Schweiz är verkligen en suveränt tågland. Järnvägsnätet är väl utbyggt, tågen är moderna och fräscha och avgår i tid. Vi kan verkligen rekommendera att tågluffa i Schweiz. Här kommer våra bästa, mest handfasta råd på vägen, vad man ska tänka på när man åker tåg och tågluffar i Schweiz.

Starta tidigt

Det är alltid smidigast att få en hyfsat tidig start. På morgonen är det mindre folk (läs turister) som åker och därmed luftigare på tågen.

Det lönar sig många gånger också att vara tidigt på plats på perrongen, många tåg kommer in en 15-20 minuter innan avgång., så om man är tidig kan man hugga en bra plats.

tågluffa i Schweiz

Att välja sida i tåget

Väl sida på tåget med omsorg. Utsikten är för det mesta mycket vacker från tågfönstret i Schweiz och för varje sträcka finns oftast en bättre och en sämre sida att sitta på.

tågluffa i Schweiz
Luzern-Interlaken

Några exempel:

Bernina Express, Chrur-Tirano: höger
Luzern-Interlaken: höger
Interlaken-Bern: höger
Luzern-Engelberg: vänster
Lauterbrunnen-Kleine Scheidegg: höger
Zurich-Chur: väster
GrütchalpMürren: vänster


Sittkomfort

Sittkomforten är generellt något sämre än i Sverige ändå. Inga fällbara säten och man sitter alltid mittemot varandra, vilket i alla fall jag tycker ger sämre sittkomfort eftersom man måste dra åt sig benen.

tågluffa i Schweiz

El och wi-fi

Eluttag och wi-fi finns tyvärr inte i någon större utsträckning på tågen. Det enda tåg där vi hade dessa var på Deutche Bahn´s tåg från Interlaken till Bern. De schweiziska tåget hade generellt inte denna service.

Och så är ju Schweiz är inte med i EU och därmed är inte roaming gratis som inom EU heller. Surftorka på tågen, alltså.

Hurra! Ett wi-fi-tåg!

Bagage

Det är oftast dåligt med bagagehyllor i anslutning till dörrarna. Vi placerade oftast våra väskor upp på bagagehyllan ovanför säterna. Och någon gång i utrymmet på golvet mellan sätena. Bakom sätesryggarna liksom. Det är alltså smart att ta med väskor som funkar att stuva uppe på bagagehyllan. Alla stationer där vi bytte tåg hade antingen rulltrappor eller ramper upp till perrongerna, så man kunde alltid dra väskorna och behövde aldrig bära.

Det var aldrig några problem att få plats med sitt bagage.

Läs mer: Bästa väskan för en tågluff? – Dessa använde vi och så här tyckte vi

Tidtabeller och spår

Appen SSB, dvs det schweiziska tågbolaget app, var oumbärlig. Där kunde man enkelt söka fram, avgångar, priser och även vilket spår respektive tåg skulle avgå ifrån. När vi hade ett tight byte i exempelvis Interlaken, visste vi alltså redan innan att vi skulle komma in på spår 4 och att vi skulle åka vidare från spår 2A.

Att kliva på tåget

I Schweiz är det mycket välordnat på stationerna. På skyltarna ovanför plattformen står alltid vagnordning utmärkt med en referens till A, B, C, och D -sektioner på plattformen. Samt vilka vagnar som är första och andra klass och var restaurangvagnen är belägen. Det är alltså väldigt enkelt att positionera sig rätt på perrongen.

tågluffa i Schweiz

Hur är det med språket?

Alla i Schweiz talar utmärkt engelska. Däremot uppskattar de alltid om man försöker konversera dem på tyska också. (vi var i den tyskspråkiga delen av Schweiz)

tågluffa i Schweiz

Mat på tåget

De schweiziska tågen har lyxiga restaurangvagnar med vita dukar och bordsservering. Vi provade på sträckan Luzern till Interlaken och det var mycket trevligt. I SSB-appen kan man se vilka tåg som har restaurangvagn.


tågluffa i Schweiz

Annars är det funkis att ta med mat också. Skräpkorgar finns vid alla säten och de töms ofta. Däremot är borden ofta små och räcker bara till de två platserna närmast fönstret.

Vi hittade ofta en Coop-affär i anslutning till järnvägsstationerna. Där köpte vi tex sallader som kom med plastbestick, yoghurt med müsli och ”spatel”, eller liknande. En sådan lunch gick på drygt 100 kr.

Swiss Travel Pass – det optimala sättet att tågluffa i Schweiz

Ett absolut råd om man ska vistas och åka runt lite grann i Schweiz, är att skaffa ett Swiss Travel Pass. Eftersom de gäller på i stort sett alla färdmedel, är det lätt att tjäna på passen.

Vi har skrivit mer om Swiss Travel Pass här.

Ett annat tips är att skriva ut två ex av passet. Utifall man skulle tappa bort eller bli bestulen på det första.

tågluffa i Schweiz

Läs alla inlägg om vår schweiziska tågluff här.

Vill du läsa om fler av våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *