktivitet i Schweiz utan att använda kortet på hela dagen. Ska man vandra, åker man ju alltid en linbana före osv.

Swiss Travel Pass

När tjänar man på att köpa ett pass i stället för enskilda biljetter?

Oj ja, för att vara helt säker måste man ju räkna på det förstås. Vi mäktade inte med sånna ansträngningar, utan tänkte helt enkelt att vi kommer ju att att använda det varje dag, så det borde ju bli billigare med passet.

Nu när ni ställer sånna här frågor efteråt, kan jag förstås inte motstå att kontrollräkna och får det till följande per person:

 • Vårt pass kostade 4130 kr
 • Vi åkte tåg för 3230 kr
 • Vi åkte bergbanor, linbanor och kabinbanor för 3305 kr
 • Vi åkte alltså sammanlagt för 6536 kr
 • Vi sparade därmed: 2405 kr / person

Vi körde alltså järnet med tåg, båt, buss, linbanor etc varje dag, men använde bara passet i 7 av 8 dagar p.g.a. att vi sedan åkte till Italien. Men hade vi satsat på mer en vandringsresa hade vi inte hunnit brassa på med lika många banor som vi nu gjorde.

Swiss Travel Pass

Vilket pass ska man välja?

Man bör nog ha ganska klart för sig vad man tänker göra i Schweiz innan man köper sitt pass, så att man vet hur mycket man kommer att utnyttja det. Men vi ser nog, som sagt, ett större användningsområde för det vanliga passet än för flex. Men som sagt, det beror på.

Första eller andra klass?

Skillnaden mellan första och andra klass är endast utrymme och komfort. Inget extra lull-lull, som t.ex. te/kaffe, vatten och frukt och tidningar som på SJ i Sverige ingår i första klass här.

Gäller Swiss Travel Pass i Jungfrau-regionen?

Vad är nu det för en fråga, vi sa ju att passet gäller på alla tåg i Schweiz.

Jo men vi väljer att förtydliga ändå, i och med att t.ex. Interrail-koret inte gäller i Jungfrau. Men Swiss Travel Pass gäller alltså även på tågen här, men däremot inte på alla bergbanor. För Jungfrau-regionen finns också ett särskilt Jungfrau-Travel-Pass, för den som bara vistas i detta område.

Swiss Travel Pass i Jungfrau-regionen
Jungfarutågen är gul-gröna

Gäller Swiss Travel Pass i andra länder?

Dum fråga kan tyckas, men det gör faktiskt det i vissa fall och i alla fall lite grann.

Till exempel gäller passet för in- och utresa  till Liechtenstein. Däremot inte för resor inom landet. Passet gäller också för resor över italienska gränsen till Tirano. Enklast är att fråga för de gränspassager man avser göra.

Även till Liechtenstein

Måste man boka och köpa platsbiljetter också?

Nej, detta är den verkligt goda nyheten. I Schweiz behöver man inte reservera plats. Varken med Swiss Travel Pass eller med Interrail. Och därmed kan den schweiziska tågluffen genomföras som en tågluff var tänkt att genomföras, nämligen spontant och utan stress att hinna med ett visst tåg etc.

På väg från Bern till Zurich

Läs alla inlägg om vår tågluff i Schweiz här.

Vill du läsa om fler av våra resor och äventyr? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

12 Comments

 1. Vilken fantastisk guide, tack!! Lär ha nytta av den ifall det äntligen bär av till Schweiz, kanske nästa sommar 😊👍

 2. Bra guide! Schweiz är ju riktigt vackert men då har jag ”bara” åkt i landet med bil. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Bil är nog bra också. Men järnvägen är så otroligt utbyggd, modern och heltäckande, så Schweiz är det perfekta landet för tågluff.

 3. Men vad är det som gör Jungfau-området speciellt?

  • Gunilla Yourstone

   Som jag förstått det är det ett privat järnvägsbolag som väljer vilka de samarbetar med.
   Dessutom är detta område det populäraste i Schweiz för vandringsturister. Det finns särskilda Jungfrau Travel Pass också för att bara ta sig runt i detta område.

 4. Skulle oxå vilja åka tåg runt i Schweiz verkar SÅ vackert 🙂 trevlig sommar kram

  • Gunilla Yourstone

   Verkligen fint! Visst har ni tågluffat i Österrike för något är sedan?

 5. Anna Björnson

  Ett tips för nästa resa till Schweiz är en av mina personliga favoriter som ingår i Swiss Pass: Centovalli Bahn. En smalspårig järnväg mellan Domodossola i Italien och Locarno i Schweiz. Det är vackrast att åka från Locarno till Domodossola och man bör sitta på vänster sida i tågets färdriktning. Både Centovalli Bahn och resan till/från Domodossola via Brig ingår i Swiss Pass. Om man vill åka med något av panoramatågen måste man köpa en platsbiljett.

  http://www.centovalli.ch/en/railway/centovalli-railway/

 6. Hej
  Vilken fantastisk info-sida, tack!
  Vi tänkte att resa till Schweiz under 8 dagar och vill gärna åka med The Glacier Express sträckan från Zermatt till St Moritz, får man använda Swiss Travel Passet för att åka med Glacier Express?
  Behöver vi att köpa 8-dagars passet? eller det räcker med 4-dagar?
  Vad menas med 4-dagars pass? är det betyder man får använda detta pass under fyra sammanhängda dagar?
  Tack på förhand
  Anita

  • Gunilla Yourstone

   Hej, kul att du gillar sidan.
   Om man åker vanligt tåg på ”Glaciär-express-sträckan” så att säga, så ingår det i passet. Om du åker turisttågen med panoramafönster så får du betala ett tillägg utöver passet.
   Det finns pass dels för 4 sammanhängande dagar och dels för 4 dagar under en månad. Vilket som passar er bäst måste ni själva räkna på. Kommer ni att åka tåg, linbanor, bergbanor, buss etc alla era 8 dagar? I så fall lönar det sig förmodligen med ett 8-dagarspass.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *