Ny dag och nya fantastiska, surrealistiskt vackra upplevelser i Schweiz. Vår andra dag åker vi till Engelberg och berget Titlis.

Engelberg är en sån där söt liten schweizisk by. Tåg går från Luzern, förstås gäller Swiss Travel Pass. Ett rött litet lokaltåg som tuffar förbi vackra sjöar och gröna kullar. Men det är ju förstås inte för den lilla söta byn, eller ens sjöutsikten som man kommer hit.

Det är för berget Titlis, 3238 m.ö.h. man kommer.

Engelberg och Titlis
Engelberg och Titlis

Här på toppen av Titlis finns allt en snölängtade asiat någonsin drömt om. En isgrotta, en hängbro över glaciären, utsiktsplatser och en Snow Fun Park där man kan leka i snön. För att inte tala om en snökanon som virvlar Instagramvänliga snöflingor över alla hugade spekulanter.

Japanerna går snällt på led och gör som de blir tillsagda. Medan en indisk guide sliter sitt hår för att alla utom fem i hans 40 man starka grupp försvunnit spårlöst ut i snön.

Engelberg och Titlis isgrotta

Vi är inte asiater och imponeras inte så lätt av snö, men tycker ändå att Titlis är ett måste. Utsikten från både hängbron och utsiktspunkterna är inget annat än världsklass och formidabel och isgrottan är inte så tokig den heller. Vi har ju dessutom förärats med Afrikavindar denna resa och har strålande sol och riktigt varmt där uppe på toppen. Och hängbron, ja men vad säger man. Sjukt coolt ändå!

Engelberg och Titlis
Engelberg och Titlis

Och dessutom tröttnar vi nog aldrig på att se moderiktiga asiater med selfiesticks posera för familjealbumet. Eller nåja, dess nutida motsvarigheter på sociala medier. Bara att studera vad folk hade på sig, och sjavade runt i snön i, var faktiskt halva nöjet med denna utflykt. Tygskor, Crocs, silverjackor, lamamössor med enorma tofsar, klänning och pumps, högklackade silverstövlar, enorma dunjackor.

Engelberg och Titlis

Att besöka Titlis – våra tips

Tåget till Engelberg går en gång i timmen från Luzern, vanligen från perrong 13. Själva väljer vi 9:10 tåget. Tåget tar ca en timme. Sitt på vänster sida i färdriktningen för bästa vyerna. I Engelberg tar man antingen en gratisbuss till linbanan, eller så promenerar man 10 minuter längs en välskyltad promenadväg. Att gå, går vanligen fortare än att ta bussen.

Först en vanlig linbana och sedan Titlis-kabinbanan med sin schweiziska flagga i botten. Den som roterar 360 grader under färden upp och ner. Med Swiss Travel Pass kostar linbanorna 48 CHF per person.

Engelberg och Titlis

Här uppe på toppen vandrar man runt i snö, så tänk på att ta något rejält på fötterna, typ vandringskängor. En dag som den vi var där, kan man absolut åka upp i bara shorts och t-shirts, samt ta med en långärmad förstärkningströja till isgrottan i väskan. Vid sämre väder får man förstås klä sig därefter.

Paragliders på gång
Engelberg och Titlis

Läs allt om vår tågluff i Schweiz här.

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

8 Comments

 1. Ja, det är ju något med de där alperna som gör att man… tja, bara vill sätta sig där och titta. Och aldrig åka hem. Eller i alla fall inte på en väldigt lång stund!

 2. Ja, man slutar aldrig att förundras över hur vackert det är i Schweiz. När jag var i omgivningarna berättades att speciellt indier kommer till Engelberg och Titlis på sommaren för att det (ofta?) spelas in delar av Bollywood-filmer här. Så de vill se bergen IRL.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var verkligen många indier på plats!
   Tydligen invaderas Santorini just nu av kineser också pga någon kinesisk film som utspelas där. 🙂

 3. Ann Beutler

  Ett av de vackraste länderna..full i klass med Norge där vi är nu. Vi njuter av vyerna här i Rjukan!

  • Gunilla Yourstone

   Ja Norge är sorgligt försummat av oss. Jag tänker hela tiden att nästa sommar, då kanske det blir Norge. Men så blir det aldrig det. 🙁

 4. Csilla

  Hej Gunilla, stort tack för så trevligt, inspirerande och informativ blogg! Jag upptäckte den för länge sedan och återvänder gärna till den inför kommande äventyr. Som idag 🙂
  I detta nu sitter jag och planerar min 4 dagar långa resa till Schweiz. Jag kommer att ha Geneve som bas, men sneglar redan på att ta snabbtåg eller buss till Zurich, ta mig till Bern och naturligtvis utforska Geneve med omnejd.
  Funderar på köpa 3 dagarspasset (buss, tåg, båt), men blir inte riktigt klok på om det är värt för mig eller inte.
  Vill göra åtminstone en spektakulär tågresa iaf, till snötäckta toppar. Där kommer du/ni in i bilden. Vilken enda rutt skulle du rekommendera, om du bara fick välja en bergstopp, en glaciär? Jag tillägger att jag inte äger några vandringskängor och inte är speciellt fysisk, snöaktiviteter och vandringar går nog bort. Dessutom kommer jag åka själv, någon stor packning bära runt på känns inte aktuellt.
  Jättetacksam för tips, jag kommer vara i Geneve 31/7-4/8.
  Bästa,sommarhälsningar

  • Gunilla Yourstone

   Hej, kul att du gillar bloggen! 🙂
   Alla våra 4 dagsutflykter i Schweiz var galet fina. Titlis, Jungfraujoch, Pilatus och Schilthorn (inlägg om den kommer inom kort). Så vilken du än väljer av dessa blir du inte besviken. Sen beror det på. Jungfraujoch har du närkontakt med glaciären. Och underbar tågresa, samt möjlighet att kombinera med vandring. Pilatus ingen snö och inga glaciärer, men perfekt om man går igång på söta bergbanor. Titlis, här är bron över glaciären häftig. Och Schilthorn om man gillar avsatser med glasgolv, skywalks och sånt.
   Men kanske Jungfraujoch ändå om det är glaciärer och tågresor som står i fokus?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *