Utflykten till Luzerns eget ”husberg”, Pilatus, är verkligen en sjukt komplett rundtur, vi har inga problem att förstå att få av Luzerns besökare klarar att motstå den. Själva plockar vi den redan vår första dag i Schweiz.

Utflykten börjar med en båtresa på Vierwaldstättersjön, båten avgår från pir 2 mitt för Luzerns järnvägsstation. Det här är en mycket populär tur, så vi väljer den första avgången 08:36 på morgonen. Båtturen är riktigt vacker. Vi glider förbi gamla hus i alpstil och härliga landskap. Alpernas snötäckta toppar i bakgrunden.

Nästa etapp på turen består i bergbanan Pilatusbahn från Alpnachstad och upp på toppen av berget Pilatus. Förstås är bytet av färdmedel synnerligen välorganiserat och skyltat, det går inte att misslyckas och gå fel. Detta är ju för sjutton Schweiz, landet perfektion.

Pilatusbahn fyller ärevördiga 130 år och är fortfarande intill denna dag världens brantaste bergbana med en största lutning på 48%, eller 26 grader. Mekaniktentorna var visserligen mina värsta, men i allt övrigt älskar jag allt med kugghjul. Att åka med alltså. Inte att skruva i eller så. Vi får plats i båset näst längst ner i en klarröd liten gräddbakelse till vagn.

Pilatus - världens brantaste bergbana
Pilatus - världens brantaste bergbana

”hinzulassen verboten”

Förkunnar visserligen en mässingsskylt under fönstret. Men det kan ju inte rimligen gälla mig? Jo jag hänger visst ut genom fönstret, fast mycket försiktigt, för här går det verkligen att smälla huvudet i klippväggen om man inte ser upp. Jag står upp i vagnen. Hoppar upp och ner av förtjusning och upphetsning. Kan denna bana verkligen finnas på riktigt? Och att jag får möjlighet att åka den?

Pilatus - världens brantaste bergbana
Pilatus - världens brantaste bergbana
Pilatus - världens brantaste bergbana

Först genom skog och med utsikt över sjön där nedanför. Sedan är vi uppe bland kossorna på alpängarna. Och till sist, massor av tunnlar senare, är det magnifikt kalfjäll därutanför, innan vi når toppstationen på 2132 meter.

Pilatus - världens brantaste bergbana
Pilatus - världens brantaste bergbana
Pilatus - världens brantaste bergbana
Pilatus - världens brantaste bergbana

Klar frisk luft när vi stiger ut på toppen. Klarblå himmel och stekande sol ovanför oss. Med ett litet dis under. Vi tänker att det är ett värmedis, men får senare förklarat att det är sand från Sahara som blåst in och bildar diset. Några paragilders förbereder sig för avfärd. Utsikten åt ena hållet är Luzern och sjön som vi kom över. Låglandsidyll. Åt andra hållet dramatisk alptoppar, täckta av snö. Vi står verkligen i porten till Alperna här. Vi vandrar en bit längs vandringsleden mot Tomlishorn. Vänder tillbaka innan vi förlorar för mycket höjd. Två toppbestigningar finns, varav vi väljer den ena.

Det är ännu för tidigt för lunch, så vi dissar serveringen och vänder nedåt igen på andra sidan berget. Här går först en kabinbana och sedan en linbana ner till Kriens. Luzern i blickfånget. Sedan följer en 10 minuters promenad med komiskt många skyltar för att guida varje turist rätt. Ändå blir vi stoppade av en äldre man, mitt framför en av skyltarna faktiskt, som frågar oss om vägen. Nere vid ett litet torg, går trådbuss nummer 1 tillbaka till Luzern Bahnhof. ”Hela dagen”, sa våra trevliga och hjälpsamma tjejer i receptionen på Hotel Ambassador Luzern att Pilatus-turen skulle ta, men vi är förstås nere redan vid 1, köper matsäck på stationen för vi har naturligtvis ytterligare ett äventyr vi vill hinna med idag. Men om det skriver vi väl en annan gång?

Klimsenhorn. Hit kan man också vandra.

Här hittar du hela turen i filmformat.

Tips för att göra turen till Pilatus

Detta är en av de allra mest populära dagsturerna från Luzern, så vårt allra första tips är att vara starta tidigt på morgonen. Vi valde den första båten från Luzern, klockan 08:36 och då var det på inget sätt folktomt, men inte hysteriskt fullt heller, varken på båten eller i bergbanan.

Båten går från kajen mitt emot järnvägsstationen.

Ett tips är att inte stanna till i Alpnachstadt utan att kliva på bergbanan direkt. Den synkar nämligen med färjan och skickar upp massor av vagnar efter varandra efter att färjan kommit in. Sedan vänder trafiken och bara nedåtgående vagnar går på ett tag. Man kan alltså få vänta ganska länge om man inte åker direkt.

Bergbanan har bäst vyer till höger under den största delen av turen. Men sedan alldeles på slutet, där det är allra vackrast är det vänster sida som gäller. Oh, du kvalfyllda värld!

Man kan göra turen åt andra hållet också. Enda nackdelen med det är att den lilla promenaden till linbanan då blir i uppförsbacke, i stället för nedförsbacke.

Båtresan ingår i Swiss Travel Pass. Biljett till bergbana plus kabin- och linbanor är rabatterat med passet och kostar 38 CHF per person. Den avslutade bussen ingår också i passet.

Pilatus - världens brantaste bergbana
Karta över turen
Pilatus - världens brantaste bergbana
Pilatus - världens brantaste bergbana
Pilatus - världens brantaste bergbana

Läs allt om vår tågluff i Schweiz här.

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

6 Comments

 1. Oj jösses vilka vackra miljöer, som taget ur Sound of music 😀

  • Gunilla Yourstone

   Verkligen! Vi var helt tagna. 🙂
   Och så här fantastiska var alla våra upplevelser i Schweiz.

 2. Åh så härligt det där såg ut! Kanske jag gör något liknande nästa sommar 😊 Hur är annars prisbilden där, jämfört med exempelvis Sverige? T.ex. boende och mat

  • Gunilla Yourstone

   Det är dessvärre dyrare än Sverige. Svårt att hitta hotellrum så mycket under 2000 kr. En varmrätt kostar 200kr-400kr.

 3. Magisk tur det där. Jag sov över uppe på toppen och fick uppleva en utomjordiskt vacker soluppgång. Rekommenderas. Nästa gång.

  • Gunilla Yourstone

   Verkligen magisk. Jo vi såg hotellet. Är nog inte så tokigt att tillbringa en natt där uppe. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *