Det här inlägget skriver vi visst för att plåga oss själva? För vi vet att det här snart nog kommer att bli outhärdligt. Vår tågluff genom Schweiz 2019 räknar vi helt klart till en av våra bästa resor någonsin. Mycket på grund av alla vackra vyer från våra tågfönster genom hela resan. Och nu måste vi alltså både tvinga oss själva att gå igenom alla de vackra tågresor vi gjorde då på nytt. Samt tvingas även googla upp 4 andra smärtsamt vackra tågresor i Schweiz som fortfarande står kvar på vår bucket-list till nästa Schweiz-resa.

Plågsamt var ordet. Snyft.

Läs också: Vår tågluff i Schweiz – resrutt och upplägg

vackra tågresor i Schweiz

1. Glaciärexpressen

Glaciärexpressen är giganten i sammanhanget. Eller i alla fall den mest kända. Om man bara känner till en schweizisk tåglinje så brukar det vara den. Sträckningen är Zermatt-St. Moritz och tar 8 timmar att genomföra. Rakt igenom Schweiz. Det finns förstås panorama-tåg med stora fönster för alla turister. Man kan boka in sig i 2:a klass, 1:a klass eller den nya klassen Excellence, där fönsterplats är garanterat, en 5-rättersmeny ingår och en bar finns att tillgå i vagnen.

När jag började researcha inför vår Schweiz-resa, var jag övertygad om att detta var tåget vi skulle åka. Men som alltid på resa höll jag på att säga, visade det sig att det ju såklart inte var superkändisen som var allra bäst.

”Bernina express är egentligen ännu vackrare”, anförtrodde man mig på de internationella reseforumen.

Glaciärexpressen

2. Bernina Express

Sagt och gjort. Det fick bli Bernina Express som bokades i stället. Denna linje går från Chur i Schweiz till Tirano i norra Italien. Resan tar 4 timmar. Det visar sig även att delar av Bernina Express och Glaciärexpressen sammanfaller. Den mellan Chur och St. Moritz. Fast det är efter St. Moritz som det lossnar på allvar för Bernina Express. Upp över trädgränsen och över Alp Grüm.

Och sen är man plötsligt i Italien. Och det är väl inte så tokigt det heller.

Läs om vår resa med Bernina Express här.

vackra tågresor i Schweiz
Bernina Express – en av 10 vackra tågresor i Schweiz

3. Golden Pass Line

Golden Pass Line går hela vägen från Luzern via Interlaken till Montreux vid Genevesjön. Till skillnad från de flesta andra tåg-set här i Schweiz, som brukar vara röda, så är dessa tåg gula. Eller gyllene ska de väl föreställa då, får man tänka sig.

Vi åker dock inte turisttåget Golden Pass Line utan vanligt reguljärtåg samma sträcka som halva Golden Pass, dvs Luzern till Interlaken. Här är det minsann också viss stil och klass, vi hittar en restaurangvagn med rättigheter och vita dukar. Vi stortrivs där vi rullar förbi den ena djupturkosa alpsjön efter den andra.

5 timmar tar resan om man åker hela sträckan.

vackra tågresor i Schweiz

4. Gotthard Panorama Express

Denna resa har vi själva inte gjort, men under vår vistelse i Luzern såg vi mycket reklam för denna linje. Den börjar med en vacker båtresa från Luzern till Flüelen. Därifrån går panoramatåget till Lugano. Från Lugano kan man sedan åka turistbuss till Tirano, dvs den italienska ort som är Bernina Express södra ändstation. För att därifrån kliva på Bernina Express norrut om man så önskar.

Resan börjar med en båttur från Luzern

5. Brienz Rothorn Bahn

Denna tågresa blev det äntligen, äntligen läge att realisera i somras. Kanske allra vackrast av dem alla? Som vi längtat och förberett oss!

Brienz Rothorn Bahn är en kortare tågresa från Brienz mellan Luzern och Interlaken och upp till bergstoppen Brienzer Rothorn. Svindlande vyer förstås och dessutom en sjukt läcker vandring till Turren där uppe. När man ändå är igång så att säga.

Läs allt om tågresan och vandringen här. 

6. Lauterbrunnen till Jungfrau

Denna resa är helt outhärdligt vacker och spännande.
Man börjar nere i dalen i Lauterbrunnen. Snirklar sig uppåt mot Wengen och Kleine Scheidegg. Här blir det tågbyte, för nu är det en specialbyggd tågbana insprängd i en tunnel upp till 3600 m.ö.h. som gäller. Väl där uppe landar man mitt i en glaciär. De delar som inte befinner sig i en tunnel är galet vackra hela vägen.

Läs om  vår heldag till Jungfraujoch här.

vackra tågresor i Schweiz
Jungfrau – en av 10 vackra tågresor i Schweiz

7. Gornergrat Bahn

Ja, jag visste det. Nu börjar det bli jobbigt. Att läsa om denna tågresa och googla bilder, utan att veta när i tid man möjligen kan tänkas få åka själv. Det är jobbigt.

Gornergrat Bahn tar dig från byn Zermatt upp på berget Gornergrat 3089 m.ö.h. Detta är Europas näst högst belägna järnväg. Bara Jungfraujoch är högre. Men till skillnad från Jungfraujoch, går Gornergrat inte i någon tunnel. Utsikten är därmed obegränsad hela tiden.

Från Gornergrat har man den perfekta utsikten över den vackra toppen Matterhorn.

Gornergrat Bahn

8. Pilatusbahn

Är detta ett tåg? En definitionsfråga för hårklyvare. Det är en farkost med lok och vagnar på räls, det räcker för oss och för att den ska få vara med på denna lista. Även om det nu mer är en bergbana. Dessutom världens brantaste bergbana.

Denna klarröda skapelse tar alla som vill upp på berget Pilatus 2100 meter över havet. Färden är bara ca 40 minuter, men underbar rakt igenom. Har jag berättat att jag typ stod upp och hoppade jämfota hela vägen?

Läs om vår dag på Pilatus här.

vackra tågresor i Schweiz
Pilatus – en av 10 vackra tågresor i Schweiz

vackra tågresor i Schweiz

9. Mont-Blanc Express

En resa från Martigny i Schweiz till Chamonix i Frankrike. Resan tar 1,5 timme och går, som alltid genom ett förödande vackert alp-landskap.

Chamonix

10. Swiss Chocolate Train

Kanske egentligen mer en gimmick är en tågresa. Men ändå en kul grej i vackra omgivningar, så Chokladtåget kniper 10:e-platsen på vår lista. Detta är en heldagsutflykt som bokas och köps som en helhet. Från Montreux åker man ca 1 timme genom vackra omgivningar med ett gyllene chokladtåg. Sedan följer buss och besök på dels en chokladfabrik, med chokladprovning och en ostfabrik med ostprovning innan man transporteras tillbaka till Montreux.

Låter som en härlig grej. Givet att man kan köpa att det är ett turistiskt upplägg och att man gillar choklad och ost förstås.

Läs mer: Swiss Travel Pass – hur det funkar och hur mycket vi tjänade på det

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Jag har i många år velat åka Glaciärexpressen, men nu inser jag ju att det finns fler tågresor jag måste göra! Tack för fina förslag!

  2. Och så lilla tåget upp på Rigi.
    Ja vackra Lauterbrunnen upp till Jungfrau är makalös även på grund av äventyrskänslan. Berninabanan är makalös på grund av den unika geografin med delningen mellan några av Europas floder och på grund av sin ingenjörskonst.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *